Menu
Menu

Витамин B12

Пакети изследвания

Витамин B12

Витамин В12 е от жизнена важност за правилното функциониране на нервната система. Той не може да се произвежда в организма и затова трябва да се набавя чрез храната. Витаминът се съдържа в продукти от животински произход. Например – мляко, сирене, яйца, месо, миди и ракообразни.

Витамин В12, още познат като кобаламин, е водоразтворим витамин, необходим за нормалното образуване на червени кръвни клетки (еритроцити), както и за клетъчното и тъканно възстановяване след увреждане. Друга негова функция е участието му в синтезата на ДНК.

Какво определя изследването за витамин B12?

Чрез изследването на витамин В12 се определя количеството му в кръвта. Въпреки, че се нуждаем от малко количество от витамин В12 (около 2 – 4 микрограма дневно ), често се наблюдава дефицит в организма. Този недостиг е най-осезаем при вегани и вегетарианци. Не бива да се пропуска факта, че много хора с дефицит на В12 консумират големи количества от витамина, но организма им не го абсорбира и използва.

Витамин B12 – Цел на изследването

Препоръчително е витамин В12 да се изследва едновременно с фолиева киселина (витамин В9), тъй като липсата на всеки един от тези витамини може да стане причина за развитието на мегалобластна анемия.

Други състояния, при които е важно да се направи тестът, са:

  • атрофичен хроничен гастрит
  • гастректомия
  • заболявания на терминалния илеум (болест на Крон, лимфом, резекция, и т.н.)
  • хроничен алкохолизъм
  • вегетарианска диета
  • при пациенти със СПИН

Подготовка за изследването

Изследването на кобаламин се назначава минимум 10 дни след последната инжекция витамина и хранителни добавки, съдържащи B12; или след провеждане на теста на Schilling, или въвеждане на радиобелязан В12 в организма.

Тестът се прави сутрин, като преди него не бива да се приемат храни и течности (с изключение на вода) в продължение на 6 до 8 часа, за максимална точност на резултата.

Проба

Венозна кръв

Метод

Имунохимичен, електрохимиолуминисценция

Референтни стойности

197-771 pg/mL (за европейската популация)

Източници: