heroimage ccc
logos paphpv

Национална пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България, инициира информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка под мотото „Намали риска. Предпази се. Живей!“.

В кампанията ще се включат лекари и експерти, които ще дадат отговори на въпроси, свързани с рака на маточната шийка. Те ще акцентират на методите за превенция, и профилактика, както и на ранната диагностика, която се осъществява чрез скриниращи тестове.

В световен мащаб това е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 – 45 години. Все повече жени в България биват диагностицирани, а статистиката показва, че често ракът се открива в напреднал стадий – почти 40 жени умират всеки месец от рак на маточната шийка. Превенцията и скринингът са от изключително значение, защото ранното диагностициране на заболяването предоставя възможност за пълно излекуване на пациентите.

Кампанията „Намали риска. Предпази се. Живей!“ започна с информационно онлайн събитие, което постави началото на уебинари с практическа насоченост. Като част от кампанията, стартира гореща национална линия, чрез която пациенти и техните близки могат да получат информация на въпроси, свързани с рака на маточната шийка.

Национална пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България, инициира информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка под мотото „Намали риска. Предпази се. Живей!“.

Във връзка с кампанията, бихме искали да създадем група от специалисти акушер-гинеколози, които желаят да се включват в кампанията.

Може да ни подкрепите като попълнителните формата за участие, по-долу.

Ние ще включим информация за Вашият кабинет в сайта www.synevo.bg и така ще промотираме Вашата практика сред 500 000 потребители в България.

Медицински лаборатории Синево осигуряват програма за достъпност на пациенти. Тя предоставя специална отстъпка с код ПАП20, благодарение на която пациентите получават 20% отстъпка на пет ключови гинекологични изследвания.

Отстъпката е валидна само на място в манипулационните на медицински лаборатории Синево.
Код на теста Име на теста Цена без отстъпка в лв. Цена с код ПАП20 в лв.
PAP Течна цитология по Babes-Papanicolaou 49,50 39,60
BM214 Откриване на висок риск HPV типове+разширено генотипиране (BD Onclarity) 104,50 83,60
BM172 HPV DNA генотипиране – слюнка 189,20 151,36
течно базирана цитология

ПРЕДИМСТВА НА ТЕЧНО БАЗИРАНАТА ЦИТОЛОГИЯ

– Намалява се рискът от получаване на фалшивоотрицателни резултати. 

– 64.4% увеличение на откриването на високостепенните изменения в епителните клетки 

– С една проба могат да се направи последващо HPV генотипиране, без да се налага нов гинекологичен преглед 

– Детектиране на 14 високорискови HPV генотипа с индивидуално установяване на генотипа 16 и 18. 

– Значително се намалява честотата на незадоволителните проби 

– При наличие на замърсена с кръв проба, ТБЦ предоставя подобра информация 

– Инфекциозни микроорганизми като се виждат подобре при ТБЦ 

– Ефикасно запазване на клетките при транспортиране в течна среда (100% от събраните клетки достигат до лабораторията)

НЕДОСТАТЪЦИ НА КОНВЕНЦИОНАЛНАТА PAP ПРОБА 

– За да бъде задоволителен резултатът, са необходими значително поголям брой клетки 

– Покрива неравномерно цялото стъкло, зависещо от опита на оператора 

– Хетерогенно разпределение на материала 

– Възможни разлики при фиксирането 

– Тъмен фон 

– Кратък срок от вземане на пробата до оцветяването

Уебинар за лекари в подкрепа на кампанията за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка, инициирана от Националната пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Synevo България се проведе на 24.02.2021.

Лектори на събитието бяха доц. Илия Карагьозов, МБАЛ “Вита и д-р Маргарита Таушанова, онколог, УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“

Доц. Карагьозов изнесе лекция на тема „Актуални проблеми в диагностиката и лечението на рака на маточната шийка в България“. След него д-р Таушанова направи научен обзор по темата, като акцентира върху профила на пациентите, справянето с пандемията от COVID-19 и дългосрочното влияние на затруднената диагностика и съответно авансирането на стадиите в онкологията.