Menu
Menu

Естрадиол: Референтни стойности, цел и цена

Медицински изследвания

Естрадиол

Естрадиолът е биологично най-активният естроген. Естрогените участват в развитието на женските вторични полови белези, а заедно с прогестерона са отговорни за регулацията на менструалния цикъл, развитието на женските полови органи и поддържането на бременността.

Те влияят върху калциевата обмяна и имат положителен ефект върху костната маса. При ниски нива на естрогени се наблюдава намалена минерализация на костите, което води до по-лесни фрактури и постменопаузална остеопороза.

Естрадиолът се образува предимно от яйчниците (яйчниковите фоликули, жълтото тяло), но малки количества се произвеждат и в надбъбречната кора. При бременност той се синтезира главно от плацентата. Секрецията на естрадиола има два пика по време на менструалния цикъл. Нивата му се увеличават през фоликуларната фаза и зависят от растежа и развитието на яйчниковия фоликул. Те се увеличават до момента на овулацията, и отново при образуването на жълтото тяло. В края на менструалния цикъл стойностите на естрадиола и естрогените намаляват.

При мъже естрадиол се произвежда от тестисите и надбъбреците. Нивата му могат да се повишат при фертилни нарушения, някои тумори, както и в случаи на прекомерна употреба на марихуана, алкохол или медикаменти (фенотиазини и спиронолактон).

Цел на изследването

Естрадиолът влияе върху пролиферацията на ендометриума, върху млечната жлеза, женските полови органи и менструалния цикъл. Индикации за изследването му са нарушения на фертилитета и трудности със забременяването, нарушения на хипоталамо-хипофизо-гонадната ос, съмнения за естроген-продуциращи тумори на яйчниците и надбъбречна хиперплазия.

Рутинно се използва и за наблюдение на овулацията при пациенти, подложени на фоликуларна стимулация чрез техники за асистирана репродукция и ин-витро фертилизация.

При мъжете нивата на естрадиола може да се изследват при съмнения за фертилни разстройства, нарушения на хипоталамо-хипофизо-гонадната ос, гинекомастия, както и за диагностициране на тумори на тестисите и надбъбречна хиперплазия.

Някои лекарства могат да повлияят нивата на естрадиола. Кломифен и диазепам увеличават стойностите му, докато оралните контрацептиви ги намаляват.

Кога да изследвам естрадиол?

Високите нива на естрадиол могат да се проявят с нарушения в менструалния цикъл, главоболие, подуване, умора, чувствителност и болезненост в гърдите, променливи настроения.

Ниските нива на естрадиола са свързани с нередовна или липсваща менструация, чести инфекции на отделителната система, болка при полов акт поради влагалищна сухота, промени в настроението, депресия, умора, топли вълни.

Нивата на естрадиола и естрогените се следят редовно при фоликуларна стимулация на пациентки и опити за асистирана репродукция.

Подготовка преди изследване

Препоръчително е 12 часа преди изследването да не се приемат продукти или лекарства, съдържащи биотин (витамин В7).

Беше ли полезен този пост?

Проба

  • Венозна кръв.

Метод

  • Имунохимичен метод с химилуминесценция (ECLIA).

Референтни стойности (норми)

  • Мъже:
    • 10-40 pg/mL
  • Жени:
    • преди менопауза: 15-350 pg/mL;
    • след менопауза: <10 pg/mL

Възраст и пол

Референтни стойности (pmol/L)

Вазрастни – Жени

Фоликуларна фаза 45,4 – 854
Овулаторна фаза 151 – 1.461
Лутеална фаза 81,9 – 1.251
Постменопауза < 18,4 – 505

Вазрастни – Мъже

41,4 – 159
Бременност
I триместър 561 – 11.902
II триместър 5.729 – 78098
III триместър 31.287 – >110.100

Деца (1-10 години)

Моничета 22,0 – 99
Момчета < 18,4 – 73

Цена изследване на естрадиол

Изследвания

ЦЕНА, лв.

Естрадиол (Estradiol) 18,90

Интерпретация на резултатите

При мониториране на фертилността е препоръчително да се направят няколко изследвания в различни дни, за да се определи базалното ниво на естрадиола и пиковете му. Ниски базални нива без пикове, или постоянно увеличени нива на хормона са белези за ановулаторни цикли (цикли без настъпване на овулация).

Ниски нива на естрадиол при жени над 40 години могат да са признак за наближаваща менопауза – състояние, познато като пременопауза. При млади жени ниските нива на естрадиола могат да са свързани с анорексия, хронично бъбречно заболяване или преждевременна овариална недостатъчност.

Повишените нива на естрадиола могат да са свързани с хипертиреоидизъм, чернодробно увреждане, естроген-продуциращи тумори, както и гинекомастия при мъжете. По-високи стойности на естрадиол се отчитат и по време на бременност поради увеличената му продукция от плацентата.

Беше ли полезен този пост?

Източници:

5/5 (2 Reviews)