Menu
Menu

Витамин Б12: Цена, стойности, кога да изследвам

Медицински изследвания

Витамин B12 (Kобаламин)

Витамин Б12 е водноразтворим витамин, който играе изключително важна роля във формирането на червените кръвни клетки, клетъчния метаболизъм, функцията на нервната система и производството на ДНК.

Ако недостигът на витамин B12 остане нелекуван, може да доведе до анемия, лесна уморяемост, мускулна слабост, чревни и стомашни проблеми, нервна увреда и промени в настроението и когнитивните функции.

Витамин Б12 не може да се произвежда в организма и затова трябва да се набавя чрез храната. Витаминът се съдържа в продукти от животински произход, напр. мляко, сирене, яйца, месо, миди и ракообразни.

Витамин Б12 съществува под формата на хранителна добавка за орален прием, под инжекционна форма, както и като назален спрей. Препоръчителната дневна доза Витамин B12 за възрастни е 2.4 микрограма.

Ако не е доказано, че имате недостиг на кобаламин, допълнителният прием на орални суплементи, няма да доведе до още по-големи ползи за Вашия организъм. Пациентите, които са предимно на растителна диета, биха могли да имат полза от приема на хранителна добавка Витамин B12.

Какво определя изследването за витамин В12?

Чрез изследването на витамин Б12 се определя количеството му в кръвта. Тъй като нашето тяло има възможност да „складира“ големи количества от витамин B12, хиповитаминозата (тоест недостатъчното му количество), не е толкова често срещана.

Въпреки това, хората, които спазват вегетариански и особено вегански режими на хранене, са застрашени от недостиг на витамин B12, тъй като той не се съдържа в храните от растителен произход. По-възрастните хора, както и тези със заболявания на гастроинтестиналния тракт, може слабо и недостатъчно да усвояват витамина.

Този показател е свързан и с други състояния, затова той може да бъде изследван като част от многостъпателен диагностичен процес в областта на хематологията, гастроентерологията и т.н.

Кога да изследвам Витамин B12

Препоръчително е витамин Б12 да се изследва едновременно с фолиева киселина (витамин В9), тъй като липсата на всеки един от тези витамини може да стане причина за развитието на мегалобластна анемия. Вашият лекар може да назначи изследването на серумните нива на витамин B12, ако при рутинни профилактични кръвни изследвания, се окаже,че имате анемия.

Фолиева киселина: Цена за иследване

Други състояния, при които е важно да се направи тестът, са:

  • хроничен атрофичен гастрит;
  • гастректомия (оперативно отстраняване на части от стомаха);
  • дългогодишна употреба на инхибитори на протонната помпа или Н2-рецепторни блокери;
  • заболявания на терминалния илеум (болест на Крон, лимфом, резекция, и т.н.);
  • хроничен алкохолизъм;
  • дългогодишна вегетарианска диета;
  • при пациенти със СПИН.

Подготовка за изследване

Тестът се прави сутрин на гладно, като преди него не бива да се приемат храни и течности (с изключение на вода) в продължение на 6 до 8 часа, за максимална точност на резултата.

Изследването на кобаламин се назначава минимум 10 дни след последната инжекция витамина и хранителни добавки, съдържащи В12; или след провеждане на теста на Schilling, или въвеждане на радиобелязан В12 в организма.

Ако пациентът прави заместителна терапия и определянето на нивата е с цел тяхното мониториране и отговор на заместващото лечение, тестването се прави задължително преди поставянето на инжекция с витамин B12.

Проба

  • венозна кръв.

Метод

  • имунохимичен, електрохимиолуминисценция.

Референтни стойности

145.4 – 569 pmol/l

Интерпретация на резултатите

Повишените серумни нива на витамин B12 могат да бъдат в резултат на заместително лечение с витамина, бъбречна недостатъчност; при някои видове левкемии, метастатични онкологични заболявания, остър и хроничен хепатит, цироза, диабет, затлъстяване и т.н.

Намалението на серумните нива на кобаламина може да бъде субклинично или клинично, с вече явни симптоми и отражения върху тялото, основно под формата на мегалобластна анемия (намаление нива на хемоглобина), с или без неврологична симптоматика. Причините за намалени нива могат да бъдат свързани с грешки в диетата, наличието на пернициозна анемия (автоимунно заболяване на стомашната лигавица), малабсорбция на витамина от храната (при адекватен хранителен прием, но тялото не може да усвои необходимияа витамин Б12) и др.

Възможно е при възрастни хора да има изявени симптоми на дефицит на кобаламин при нормални серумни нива. В други случаи не може да се открие конкретна причина за намелни нива.

Съществуват и някои медикаменти, които могат да дадат отражение върху нивото на витамин Б12 – антиконвулсанти, метформин, орални контрацептиви, някои антибиотици и т.н.

Резултатите от изследването на витамин B12 винаги трябва да се интерпретират от Вашия лекар. При отклонения от нормите, най-вероятно ще Ви бъдат назначени допълнителни диагностични процедури, с оглед откриване на причината за патологичния резултат, а при необходимост, ще Ви бъде назначена адекватна заместителна терапия с Витамин B12.

Източници:

ИНФО Още кръвни и урина изследвания:

Изследване Цена
Аланинаминотрансфераза (ALT / ALAT / SGPT)  3,30 Лева
Аспартат аминотрансферазата (АСАТ / ASAT / AST / GOT) 3,30 Лева
ПКК – HB, Ht,MCV,MCH,MCHC,WBC,Pl  7,50 Лева
ПКК + 5 Диф. броене 12,00 Лева
ПКК + 5 диф. Броене + ретикулоцити 14,00 Лева
Гликиран хемоглобин – HbA1c 16,00 Лева
Витамин Д3 (1,25-(OH)2 – Vitamin D3) 49,50 Лева
Витамин Д (25-OH-Vitamin D) 33,00 Лева
Витамин Б12 19,90 Лева
Урина седимент 6,60 Лева
Пикочна киселина (серум) 3,30 Лева
Пикочна киселина (урина) 3,30 Лева
Креатинин (серум) 4,40 Лева

 

4.8/5 (4 Reviews)