ОГТТ: Орален глюкозо-толерантен тест (75g, 2 измервания)

Медицински изследвания

Оралният глюкозо-толерантен тест (ОГТТ) е диагностичен метод, който се използва за оценка на риска и за отхвърляне или приемане наличието на захарен диабет тип 1 и 2, както и на гестационен диабет (нарушение на метаболизма на глюкозата, което възниква по време на бременност).

Как да се подготвим за това изследване, за да имаме най-достоверни резултати?

От изключително значение е в дните преди провеждането на изследването да се храните нормално и както обикновено. От особена важност е да не намалявате приема на въглехидрати в последните дни (около 72 часа), тъй като в деня на изследването, отговорът на тялото може да не е адекватен и реалистичен. Това означава да приемате повече от 150 грама въглехидрати на ден и да се въздържате от консумацията на алкохолни напитки.

Задължително е също така да уведомите Вашия лекар, ако приемате някакви медикаменти или сте се разболели от вирусна инфекция в дните преди изследването, защото това може да повлияе на резултата.

От последния прием на храна преди изследването трябва да са изминали поне 10 часа, но не повече от 16 часа. За Ваше удобство, може да насрочите провеждането на изследването за рано сутрин и периодът на въздържание от храна, да бъде през нощта. През времето без прием на храна може да се приема по малко количество вода.

По време на провеждането на самия тест, пациентът не трябва да се храни, да приема каквито и да било течности, да пуши или да изпълнява натоварваща физическа дейност.

Има разлика в количеството глюкоза, което се дава на пациентите в различните възрастови категории:

  • Възрастни: 75 грама глюкоза, разтворена в студена вода, която трябва да бъде приета в рамките на 5 минути;
  • Деца: количеството се определя въз основа на теглото на пациента – 1,75 грама на кг телесна маса, максимум 75 грама ;
  • Бременни: 100 грама глюкоза ;

Ще Ви бъде предоставен разтвор, точно с толкова глюкоза, колкото са изискванията за Вас и състиянието Ви. Винаги се прави измерване на нивата на глюкоза преди приемането на разтвора и на втория час. Възможно е, по препоръка на Вашия лекар, да се извърши и допълнително измерване на нивата на кръвната захар на 30-тата минута и на първия час.

Ако имате допълнителни въпроси относно подоготовката за това изследване, обърнете се към Вашия лекуващ лекар.

ИНФО Цени за ОГТТ изследвания:

Изследвания

ЦЕНА, лв.
ОГТТ при бременни (75 g)26,40
ОГТТ (75g) 2 измервания6,00
ОГТТ (75g) 3 измервания9,90

Можете да заявите този тест онлайн

Регистрирайте изследванията си онлайн и намалете времето за чакане в лабораторията!

лв.6,60Купи

 

Беше ли полезен този пост?

ИНФО Разбери повече:

ОГТТ при бременни (75 g) – Орален глюкозо-толерансен тест

Източници :

4.3/5 (4 Reviews)

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн