Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Тестването на урината на дете може да даде информация дали в урината има бактерии. Прави се общо химично изследване и седимент. При индикации следва и урокултура, при която урината се държи в среда, в която микроорганизмите могат да се делят и развиват.

При липса на инфекция би трябвало в урината да се открива много малко количество микроорганизми. Ако се открият повече бактерии следва да се направят различни тестове, които да определят техния точен вид.

Урината се образува от бъбреците посредством филтрация на кръвта. Така се запазват нужни за организма вещества като протеини и глюкоза, а се отделят вредни вещества и отпадъчни продукти.  Затова и откриването на глюкоза, високо количество протеини или микроорганизми в урината е сигнал за здравословен проблем.

Цел на изследването

Вземането на проба урина при деца се използва за диагностицирането на инфекции на пикочните пътища, както и специфичните организми, които ги причиняват.  При наличие на увеличено количество микроорганизми в пробата може да се направи урокултура, с която да се уточни кои са причинителите на инфекцията и с кои антибиотици могат да се лекуват.

Изследването може да се направи и след проведено лечение на уроинфекция, за да се проследи ефекта от терапията.

Кога да направя това изследване?

Лекуващият лекар може да препоръча това изследване, ако детето има някои от следните оплаквания:

Подготовка преди изследване

Нужно е добро почистване на областта на външните полови органи. Гениталната област на бебето трябва да се почисти със сапун и вода и да не се попива или изсушава след това. Това се прави, за да се избегне замърсяването на пробата от бактерии, намиращи се по кожата на детето. Не се нанасят кремове, мазила или други прахове върху почистената област.

При бебета урината може да се събере по няколко метода. При единия от тях след почистване се изчаква бебето да уринира и се прави опит урината да бъде събрана в пластмасов контейнер. Също така може да се използва специален педиатричен контейнер – плик, който се фиксира върху тялото около пикочния отвор. Проверява се периодично дали бебето е уринирало и когато го направи, контейнерът се отнася до лабораторията. Това трябва да се направи в рамките на 1 час след вземането пробата. Трябва да се обърне особено внимание на стерилността и да се избегне замърсяването.

Проба

Метод

Референтни стойности

Интерпретация на резултатите

Първоначално урината се тества спрямо физичните й свойства. Определят се цветът и миризмата, както и рН-то. Почти безцветната урина може да е знак за прекомерен прием на течности или неконтролиран диабет, докато мътната урина може да говори за инфекция.

Общото химично изследване отчита левкоцитите, еритроцитите, както и другите молекули в пробата. Стойности извън референтните могат да са признак за инфекция или друго заболяване. Откриването на увеличено количество бактерии в урината е знак за инфекция на пикочните пътища.

ИНФО Разбери повече:

Подготовка за изследвания

Подготовка за събиране на 24-часова урина

Подготовка за паразитологично изследване на фецес

Източници: