Възпаление на червата: Болестта на Крон, улцерозният колит

Медицинска информация

Възпалителните чревни заболявания засягат хора във всякаква възраст. Най-често срещани са болест на Крон и улцерозен колит. Те имат някои сходни характеристики, но и доста различия.

Съдържание

Болестта на Крон

 • Болестта на Крон може да засегне цялата дължина на храносмилателния тракт, като в почти всички случаи се засяга крайната част на тънкото черво.

Улцерозният колит

 • Улцерозният колит засяга дебелото черво, като обикновено има асцендентен характер т.е. започва от крайните части на дебелото черво и постепенно се изкачва нагоре.

Симптомите, които най-често се съобщават от пациентите са, подуване на корема, болка, трудности при дефекация, кръв или слуз в изпражненията, рязко намаляване на тегло.

Справянето с тези заболявания изисква консултация с лекар/гастроентеролог. Освен лекарствата, които се предписват, се препоръчва подходящ диетичен режим, съчетан с достатъчно физически упражнения и редовна дефекация.

Какви изследвания могат да се направят при съмнение за чревно възпаление?

Едни от най-широко използваните изследвания за доказване на тези заболявания са:

Как да разбера дали имам чревно възпаление?

Най-честите симптоми, свързани с наличие на хронично чревно възпалително заболяване, са:

 • болки в корема;
 • подуване на корема;
 • кръв/слуз в изпражненията;
 • диария;
 • температура;
 • лесна уморяемост;
 • рязко отслабване на килограми.

Кога пациентът трябва да посетя доктор?

Потърсете лекарска помощ, ако имате някои от горепосочените симптоми. Силно алармиращ сигнал е кръвта в изпражненията и силната болка в корема. Вашият лекар ще прецени какви изследвания са необходими.

Нашите тестове и цени:

Изследвания

ЦЕНА, лв.

Калпротектин 82,50
Лактоферин 83,60
Зонулин, серум – чревна пропускливост 289,00
Зонулин, фецес – чревна пропускливост 198,00
Tumor M2 PK (изоензим на пируваткиназата), плазма 99,00
Tumor M2 PK, фецес 74,80
Окултнa кръв, фецес Routine 19,00

Кои са причините за това състояние?

Причините за хроничното чревно възпаление не са напълно изяснени. Една от най-разпространените теории е, че чревните възпалителни заболявания са имуно-обусловени. Разглеждат се и фактори от околната среда, както и фамилната обремененост.

Какви са рисковите фактори за развитие на хронично чревно възпаление?

Рискови фактори които се взимат под внимание са:

 • Възраст
  • Заболяването може да се развие във всяка възраст, но се среща по-често при млади пациенти межу 20-40 години.
 • Етническа принадлежност
  • макар че се среща при всички етноси, белите, Източноевропейците и хората с еврейско потекло имат по-висок риск за развитие на заболяването.
 • Фамилна обремененост
  • хората, които имат в рода си страдащ от възпалително чревно заболяване, са с повишен риск от развитие на такова.
 • Тютюнопушене
  • Това е един от контролируемите рискови фактори. Освен като рисков фактор за отключване на забoляването, тютюнопушенето се свързва с по-висок риск за възникване на усложнения и нужда от операция.
 • Нестероидни противовъзпалителни средства
  • могат да доведат до възпаление на чревната лигавица и да усложнят протичането на заболяването.
 • Околна среда
  • животът в градска и индустриална среда повишава риска от развитие на възпалителни чревни заболявания.

Възпаление на червата - Болестта на Крон, улцерозният колит

Какви усложнения могат да се появят?

Най-честите усложнения, които се наблюдават при хронично чревно възпаление, са:

 • Чревна непроходимост;
 • Язви – хроничното възпаление може да доведе до разраняване на лигавицата и кървене. При болестта на Крон тези язви могат да се срещнат по цялото протежение на храносмилателния тракт;
 • Фистули – нормално несъществуваща комуникация между два кухи органа или между кух и орган и кожата. Най-често срещани са фистулите около ануса. В някои случаи фистулата може да се инфектира и да образува абсцес, който да е животозастрашаващ;
 • Анална фисура – алко разкъсване на тъканта или кожата около ануса, съпровождаща се със силна болка при дефекация;
 • Недохранване – диарията, болките и напрежението в корема могат да доведат от една страна до липса на апетит, от друга до недостатъчно всмукване на хранителни вещества от червата. Често пациентите развиват и анемии поради неправилна резорбция на желязо;
 • Рак на дебелото черво – пациентите са с повишен риск за развитие на рак вследствие на хроничното възпаление;
 • Други проблеми – хроничните чревни заболявания могат да се съчетаят с анемия, проблеми с кожата, остеопороза, артрити, болести на черния дроб.

ИНФО Разбери повече:

Лактозна непоносимост

Има ли превантивни мерки, за да запазим зсравето на своя храносмилателен тракт?

Рутинни тестове в кръв или фекални проби биха спомогнали за превенцията или за ранно откриване на заболяванията. Ако страдате от някои от следните симптоми, обърнете се към лекар:

 • Лошо храносмилане, диспепсия, диария или запек;
 • Умора, слабост, мускулни и ставни болки;
 • Нарушения на настроението.

Чрез изследване на няколко показателя, свързани с целостта на чревната бариера, можете да се ориентирате за здравето на червата – дали сте изложени на риск за възникване на възпалителни чревни заболявания, те да бъдат открити на ранен етап, или развитието на болестите да бъде поставено под контрол.

Зонулин – фецес, серум – демонстрира целостта на бариерата на червата

Чревните клетки се свързват една с друга с тесни връзки, за да създадат защитна бариера. Тези връзки между клетките, се контролират от протеин, наречен зонулин. Здравата чревна бариера позволява оптимално усвояване и пренасяне на хранителни вещества, без да бъде активирана имунната система. В същото време здравата бариера е гаранция за непроникване на различни патогени през лигавицата на червата.
Ако има нарушение в чревната бариера и чревната пропускливост е увеличена, нивата на зонулин във фецсеа и в кръвта се увеличават. В този случай трябва да се проучат причините за пропускливостта на чревната бариера.

Калпротектин – фецес – оценка на чревното възпаление

Калпротектинът е протеин, произвеждан във възпалителните клетки, като например неутрофилите. Определянето на калпротектин е много чувствителен метод, с възможност да покаже и началото на възпалителен процес в червата. При възпалителни чревни заболявания нивото на калпротектина в изпражненията е силно повишен.

Алфа 1 антитрипсинов тест – открива загуба на протеин от червата

Възпалението, което се развива в чревната лигавица, води до нарушение на повърхностния епител и загуба на протеини към чревния лумен. Увеличаването на алфа 1- антитрипсина в изпражненията е симптом на загуба на белтък през чревната лигавица, произтичащ от възпалението.

M2-PK – изоензим М2 на пируваткиназата – открива наличие на чревни зони, които са с висок риск за развитие на рак

Открито е, че тумор M2-PK тестът е много полезен за установяване на чревни лезии с повишен риск от ракови заболявания в бъдеще.
Пируват киназата е ензим, който нормално позволява превръщането на кръвната глюкоза в енергия. Специална форма на този ензим (тип М2) играе важна роля за развитието на рака. Значително повишени нива в изпражненията на показателя Tumor M2-PK, е важно за изследване на лезиите под риск от рак, като възпалителни чревни заболявания и полипи.

 Тестът за окултна кръв в изпражения показва риск за възможни болестни или ракови лезии в храносмилателния тракт

Чрез теста за фекална окултна кръв може да се открие кървене в ранен стадий в червата. Причината за кървенето може да бъде изследвана чрез колоноскопия и заегната зона в червата да да бъде открита в ранен етап и да бъде приложено лечение.

ИНФО Разбери повече:

Тест за окултно кървене от храносмилателния тракт

Исхемична болест на сърцето: PLAC тест

Източници

Synevo България

Synevo България