Морбили: Имунитет срещу това инфекциозно заболяване

Медицинска информация

Какво е морбили?

Морбили е заразно, вирусно заболяване, което спада към групата на шарките. Повечето хора го подценяват, смятайки, че това е „просто обрив“, но всъщност морбили може да протече с усложнения и да порази различни органи и системи.

Какви са симптомите?

Първоначалните симптоми на морбили наподобяват грип и други често срещани респираторни заболявания.

  • Температура и зачервено гърло;
  • Отпадналост;
  • Поява на розов обрив по тялото;
  • Хрема и кихане;
  • Конюнктивит;
  • Поява на бели точковидни налепи по лигавицата на бузите.

ИНФО Разбери повече:

Морбили – всичко, което трябва да знаете

Как се идентифицира предразположеността към морбили?

За идентифициране на вируса се прилагат серологични методи. Чрез вземане на венозна кръв се търсят специфичните антитела срещу морбили. В началото на втората седмица от заболяването се откриват антитела от клас IgM, които са характерни за по-острата фаза. Впоследствие нараства броят на специфични антитела от клас IgG, които са индикация за преминала инфекция и осигуряват траен имунитет срещу заболяването.

Ако вие или вашето дете имате трайно изграден имунитет срещу заболяването, дължащ се на имунизация или преболедуване – кръвното изследване ще покаже наличие на IgG антитела срещу вирусния причинител. Тогава можете да бъдете напълно сигурни, че няма да се заразите от морбили.

Ако, обаче съдържанието на IgG антитела е ниско – тогава има голяма опасност да се заразите, особено ако ви е известно че не са извършените двете или една от задължителните имунизации против заболяването.

Морбили е един от най-заразните вируси, познати на науката. Тъй като се предава по въздушно-капков път, това улеснява разпространението му. Затова за много кратко време в затворени общества може да избухне епидемия, дори само ако едно дете е заразено.

morbili-header

Що е то колективен имунитет?

Имунитетът е защитата към определен инфекциозен или неинфекциозен агент. Той бива естествен или придобит.

Ако в една затворена група, например детска градина или училище, има 50 деца, като от тях 48 са ваксинирани, а 2 по една или друга причина са неваксинирани, ваксинираните осигуряват нужната защита на неваксинираните. Това се нарича добър колективен имунитет. Шансът двете неваксинирани деца да се разболеят е много малък. По-ниският брой на ваксинираните деца довежда до отслабване на колективния имунитет.

През последните години, в България се наблюдава понижаване на общия имунитет към вируса на морбили,  дължащо се на различни причини – от неспазване на имунизационния календар поради незнание или лоша организация – до целенасочени действия за избягване на задължителните имунизации. Това създава определена опасност за заразяване от морбили както за неваксинираните, така и за ваксинираните деца.

Задължителните планови имунизации и реимунизации за разпространението в България инфекциозни заболявания са включени в Имунизационен календар на Република България и се заплащат от НЗОК. Имунизирането срещу вируса на морбили се извършва на тринадесетия месец от разждането на детето, а задължителната повторна имунизация е на дванадесет годишна възраст. Използваната ваксина е три компонентна – срещу морбили, паротит и рубеола.

Synevo България

Synevo България