Подготовка за събиране на 24-часова урина

Медицинска информация

Изследването на 24-часова урина е лабораторен тест, с който може да се изследва количеството на различни вещества в урината – белтъци, хормони, урея, креатинин и др. Обикновено изследването се използва за оценка на бъбречната функция. За провеждането му е необходимо пациентът да събере в специален контейнер цялото количество урина, което отдели за период от 24 часа.

Преди започване на изследването ще Ви бъдат необходими два чисти и сухи контейнера – един, в който да съхранявате общото количество урина и един, в който да събирате отделните порции урина. Ще бъдете инструктирани от лаборант как да използвате двата контейнера.

В дома си осигурете място, където да държите контейнера с урината на студено, например в хладилник (при температура от 2 до 8 оС). Ако е възможно, останете вкъщи за периода на изследването, за да можете да съберете всичката отделена през следващите 24 часа урина възможно най-точно.

Изследването може да започне в който и да е час от денонощието, но за удобство е препоръчително това да стане сутринта. Урината при първото сутрешно уриниране не се събира. Уринирайте и пуснете водата в тоалетната, както обикновено. След това запишете точния час, в който сте го направили. Това е началният час на изследването.

При всяко следващо уриниране трябва да събирате урината в събирателния контейнер. Съдържанието на събирателния контейнер се прехвърля в контейнера за съхранение след всяко уриниране. Събирателният контейнер се държи на студено през цялото време на изследването.

Последното събиране на урина за 24-те часа е редно да бъде в часа, в който е започнало изследването предходната сутрин. Ако не можете да уринирате точно в този час, това няма да представлява проблем.

Някои фактори могат да повлияят на точността на изследването на 24-часова урина. Някои от тях са:

  • Несъбиране на цялото количество урина за периода от 24 часа;
  • Събиране на урина за период по-голям от 24 часа;
  • Загуба на част от урината при прехвърляне от единия контейнер в другия;
  • Складиране на урината в твърде топла среда;
  • Стресови състояния;
  • Ексцесивно физическо натоварване през деня;
  • Консумация на някои храни и напитки: кафе, чай, алкохол, какао, банани, цитрусови плодове и ванилия.

ИНФО Разбери повече:

Подготовка за вземане на урокултура (стерилна урина)

Подготовка за изследвания

Подготовка за взимане на проба урина при деца

Подготовка за паразитологично изследване на фецес

Източници:

Synevo България

Synevo България