Menu
Menu

Хранителни алергии: Изследвания IgE, IgG и LTT

Медицински изследвания

Хранителните алергии представляват повишен имунен отговор към съдържащите се в храната алергени.

Алергията е дисфункция на имунната система с повишен имунен отговор срещу безвредни чужди вещества. Терминът алергия се използва за форма на възпаление, предизвикана от чуждо вещество при съществуваща индивидуална сенсибилизация.

Тази сенсибилизация се основава на образуването на IgE антитела (алергия тип I) или специфични Т-лимфоцити (LTT тест).

Хранителни алергии: Изследвания IgE и LTT

Какви са симптомите на хранителните алергии?

При алергични реакции от I тип, симптомите се появяват от минути до часове след прием на алергена:

  • Сърбеж, вкл. сърбеж на клепачите;
  • Зачервяване на лицето и тялото (flushing);
  • Зачервяване на конюнктивите;
  • Уртикария (дребеномехурчест сърбящ обрив, като след опарване от коприва);
  • Оток на устните и гърлото (едем на Квинке);
  • Оток около очите;
  • Затруднено дишане и бронхоспзъм ;
  • Срив на хемодинамиката (рязко понижаване на артериалното кръвно налягане и ускоряване на сърдечната честота);
  • Запушване на носа, кихане, сърбеж;
  • Болки в корема;
  • Гадене;
  • Повръщане;
  • Диария;

При алергични реакции от IV тип, симптомите се появяват чак на 24-48-ия час след прием на храна, съдържаща алергена:

  • Екзема;
  • Синдром на хронична умора;
  • Мигрена;
  • Засилване на болки по мускули и стави;
  • Синдром на чревна пропускливост;
  • Изостряне на симптомите на атопичен дерматит;
  • Изостряне на симптомите на автоимунни заболявания;

Интересно е да отбележим, че хранителни добавки, използвани за подобряване вкусовите качества и трайността на храните, могат да доведат до псевдоалергични реакции и оплаквания като:

  • Уртикария;
  • Мигрена;
  • Екзема;
  • Обструкция на дихателните пътища;
  • Гастроинтестинални нарушения;
  • Реакции от страна на сърдечно-съдовата система.

Беше ли полезен този пост?

Кога се налага консултация с лекар?

Пациентът следва да се консултира с лекар или специалист алерголог, ако често наблюдава симптоми на хранителна алергия скоро след нахранване.

Задължително и спешно търсене на медицинска помощ се налага при изява на симптомите на анафилаксия, независимо дали е предизвикана от хранителна или друга алергия. Своевременното комплексно лечение на анафилактичната реакция (анафилактичния шок) е животоспасяващо.

Какви пакети или тестове предлагаме в Синево, свързани с алергични

1. LTT панел (се работи на Германия за 12 работни дни)

Пакет изследванияАлергенЦена за пакет, лв.
Хранителни алергии (TOP25) - Тест за лимфобластна трансформация (LTT)Краве мляко
292,00
Кокоше яйце
Жито
Ръж
Царевица
Лимец
Морков
Картоф
Целина
Спанак
Домат
Ябълка
Праскова
Портокал
Киви
Треска
Тон
Телешко месо
Свинско месо
Пилешко месо
Червен пипер
Черен пипер
Ядки
Фъстъци
Мая

2. IgE / IgG и др. панели (се работи на Германия за 12 работни дни)

Изследвания

ЦЕНА, лв.

Панел хранителни алергени (5 теста) – f31 морков, f48 лук, картофи f35, f25 червено цвекло, f85 целина 86,40
Панел хранителни алергени (5 теста) – f44 ягоди, f84 киви, f92 банан, f49 ябълка, f33 портокал 86,40
Панел хранителни алергени (месо) fx23 – f26 свинско, f27 телешко, f83 пилешко, f 284 пуешко 33,00
Хранителна смес (fx5 – яйчен белтък, краве мляко, риба, пшеница, фъстъци, соя) 40,70
Хранителни алергени – киви, манго, банан,авокадо, папая (fx30) 17,60
Хранителни алергени – пекан, ядки от кашу, шам фъстък, орех (fx22) 17,60
Хранителни алергени – портакал, лимон, грейпфрут, мандарина (fx29) 26,40
Хранителни алергени – пшеница, овес, царевица, сусам, елда (fx3) 23,10
Хранителни алергени – треска, скариди, синя мида, риба тон, сьомга (fx2) 17,60
Хранителни алергени – треска, херинга, скумрия, писия (fx74) 26,40
Хранителни алергени – фъстъци, бразилски орехи, бадеми, кокосов орех (fx1) 23,10
Хранителни алергени – ябълка, круша, праскова, череша, слива (fx31) 17,60
Хранителни алергени – ягода, круша, лимон, ананас (fx16) 23,10
Хранителни алергени (pax4) 35,20
Хранителни алергени профил – f13 фъстъци, f17 фъстъци, f31 морков, f35 картоф, f4 пшеница, f79 глутен, f9 ориз, f14 соя, f1 яйчен белтък, f75 жълтък, f2 краве мляко, f76 алфа-лакталбумин, f300 козе мляко, е204 говежди серумен албумин, f3 риба (треска). 108,90

 

Кои са причините за хранителната алергия?

При алергии от I тип всяка храна може да бъде алерген, но животозастрашаващи системни реакции се наблюдават при прием на храни като соя, ядки – орехи, фъстъци, риба, ракообразни и морски дарове.

Други храни алергени са яйца, млечен протеин, ръжено брашно, хлебна мая, соя, ориз, лешници, бадеми, киви, кайсии, домати, ябълки, моркови, целина, скариди, риба треска.

Алергии от IV тип може да се развият към белтъци в храни като:

  • Месо (свинско, пилешко, телешко, говеждо, пуешко, агнешко и др.);
  • Риба и рибни продукти (пъстърва, змиорка, камбала, сьомга, треска, риба тон, херинга);
  • Морски дарове (омари, скариди, раци, морски език)
  • Зърнени храни (пшеница, ечемик, ръж, овес, ориз, шпелта, соя, царевица)
  • Тонизиращи напитки (черен чай, напитки от хмел, какао, кафе и др.);
  • Мляко ( към казеин, алфалакталбумин, беталактоглобин, биволски серумен албумин);
  • Ядки (фъстъци, орехи, лешници, бразилски орех, пистачио, бадеми, кашу);
  • Градински плодове (ябълка, круша, ягода, праскова, грозде);
  • Цитрусови плодове (портокал, грейпфрут, лимон, ананас, мандарина, авокадо, киви, банан);
  • Подправки (чесън, кориандър, червен пипер, черен пипер, ванилия, канела, анасон);
  • Зеленчуци (грах, морков, картоф, карфиол, целина, аспержи, спанак, домати, лук);
  • Яйца;
  • Никел, съдържащ се в храната.

Хранителни добавки като оцветители, консерванти, антиоксиданти, желиращи и сгъстяващи агенти, подобряващи вкуса съставки и подсладители също могат да доведат до псевдоалергични реакции, рядко до реакции от бърз тип (I тип).

Какви видове прояви може да има хранителната алергия?

Хранителните алергии от I тип (реакция на свръхчувствителност от бърз тип) се осъществяват от специфични антитела от клас IgE, насочени срещу алергени (специфични молекули) в храната. Тези антитела са свързани с мастоцитите (специфични бели кръвни клетки, съдържащи мехурчета изпълнение с медиатори) и след контакт на IgE с алергена, мастоцитите се активират.

Ige Хранителните алергии

Активирането стимулира дегранулацията и освобождаването на медиатори на алергичното възпаление, от които основен е хистамина. Алергичните реакции от I тип са реакции от бърз тип, настъпват за няколко минути до часове

Алергиите от IV тип (реакция на свръхчувствителност от забавен тип) се проявяват по-често при възрастни. Този тип алергични реакции се базира на действието на алерген-специфични Т лимфоцити  (LTT тест), който са насочени срещу протеин в храната.

LTT - Хранителните алергии

Симптоми обикновено се развиват отложено във времето, от 24 до 48 часа след консумацията на съответната храна, което затруднява пациента точно да определи какво е консумирал. Симптомите също са комплексни.

Псевдоалергични реакции се наблюдават към някои хранителни добавки. Съставки в тях директно взаимодействат с мастоцитите и ги активират, без посредничеството на IgE. По-рядко се наблюдават алергични реакции от бърз тип, предизвикани от тях.

Какви са рисковите фактори за развитие на хранителна алергия?

Рискови фактори за развитието на хранителни алергии могат да бъдат:

  • Генетична предиспозиция;
  • Възраст – хранителните алергии са по-чести при кърмачета и малки деца;
  • При децата от мъжкия пол по-често се наблюдават хранителни алергии; сред възрастните – жените по-често страдат от хранителни алергии.
  • Други алергични заболявания като бронхиална астма и сенна хрема;
  • Заболявания като атопичен дерматит и екзема;
  • Хранителни алергии при други членове в семейството;
  • Лица с хранителна алергия към определена храна често проявяват алергии към други храни;

Какви усложнения могат да се появят при хранителните алергии?

В някои случаи хранителна алергия може да отключи тежка алергична реакция, наречена анафилаксия, която предизвиква животозастрашаващи симптоми и признаци като:

  • Бронхоспазъм със затруднено дишане;
  • Оток на гърлото и усещане за чуждо тяло, което затруднява дишането
  • Рязка хипотония – срив на артериалното кръвно налягане и колапс (загуба на съзнание);
  • Учестена сърдечна дейност;
  • Обърканост, отпадналост;
  • Бледа кожа.

При задълбочаване на състоянието може да настъпят кома и дори фатален изход.

Каква е превенцията на хранителната алергия?

Пълното изключване на алергена от диетата е най-добрият подход при доказана хранителна алергия. Пациентите трябва добре да познават храните, в който се съдържат съставки, към които са алергични. Необходимо е да обръщат внимание за хранителни алергени, съдържащи се в козметичните продукти и лекарства.

Бързото разпознаване на симптомите и признаците на алергичните реакции и своевременното реагиране и търсене на медицинска помощ при нужда за предотвратяване на усложнения като анафилактичен шок.

ИНФО Разбери повече:

Възпаление на червата: Болестта на Крон, улцерозният колит

Лабораторна диагностика в денталната медицина

Източници:

5/5 (1 Review)