SHBG (глобулин свързващ половите хормони), серум тест

Медицински изследвания

SHBG (Глобулин свързващ половите хормони / Белтъкът, свързващ половите хормони), е плазмен протеин, който свързва андрогените и циркулиращия естрадиол. Произвежда се от чернодробните клетки, a нивата му се контролират и зависят от нивата на андрогените и естрадиола.

Цел на изследването

Най-често се използва при диагностика и проследяване на жени, които имат симптоми на високи андрогенови нива (например при поликистозен овариален синдром и идиопатичен хирзутизъм).

Кога да направя това изследване?

Винаги е по препоръка на Вашия лекар, акушер-гинеколог или ендокринолог.

Изследването на SHBG (Sex Hormone Binding Globuline / глобулин свързващ половите хормони), свързващ половите хормони, се използва при проследяване на терапията с полови хормони и анти-андрогенова терапия, при диагностика на заболявания на пубертета, диагноза и проследяване на пациенти с анорексия нервоза, при диагноза на тиреотоксикоза. При тиреотоксикозата той се използва като тъканен маркер за повишени нива на щитовидни хормони.

Също така, това изследване е полезно и при диагностика и проследяване на инсулинова резистентност, кардиоваскуларен риск и риск за възникване на диабет тип 2, особено при жени. Използва се и за оценка на нивата на свободния тестостерон при мъже.

Подготовка преди изследване

 • изследване на SHBG се извършва на гладно.

Проба

 • венозна кръв.

Метод

 • имунохимичен с електролуминисцентна детекция (ECLIA)

Референтни стойности за SHBG

Референтните стойности зависят от възраста:

 • Мъже (20-49) години
  • 3 – 54.1 nmol / L
 • Мъже > 50 години
  • 6 – 76.7 nmol / L
 • Жени (20-49 години, които не са бременни)
  • 4 – 128 nmol / L
 • Жени > 50 години
  • 1 – 128 nmol / L

При бременност, нивата на SHBG, свързващ половите хормони, се повишават.

Изслевания и цени

Изследвания

ЦЕНА, лв.

SHBG (Sex Hormone Binding Globuline)24,00

Можете да заявите този тест онлайн

Регистрирайте изследванията си онлайн и намалете времето за чакане в лабораторията!

лв.24,00Купи

Интерпретация на резултатите

Много състояния, характеризиращи се с ниски до средно високи нива на излишък на андрогени, например при поликистозен овариален синдром, се асоциират с ниски нива на SHBG, свързващ половите хормони. Много от тези жени страдат и от инсулинова резистентност, както и от затлъстяване.  При тези състояния, освен изследването на този белтък, се правят и още много други, с оглед оценка цялостното състояние на тези жени.

Нивата на този индикатор, се използват и за оценка на терапията с анти-андрогени или естрогени, в този случай, повишаване на нивата означава успешна терапия. При лечението с андрогени, спадането на нивата на SHBG, свързващ половите хормони, е знак за правилно и успешно лечение.

Високи са нивата на този SHBG и при пациенти с анорексия нервоза, както и при такива с излишък в нивата на щитовидните хормони. Произвежда се и от плацентарната тъкан по време на бременност и през този период, нивата му нормално се променят.

Ниски нива на SHBG могат да са предвестник на прогресираща инсулинова резистентност, кардиоваскуларни усложнения и прогресия към диабет тип 2, особено при жени, които са имали гестационен дибает (тоест, такъв който е възникнал по време на бременността).

Този индикатор се използва и при диагностика на патологични откленения във възникването на пубертета при момчета и момичета. Там е част от комплексни изследвания за откриване на патология на пубертета и търсене на причината за възникването.

Беше ли полезен този пост?

Източници:

5/5 (1 Review)

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн