Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Обща информация

Дерматитът е общ термин, който описва възпаление на кожата. Това е често срещано състояние, което има много причини и протича в много форми. Обикновено се проявява с подута и зачервена кожа, сърбеж и обрив. Може да има поява на мехури с изтичане на течност, корички или отлепване на повърхностния кожен слой (епидермис). Примери за това състояние са атопичен дерматит (екзема), пърхот и контактен дерматит.

Видове дерматит:

Резюме

Атопичният дерматит (екзема) е заболяване, при което засегнатата кожа е зачервена и сърбяща. Често се среща при деца, но може да се изяви при всяка възраст. Това е хронично заболяване и протича с периодични обостряния. То може да е придружено от астма или сенна хрема.

Симптоми

Признаците и симптомите на атопичния дерматит варират в широки граници при различните хора и включват:

Причини

Здравата кожа помага за задържане на течностите в тялото и Ви предпазва от бактерии, дразнители и алергени. Екземата е свързана с генна вариация, която засяга способността на кожата да осигури тази защита. Това позволява на кожата Ви да бъде засегната от фактори на околната среда, дразнители и алергени. При някои деца хранителните алергии могат да играят роля в причиняването на екзема.

Рискови фактори

Основният рисков фактор за атопичен дерматит е наличието на лична или фамилна анамнеза за екзема, алергии, сенна хрема или астма.

Превенция      

Следните съвети могат да помогнат за предотвратяване на пристъпи на дерматит:

Диагноза

Не е необходим лабораторен тест за идентифициране на атопичен дерматит (екзема). Вашият лекар вероятно ще постави диагноза, като изследва кожата Ви и снеме анамнеза. Лекарят може да направи изследвания, за да изключи други кожни заболявания или да идентифицира състояния, които съпътстват Вашата екзема.

Лечение 

Контактен дерматит

Резюме

Контактният дерматит е възпаление на кожата, проявяващо се със зачервяване и сърбящ обрив, причинени от директен контакт с вещество и алергична реакция към него. Обривът не е заразен или животозастрашаващ, но може да създаде неудобство. Много вещества могат да причинят такива реакции, като сапуни, козметика, парфюми, бижута и растения.

Симптоми

Контактният дерматит обикновено възниква на участъци от тялото Ви, които са били директно изложени на причиняващото реакцията вещество. Обривът обикновено се развива в рамките на минути до часове по време на или след експозицията и може да продължи две до четири седмици.

Признаците и симптомите на контактен дерматит включват:

Причини

Контактният дерматит се причинява от вещество, на което сте изложени, което дразни кожата Ви или предизвиква алергична реакция. Веществото може да бъде един от хилядите известни алергени и дразнители. Някои от тези вещества могат да причинят както дразнещ контактен дерматит, така и алергичен контактен дерматит. Дразнещият контактен дерматит е най-често срещан. Тази неалергична реакция на кожата се появява, когато вещество уврежда външния защитен слой на кожата Ви. Някои хора реагират на силни дразнители след еднократно излагане. Други могат да развият признаци и симптоми след многократно излагане на дори леки дразнители. При някои хора развиват толерантност към веществото с течение на времето.

Общите дразнители включват:

Рискови фактори

Някои работни места и хобита Ви излагат на по-висок риск от контактен дерматит. Примерите включват:

Превенция

Общите стъпки за превенция включват следното:

Диагноза

Вашият лекар може да бъде в състояние да диагностицира контактен дерматит и да идентифицира причината му, като снеме анамнеза и изследва кожата Ви.  Той може да препоръча кожна проба за да провери дали сте алергични към нещо. Този тест може да бъде полезен, ако причината за обрива Ви не е очевидна или ако обривът Ви рецидивира често. По време изследването, малки количества потенциални алергени се нанасят върху адхезивни пластири, които след това се поставят върху кожата Ви. Пластирите остават на кожата от два до три дни, като през това време ще трябва да кожата си суха. След това Вашият лекар проверява за кожни реакции под пластирите и определя дали са необходими допълнителни тестове.

Лечение 

Ако превантивните действия не облекчават Вашите признаци и симптоми, Вашият лекар може да предпише лекарства.

Стероидни кремове или мехлеми. Тези локално прилагани кремове или мехлеми помагат за успокояване на обрива при контактен дерматит. Локален кортикостероид може да се прилага един или два пъти на ден в продължение на две до четири седмици.

Перорални лекарства. В тежки случаи Вашият лекар може да предпише перорални кортикостероиди за намаляване на възпалението, антихистамини за облекчаване на сърбежа или антибиотици за борба с бактериална инфекция.

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/diagnosis-treatment/drc-20352748

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/contact-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352742

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20352380