Изследвания преди и по време на нормална бременност

Медицински изследвания

В лаборатория „Синево“ се предлагат три пакета, които са насочени към жените в репродуктивна възраст и към тези, които вече знаят, че са бременни.

Те са структирирани по такъв начин, че максимално да усеснят откриването на патологични състояния, които биха могли да навредят на тяхното дете.

изследвания при бременност

Основен пакет

 1. кръвна група и Rh фактор;
 2. хемограма (съдържа изследване на брой еритроцити, левкоцити и тромбоцити, хемоглобин, хематокрит);
 3. анти-HCV;
 4. анти-HIV I/II;
 5. серологични изследвания за сифилис;
 6. Ag HBs;
 7. нива на глюкоза в кръвта;
 8. общо изследване н урина и стерилна урина (урокултура);
 9. Серумен креатинин

1. Rh-факторът е от изключително значение за бременната.

Проблем може да възникне, ако жена с отрицателен Rh-фактор забременее с плод, който е Rh-фактор положителен. Тогава майчината имунна система реагира с производството на антитела, а процесът е наречен Rh сенсибилизация и може да доведе до разрушаването на еритроцитите на плода. Необходими са навременни мерки, за да се избегне това.

2-6. Anti-HIV (изследване за СПИН), anti-HCV (изследване за Хепатит С), Wasserman (изследване за сифилис)

Именно тези изключително опасни инфекциозни заболявания са задължителни за изследване при всяка жена в репродуктивна възраст, независимо дали вече е бременна или планира бременност. Тези заболявания могат да се предадат от майката на бебето и да причинят много тежки последствия върху развитието на плода, като вродени малформации или да причинят заболяване след раждането.

7. Серумна глюкоза

Важен показател за всяка бременна жена, имащ отношение към износването на плода до термин, тъй като пациентките със захарен диабет или нарушена обмяна на глюкозата, са с повишен риск от преждевременно раждане и/или раждане на плод с ниско тегло.

И при здрави, необременени бременни, се прави скрининг за гестационен диабет. Този диабет възниква по време на бременността, преди това жената може да не е имала никакви отклонения в кръвно-захарния профил.

8. Химично изследване на урина и урокултура

Това са показатели, които се използват за оценка на здравословното състояние при всеки индивид. Бременните жени са много податливи на уроинфекции, причинени от различни бактерии или гъби, главно поради липсата на менструация, както и подари други особености на организма по време на бременност. Урокултурата ще покаже причинителя на инфекцията, ако има такава, а антибиограмата – необходимото лечение.

Химичното изследване на урина е много добър показател за оценка на бъбречната, уринарната, метаболитната функция, както и функцията на черния дроб.
След 20та г.с. при бременните се следи за наличието на белтък в урината, което е възможно да бъде сигнал за започнал животозастрашаващ процес – прееклампсия. Това състояние налага мерки и проследяване от акушер-гинеколога, както и от други специалисти.

9. Серумен креатинин

Един от най-важните показатели за оценка функцията на бъбреците. Всички пациентки с бъбречно заболяване, които са бременни или планират бременност, трябва да бъдат стриктно наблюдавани от своя лекар, защото те се нуждаят от допълнително внимание по отношение на бъбречната функция.

 

Междинен пакет

Включва всичко в основния пакет, плюс:

 1. TORCH профил;
 2. изследване за хламидия и гонорея;
 3. културелно изследване за Mycoplasma hominis и Ureaplasma urealyticum;
 4. цитонамазка и микробиологично изследване на вагинални секрети (PAP тест).

1. TORCH профил

Е група от изследвания, които целят да установят инфекциозни заболявания у майката, причиняващи тежки малформации при бебето. Тестовете засичат наличието на антитела, които се откриват в организма, при наличие на тези заболявания. А именно – токсоплазмоза, цитомегаловирус, рубеола вирус и херпес симплекс вирус 1 и 2.

Препоръчително е това изследване да се извърши преди забременяване с оглед уточняване на състоянието на майката и преценка от квалифициран специалист дали се налагат допълнителни изследвания, лечение, за каква инфекция става дума – такава от миналото или активна в момента.

2. Уринарно изследване за хламидия трахоматис и гонорея:

Това са две от най-често срещаните полово предавани болести при човека. Жените, които страдат от тези заболявания или се разболеят от тях по време на бременността си, имат повишен риск от усложнения – загуба на плода или преждевременно раждане. Бебе, родено чрез вагинално раждане от инфектирана майка, може да заболее от инфекции на дихателните пътища, кожни, уретрални инфекции, както и да развие конюнктивит.

3. Mycoplasma hominis и Ureaplasma Urealiticum – култура, идентификация, антибиограма

Това са представители, които нормално обитават нашия гастроинтестинален тракт. Възможно е при определени условия да причинят бактериална вагиноза, както и други възпалителни тазови заболявания. При вагинално раждане плодът може да се инфектира от майката. Тези жени са и с повишен риск от преждевременно раждане, загуба на плода и тазови инфекции след раждането.

4. Цитонамазка (PAP) тест

Е тест, който се използва за профилактика на рака на маточната шийка. HPV – човешкият папилома вирус, се смята за една от главните причини за възникването на рака на маточната шийка. Отклоненията в този тест могат да бъдат свързани с откриването на абнормни клетки или такив,а сочещи наличието на инфекциозен процес.

Ако се докаже рак на маточната шийка /след допълнителни диагностични процедури/, то е задължително, жената да отложи бременността докато трае лечението. Ако се касае за инфекциозен процес, то лечението с антибиотици, обикновено не е пряка опасност за бъдеща бременност.

 

Разширен пакет

Включва всичко в основния и междинния пакет, плюс:

 1. Хромозен анализ;
 2. Кариотипиране за един човек.

1. Кариотипирането определя формата, размера и броя на хромозомите в клетката.

В ядрото на клетката ДНК молекулата е пакетирана под формата на структури, които представляват хромозомите.

Това изследване може да помогне за определяне наличието на родителска хромозома, която да е променена и която да може да се предаде на детето. Също така да се търси хромозен дефект при инфертилитет при жената, както и да се търси хромозомна причина за мъртвороден плод.

2. Генетична консултация

Това е обсъждане на проблемите, които могат да възникнат от генетично предавано заболяване, или как то се предава в поколенията, какъв е рискът за наследственост. Обикновено се взима предвид наследствеността и на двамата родители.
Въз основа на резултата от кариотипирането се обсъжда вероятността бъдещата майка и баща да имат да имат дете с наследствено заболяване.

Изследвания и цени

Изследвания

ЦЕНА, лв.

Антитела срещу еритропоетин114,40
Биохимичен скрининг: Първи триместър Бременност449,00
Биохимичен скрининг: Втори триместър Бременност398,00
Пренатален тест VERACITY 13,18,21679,00
Пренатален тест VERACITY 13,18,21; наличие на Y хромозома850,00
Пренатален тест VERACITY 13,18,21; наличие на Y хромозома; анеуплоидии на X,Y870,00
Пренатален тест VERACITY 13,18,21; наличие на Y хромозома; анеуплоидии на X,Y и микроделеции1.090,00
Пренатален тест VERAGENE1250,00
Еритропоетин79,20
Феритин19,00
Мутация на фактор XIII (G102T) – тромбофилия166,00
Профил TORCH за Бременност109,00

 

Източник:

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн