Подготовка за вземане на урокултура (стерилна урина)

Медицинска информация

Вземане на урина за изследване и на урокултура (стерилна урина). Как да се подготвим правилно, за да имаме коретктен резултат?

От изключително значение е да се направи интимен тоалет преди вземането на пробата. Гениталната област се измива със сапун и вода. С цел предотвратяване на замърсяването на пробата се препоръчва да се избягва контакт с какъвто и да е обект – гърлото на контейнера за пробата, кърпа, тоалетна хартия, бельо и т.н.

Има някои особености при извършването на интимния тоалет при двата пола:

  • При мъжете: кожната гънка (препуциума), трябва напълно да бъде забелена, за да се оголи цялата глава на пениса. След това полето се измива внимателно със сапун и вода, подсушава се със стерилни тампони за еднократна употреба (могат се закупят от аптека), като посоката на подсушаване е отпред назад. Главичката на пениса се държи надолу и пробата се събира в контейнерчето.
  • При жените: на сексуално активните жени се препоръчва използването на интравагинален тампон, за да се избегне контамирането на пробата. След интимния тоалет със сапун и вода гениталната област се подсушава със стерилни тампони за еднократна употреба, отново с движение отпред назад. Освен това е препоръчително, пациентката с пръсти да хване срамните устни по такъв начин, че струята урина да не бъде в контакт с тях или с пубисното окосмяване.

Пробата за изследване е препоръчително да бъде от първата порция урина (веднага след ставане от сън).

Пациентът отделя малко количество урина в тоалетната чиния, след което напълва контейнерчето, т.е. със средната порция урина. Ако пробата е за урокултура (или т.нар. „стерилна урина“, за бактериологично изследване), от изключително значение, е тя да бъде събрана в специален стерилен контейнер, който се отваря и затваря само веднъж. Не трябва контейнера отвътре да се пипа с ръце или докосва до гениталната област.

Ако във Вашия случай е необходимо вземането на проби в различни части от денонощието или събиране на урина за часови периоди, ще получите допълнителни инструкции от Вашия лекар как да подходите.

След вземането на урината пробите трябва да се съхраняват на стайна температура (18-25 ◦С) и да бъдат занесени в лабораторията, максимум до два часа. Ако не е възможно да бъдат транспортирани до лабораторията до два часа, пробата може да бъде съхранявана в хладилник до 24 часа (на температура 4◦С).

Много е важно да дадете информация, ако приемате антибиотици или ако тази проба е за контролна урокултура след прием на антибиотици.

ИНФО Разбери повече:

Подготовка за изследвания

Подготовка за събиране на 24-часова урина

Подготовка за паразитологично изследване на фецес

Източник:

Synevo България

Synevo България