Имунитет срещу морбили

Какво е морбили?

Морбили е заразно, вирусно заболяване, което спада към групата на шарките. Повечето хора го подценяват, смятайки, че това е „просто обрив“, но всъщност морбили може да протече с усложнения и да порази различни органи и системи.

Какви са симптомите?

Първоначалните симптоми на морбили наподобяват грип и други често срещани респираторни заболявания.

  • Температура и зачервено гърло
  • Отпадналост
  • Поява на розов обрив по тялото
  • Хрема и кихане
  • Конюнктивит
  • Поява на бели точковидни налепи по лигавицата на бузите

Как се идентифицира предразположеността към морбили?

За идентифициране на вируса се прилагат серологични методи. Чрез вземане на венозна кръв се търсят специфичните антитела срещу морбили. В началото на втората седмица от заболяването се откриват антитела от клас IgM, които са характерни за по-острата фаза. Впоследствие нараства броят на специфични антитела от клас IgG, които са индикация за преминала инфекция и осигуряват траен имунитет срещу заболяването.

Ако вие или вашето дете имате трайно изграден имунитет срещу заболяването, дължащ се на имунизация или преболедуване – кръвното изследване ще покаже наличие на IgG антитела срещу вирусния причинител. Тогава можете да бъдете напълно сигурни, че няма да се заразите от морбили.

Ако, обаче съдържанието на IgG антитела е ниско – тогава има голяма опасност да се заразите, особено ако ви е известно че не са извършените двете или една от задължителните имунизации против заболяването.

Морбили е един от най-заразните вируси, познати на науката. Тъй като се предава по въздушно-капков път, това улеснява разпространението му. Затова за много кратко време в затворени общества може да избухне епидемия, дори само ако едно дете е заразено.

Що е то колективен имунитет?

Имунитетът е защитата към определен инфекциозен или неинфекциозен агент. Той бива естествен или придобит.

Ако в една затворена група, например детска градина или училище, има 50 деца, като от тях 48 са ваксинирани, а 2 по една или друга причина са неваксинирани, ваксинираните осигуряват нужната защита на неваксинираните. Това се нарича добър колективен имунитет. Шансът двете неваксинирани деца да се разболеят е много малък. По-ниският брой на ваксинираните деца довежда до отслабване на колективния имунитет.

През последните години, в България се наблюдава понижаване на общия имунитет към вируса на морбили,  дължащо се на различни причини – от неспазване на имунизационния календар поради незнание или лоша организация – до целенасочени действия за избягване на задължителните имунизации. Това създава определена опасност за заразяване от морбили както за неваксинираните, така и за ваксинираните деца.

Задължителните планови имунизации и реимунизации за разпространението в България инфекциозни заболявания са включени в Имунизационен календар на Република България и се заплащат от НЗОК. Имунизирането срещу вируса на морбили се извършва на тринадесетия месец от разждането на детето, а задължителната повторна имунизация е на дванадесет годишна възраст. Използваната ваксина е три компонентна – срещу морбили, паротит и рубеола.