В периода от 26-ти до 31-ви март няма да се взимат проби за някои изследвания, изработвани в Германия. Вижте кои са те тук.
Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Пролактинът – Хормон за оцеляване на видовете

Медицинска информация

Пролактинът  е хормон, който се синтетизира, складира и секретира от предният дял на хипофизата (ендокринната жлеза разположена в основата на мозъка).

Биологичните функции на пролактина са много, сред които са най-важни следните:

  • лактогеноза  (отделяне на млечна секреция)
  • галактопоеза (поддържане образуването на мляко).

Изследванията сочат, че пролактинът не участва в пупертета при растежа на млечната жлеза (респективно на галактофорните канали), за този процес са необходими други хормони   (естрогени, кортикоиди, инсулин, соматоропин).

Пролактинът хормон

Как се изменя нивото на пролактина през човешкия живот ?

  • При мъжете кръвното ниво на пролактин (което обикновено е много по-ниско от това при жените), остава сравнително постоянно от зряла възраст до старост.
  • При жените нивото на пролактин в кръвта нараства от периода на пубертета (заедно с нарастване секрецията на естроген) и намалява след менопаузата (заедно с намаляване нивото на естрогена). От тук си даваме сметка, че основният фактор, който стимулира образуването на пролактин е естрогена (основно ендогенния, но и екзогенния, т.е., който е внесен в организма с медикаменти, най-вече с оралните контрацептиви).
  • По време на бременността нивото на пролактина расте, като нарастването на пролактина следва на интервал от 103 дни растежа нивото на естрогена. Нивото на пролактин в кръвта прогресивно нараства по време на бременността (когато се наблюдава c нарасване на обема на хипофизната жлеза) , достигайки до 5-10 по-високи стойности от нормалното им ниво.
  • След раждане, започването на млечната секреция се дължи от една страна на намалението на плацентарните полови хормони (преобладавайки естрогените) и от друга страна на засмукването на гръдното зърно, което предизвиква секреция на пролактин на интервал от 1-30 минути след  кърмене. Повтарящите се и чести действия на засмукване определят поддържане секрецията на пролактин. Нивото на пролактин в кръвта намалява по-бързо при жени, които не кърмят, докато при кърмещите жени нивото на пролактин е високо за период от 18 месеца след раждането. Пролактинът пречи на нормализирането на функцията на яйчниците и по този начин действа като естествен контрацептив (болшинството жени не забременяват в периода на кърмене).

Хиперпролактемиите – какво представляват и кои са причините им ?

Хиперпролактемията предствалява нарастване нивото на пролактина в кръвта над разрешеното ниво.  Няма да уточняваме с числа, тъй като те варират в различните лаборатории, в зависимост от използвания метод и мерните единици (но при предоставяне на резултата, лабораторията трябва да уточни нормалните стойности за използвания метод).

Хиперпролактемиите се делят на две основни категории:

Функционални хиперпролактемии

  • бременност, кърмене, стимулиране на гръдните зърна, физическо усилие
  • прием на някои медикаменти: естрогени (орални контрацептиви), допаминови антагонисти (фенотиазин, халоперидол, метохлопрамид, резерпин, метилдопа), опиоиди, циметидин, верапамил,  инхибитори на моноаминоксидаза
  • периферен хипотиреоидизъм
  • хронична бъбречна недостатъчност
  • остра чернодробна недостатъчност
  • продължителен стрес

Органични хиперпролактемии

  • хипоталамусни и хипофизни лезии
  • тумори на хипофизата
  • екстрахипофизарно образуване на пролактин от ектопични тумори (бронхиален карцином,  хипернефром, кориоепителиом).

Първоначално двете категории хиперпролактемии се различават по стойностите на пролактина.  Пролакнин с четири пъти по-ниски стойности от допустимите максимални стойности, може да се причисли към функционалните хиперпролактемии.

Стойностите, надвишаващи четири пъти максимално допустимата стойност влизат в категорията на органичните  хиперпролактемии. Това обаче не е правило, тъй като се срещат органични хиперпролактемии с по-ниски стойности (обикновено в начални фази на тумори), както и по-високи стойности могат да се дължат на функционални хиперпролактемии.

Ролята на лекаря ендокринолог е да определи какви изследвания трябва да се проведат (рентгенови, компютъризирана томография, тест за стимулиране на TRH), които окончателно да изяснят диагнозата.

Симптоми на хиперпролактемиите

Симптомите се разпознават по-лесно при жените:

  • смущения в менструалния цикъл (закъснения, количествено намаляване), достигайки се до аменорея (липса на менструация);
  • безплодие;
  • галакторея (появата на млечна секреция извън период на бременност или кърмене);
  • главоболие.

Симптомите при мъжете обикновена са неспецифични, поради което мъжете търсят рядко или по-късно медицинска консултация:

  • смущения в сексуалната динамика (достигайки се до изчезване на сексуалната потентност);
  • спад на либидото;
  • безплодие (спермограмата показва много малък брой сперматозоиди);
  • галакторея и/или гинекомастия  (увеличение на гърдите),  симптоми които се срещат особено при децата;
  • главоболие.

Честота на заболяваемост от  хиперпролактинемия

Дозирането на пролактин в наши дни се превърна в обичайно лабараторно изследване. Във всяка област има поне една лаборатория, в която се изследва ниво на пролактемията в кръвта.

Най-често дозиране на пролактин се извършва при жените (90%). Честотата на заболяваемостта от  хиперпролактинемия от общия брой изследвания на пролактин е между 25-27% от случаите, от които само при 2% стойностите на пролактина надвишават горната допустима граница (органични хиперпролактинемии).

74,8% от общия брой на случаите хиперпролактинемия се срещат при жени на възраст между 20-50 години. Тези пациентки търсят ендокринологична или гинекологична помощ, поради смущения в менструалния цикъл, галакторея, безплодие. 50% от жените с галакторея ползват орални контрацептиви с високо съдържание на естрогени.

Какво трябва да направите ?

  • да опознаете собствения си организъм и при първите симптоми, които привлекат вниманието Ви върху някакво смущения, да се консултирате със семейния Ви лекар;
  • ако млечната секреция продължи повече от 18 месеца след раждане, да се консултирате с лекар ендокринолог или гинеколог;
  • да не вземате орални контрацептиви освен, когато това се препоръчва от лекарите, а при появата на неприятни признаци след като започнете приема им, да уведомите лекаря , който Ви е предписал контрацептивите за тези признаци;
  • ако желаете да имате дете, но това закъснява въпреки че не ползвате никакво контрацептивно средство, се консултирайте (двамата партньора) с лекар гинеколог и/или ендокринолог;
  • в случай че при Вашето момче (под 18 години) внезапно се появи гинекомастия (увеличение на гърдите) и/или галактореа се консултирайте с лекар педиатър и/или ендокринолог;
  • ако имате главоболие, което се повтаря често и което обикновено не се повлиява от болкоуспокояващи се консултирайте със семейния лекар;
  • ако Ви се струва, че симптомите Ви приличат на описаните по-горе (но нямате време да се консултирате с лекар) и желаете да определите какви са стойностите на пролактина Ви , можете да го направите като се обърнете към лаборатория, която извърша такива изследвания и покажете резултатите им на лекар ендокринолог.

Внимание!

Хиперпролактинемиите трябва да бъдат лекувани дори ако са функционални (с изключение на хиперпролактинемиите по врeме на бременност или кърмене). Лечението и неговата продължителност (3-6 месеца) се определят т лекар ендокринолог.

Полезните за тези случаи медикаменти (Бромкриптин, Достинекс и др. ) са съпроводени  през периода на приема им с контрацептивно средство, за да се избегне бременност (която би наложила спиране приема на лечението, което не е желателно).

ИНФОПрочетете още:

Пролактин: Изследване за жени, мъже, момчета и момичета

Лактозна непоносимост

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград