В периода от 26-ти до 31-ви март няма да се взимат проби за някои изследвания, изработвани в Германия. Вижте кои са те тук.
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Грип и лечение с антибиотици

Медицинска информация

Грип и лечение с антибиотици

Питате се дали помагат? Не, разбира се. Грипът е вирусно заболяване, а антибиотиците лекуват бактериални инфекции.

Чувстваме се длъжни да повдигнем тази тема в началото на грипния период. Както всяка година, така и през тази в страната ни ще бъдат продадени десетки хиляди опаковки с антибиотици по повод на грипно заболяване, без за това да има адекватна медицинска логика. Не ни разбирайте погрешно, при усложнена вирусна инфекция, било то грип или банална настинка, лечението с антибиотици помага и често няма друг избор. Обаче, ние сме против самолечението и назначаването на антибиотици от аптекари, ей така, за всеки случай или за да върви бизнеса.

Грип и лечение с антибиотици

Защо сме толкова ангажирани с темата?

Защото Synevo има микробиологична лаборатория и можем да видим резултата – все повече бактерии не са чувствителни към все по-нови антибиотици. Ние не виждаме, какви други странични ефекти си причиняват хората, освен че са си дали парите на вятъра. Намаляващата ефективност на доскоро чудесни лекарства, се дължи в голяма степен на безконтролния и безотговорен прием на антибиотици.

Защо антибиотиците не лекуват настинки и грип?

Антибиотиците не унищожават вируси – нито грипни, нито вируси на простудни заболявания.

Антибиотиците лекуват само определени инфекции, причинени от специфични бактерии. Всеки антибиотик си има определена група от бактерии, които са чувствителни към него. Някои покриват по-широк спектър, други по-тесен. Взимани безконтролно и неправилно, антибиотиците само „обучават“ микробите как да се пазят от тях. А това може да ви изправи пред неприятни изненади в бъдеще.

Можете да заявите бърз тест за грип онлайн

Заявете изследванията си онлайн и спестете 5% от стойността им

32,00 лв.Добави в количката

Това значи ли, че трябва да се откажем от приема на антибиотици?

Съвсем не! Антибиотиците са спасили безброй животи, и ако се нуждаете от тях, взимайте ги без каквото и да било колебание, ако са назначени от лекар. Вместо да допивате лекарства, останали от друг или от ваше предишно заболяване, трябва да посетите лекаря си.

Социологически изследвания показват, че хората са все по-склонни да се самолекуват, което е дълбоко неправилно. Лекарства се взимат единствено при нужда и единствено по предназначение. Злоупотребата с антибиотици води до появата на все по-устойчиви и трудни за унищожение бактериални щамове.

Прилагат ли се антибиотици при грип?

Прилагат се, когато вирусната инфекция се усложни с бактериална. Възпалението в лигавицата на дихателните пътища, предизвикано от вирусите, може да „отвори врата“ за проникване в организма на бактерии, които нормално си живеят в носа или устата ни. Тези бактерии използват създадената възможността и се заселват там, където до сега не са можели да проникнат, а това вече е сериозна заплаха за развитие на пневмония или друго тежко заболяване. Затова, при основателни съмнения или доказана за бактериална инфекция, лекарите назначават подходящ за случая антибиотик.

ИНФО Разбери повече:

Надежден и бърз тест за определяне на influenza тип А и В

Бърз тест за грип: Influenza тип А и В

С какво се убиват вируси?

Антивирусните средства са лекарства, които блокират размножаването на вирусите по най-различни механизми. Антивирусните лекарства с клинично доказан ефект срещу грип, пречат на новообразуваните вируси да се „опаковат“ с вирусна обвивка и да напуснат заразените клетки. Така, инфекцията се спира, докато имунната система не изработи своя защита срещу дадения вирусен щам. Тези лекарства са най-ефективни, ако се вземат в първите часове след поява на симптомите. Прилагат се пет дни, по възможност без прекъсване. В определени случаи могат и да предотвратят появата на грип, но не могат да се използват като заместители на ваксината. Като защита от грип се приемат 10 дни, докато отмине грипната вълна. Нарочно не споменаваме имена на лекарства, за да не отидете право в аптеката. И двете са с рецепта, освен това действат срещу грипни, а не срещу други вируси.

Какви може да са страничните ефекти?

Всички лекарства могат да предизвикат нежелани реакции. Двете одобрени лекарства срещу грип предизвикват сравнително по-малко нежелани реакции от антибиотиците. Страничните им ефекти се изразяват в стомашни оплаквания, понякога гадене и повръщане. Тъй като едно от тези лекарства се прилага инхалаторно, то не се препоръчва за хора с дихателни проблеми, например астма, която се влошава от приема му.

Антибиотиците могат да предизвикат различни алергични реакции и почти винаги убиват или потискат полезните за организма ни бактерии със съответстващите им неприятни симптоми. Винаги се консултирайте с лекар, когато взимате подобни лекарства. Спирането на антивирусното лечение, без замяна на лекарството може да доведе до още по-тежки симптоми.

Какво представлява антибиотичната резистентност?

Антибиотиците са „измислени“ не от хората, а от микробите, при това преди милиони години. Това е техният начин за водене на войни за територии – отделят вещества, които спират развитието на другите микроби или ги убиват. В хода на същата тази еволюция, микробите са се научили да се пазят от тези вещества. Така са оцелявали.

Атакуваните с антибиотици бактерии постепенно се „нагаждат“ към тях, развивайки защитни механизми и средства за противодействие. При твърде чест или безпричинен прием на антибиотици бактериите започват да еволюират. Това води до появата на щамове, частично или напълно нечувствителни към действието на лекарството. В практиката това се вижда, като поява на все по-упорити инфекции и водят по-често до престой в болницата за провеждане на тежък курс от няколко венозни антибиотика.

Кой причинява проблема?

На първо място еволюцията. Резистентността е естествен процес, генетично заложен у почти всички клетки. Бактериите имат способността да си предават генетична информация за резистентност едни на други.

Но, нашето лекомислие и безотговорност доведоха до криза с резистентността, от която в момента страдаме. Истината е, че от стотиците хиляди антибиотици, закупувани всяка година с рецепта или без, повече от две трети са напълно излишни и безсмислени. Дори и лекари, за които се предполага, че имат правилното образование, взимат последно поколение антибиотици при всяко покачване на температурата или закашляне.

Как трябва да се назначават антибиотиците?

Първо правило: антибиотикът не е антипиретик, тоест не е предназначен за сваляне на температурата. Ако едно заболяване започнало като настинка или истински грип продължава по-дълго от обичайното и се съпровожда с по-тежки симптоми, които навяват на съмнение, че става въпрос за усложнение с бактериална инфекция, правилното действие е да се потърси лекар. Лекарят би трябвало да вземе проба от секретите в гърлото или носа и да ги изпрати за микробиологично изследване. Така ще се знае най-вероятния причинител и ще се направи антибиограма – изследване, което показва, кой антибиотик е най-ефективен срещу откритите бактерии. За да се получат надеждни резултати от микробиологичното изследване, ще са необходими поне 3 дни. Затова лекарите най-често назначават широкоспектърен антибиотик, за който се знае, че действа и после проследяват, дали бактериите не са резистентни към него.

Как трябва да се приемат антибиотиците?

Може да забавите развитието на резистентност към антибиотиците като спазвате следните правила:

  • Обсъдете с лекаря си, дали не може да се справите и без антибиотик. Не подценявайте имунитета си.
  • Поискайте микробиологично изследване и антибиограма всеки път, когато това е възможно. Не стреляйте на сляпо, Вие ги пиете тези антибиотици.
  • Не си купувайте антибиотици без да имате рецепта за това и ги приемайте, както са назначени от лекаря.
  • Проведете целия назначен курс на лечение, дори и след подобряване на симптомите. Останалите капсули или таблетки означават недоубити бактерии, които ще създадат резистентно поколение и следващия път ще Ви отмъстят.
  • Консултирайте се с лекаря си всеки път, когато забравите да приемете една или две дози или когато имате съмнение за нежелана реакция.
  • Ако по някаква причина Ви останат антибиотици след края на лечението, изхвърлете ги или ги предайте за унищожение от аптеката. Не ги пазете за следващ път, тъй като може да не са правилния избор или да им изтече срока на годност.
  • Не приемайте антибиотици, изписани на друг човек, дори и да е със същите симптоми.

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград