Меню
Меню

PSA общ (Специфичен за простатата антиген)

Медицински изследвания

Простатно-специфичен антиген (PSA)

Простатно-специфичният антиген (PSA) е белтък, който се произвежда от клетките на простатната жлеза и в по-голямата си част се съдържа в семенната течност.

Малко количество се намира и в кръвта. Той играе важна роля за осъществяване на оплождането, тъй като има свойството да втечнява спермата и по този начин улеснява придвижването на сперматозоидите.

Какво определя изследването?

PSA е почти винаги свързан с увреждания на простатата, но не е изцяло специфичен за рак на простатата. Завишените стойности при изследването на антигена са присъщи при други състояния (аденом на простатата, остър или хроничен простатит, простатен инфаркт).

Освен това, в около 25% от случаите на рак на простата пациентите имат нормални нива на PSA.

Изследването е най-често използваният маркер за оценка на простатен карцином, както за скрининг, така и за диагностика и проследяване.

Кога да изследвам PSA?

Тъй като простатният рак е вторият най-често срещан рак у мъжа след белодробния  и главна причина за фатален изход от злокачествени заболявания, превенцията и ранният скрининг имат решаващо значение за успешното и навременно лечение.

Този тест не бива да се абсолютизира за диагностиката на рака на простатата, тъй като подобни повишени нива има и при възпаление и хипертрофия на жлезата. Интерпретирането на теста трябва да става внимателно и винаги в комбинация с резултатите от допълнителното ректално изследване.

Подготовка преди изследване

Препоръчително е 1-2 дни преди теста да се въздържате от полов акт. Ако приемате медикаменти за простатна хипертрофия, докторът Ви може да препоръча спирането им преди теста, за да не повлияят на истинността на резултатите.

Беше ли полезен този пост?

Проба

  • венозна кръв

Метод

  • имунохимичен, електрохемилуминисценция

Референтни стойности

Общ PSA – зависим от възрастта:

ВъзрастСтойност
<40 години≤ 1,4 ng/ml
40-50 години≤ 2.0 ng/mL
50-60 години ≤ 3.1 ng/mL
60-70 години≤ 4.1 ng/mL
> 70 години≤ 4,4 ng/mL

ИНФО Цена за изследване:

Изследване Цена
PSA общ (Специфичен за простатата антиген) 19,00 Лева

Източници:

5/5 (1 Review)