Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Алергия към животни

Медицинска информация

Обща информация

Алергията към животни и особено домашни любимци може да доведе до постоянни симптоми, тъй като експозицията може да възникне на работното място, в училище, в детската градина или в други закрити среди, дори без наличието на животното-причинител.

Симптоми на алергия към домашни любимци

 • Кихане
 • Хрема или запушен нос
 • Дискомфорт на лицето (от запушен нос)
 • Кашлица, стягане в гърдите, задух и хрипове
 • Сълзящи, зачервени или сърбящи очи
 • Кожен обрив или копривна треска

Контрол и лечение на алергии към домашни любимци

 • Избягвайте да сте в близост до кучета и котки. Ако имате домашен любимец у дома, предприемете конкретни стъпки, за да ограничите експозицията.
 • Спрейове за нос, антихистамини и бронходилататори могат да помогнат за облекчаване на симптомите.
 • Помислете за ваксини срещу алергия  (имунотерапия).
 • Проследявайте се от алерголог

Алергия към котки

Ако имате симптоми на сенна хрема и сълзене от очите или започвате да кихате и хриптите след галене или игра с котка, вероятно имате алергия към котки. Тази алергия може да допринесе за постоянни  симптоми, тъй като излагането може да възникне на работното място, в училище, в детската градина или в други закрити среди, дори ако котка не присъства. Котките произвеждат множество алергени (протеини, които могат да причинят алергия). Тези алергени се намират върху козината, кожата и в слюнката. Всички котки произвеждат алергени. Проучванията не показват, че котките могат да бъдат хипоалергенни (което означава, че не причиняват алергия). Домовете с повече от една котка имат по-високи нива на котешки алергени. Характеристики като дължината на косъма на котката, нейният пол и времето, което котката прекарва на закрито, не са свързани с нивата на котешки алергени. Прахът  и  полените  върху козината на котката също могат да причинят симптоми на алергия. В тези случаи алергията е към праха или полените, а не към котката.

От всички полени, плесени и животински пърхот, акари, които са изследвани, котешкият пърхот е с най-малък размер. Това означава, че алергенът остава във въздуха най-малко 30 минути след експозиция. Това просто позволява на алергичния пациент да има постоянна експозиция на този алерген.

Симптоми на алергия към котки

Симптомите на алергия към котки варират от леки до тежки, в зависимост от чувствителността на индивида и степента на излагане на алергени. Тези променливи също могат да повлияят на това колко бързо се развиват симптомите след излагане. Силно чувствителните хора могат да развият симптоми, включително проблеми с дишането или обрив, в рамките на минути след докосване на котка или влизане в къща с котка

Симптомите на алергия към котки могат да включват:

 • Кихане или течащ или запушен нос
 • Дискомфорт на лицето (от запушен нос)
 • Кашлица, стягане в гърдите, задух и хрипове
 • Сълзящи, зачервени или сърбящи очи
 • Кожен обрив или копривна треска

Някои хора също могат да развият обрив или копривна треска, след като са били одраскани от котка.

Диагностика на алергии към котки

Подозирате ли, че страдате от алергия към котки ? Алергологът  може да  Ви постави диагноза и назначи лечение. Кожният тест е най-честият начин за диагностициране на котешка алергия. За този тест върху кожата Ви се поставя малко количество екстракт от котешки алерген. След това кожата Ви се убожда с малка, стерилна игла, позволявайки на течността да проникне под повърхността на кожата. След това ще бъдете наблюдавани за подуване и зачервяване или други признаци на реакция, сигнализиращи за алергия. Резултатите обикновено стават очевидни в рамките на 15 до 20 минути. Дори и да сте сигурни, че симптомите Ви са причинени от котка, добра идея е да се тествате, тъй като симптомите всъщност може да са причинени от други експозиции на околната среда.

Контрол и лечение на котешка алергия

Избягването е най-добрият начин за справяне с котешка алергия. Ако имате котка и сте алергични към котки, помислете за премахването на котката от дома.

Ако имате котка, но не искате да й намерите нов дом, или ако семейството Ви иска котка, въпреки че някой от домакинството е алергичен, ето някои стратегии, които могат да помогнат за редуциране на симптомите:

 • Дръжте котката далеч от спалнята си и я ограничете само до няколко стаи. Имайте предвид, че държането на котката само в една стая няма да ограничи алергените в тази стая.
 • Не галете, прегръщайте или целувайте котката. Ако го направите, измийте ръцете си със сапун и вода.
 • Високоефективните почистващи препарати за въздух с частици, работещи непрекъснато в спалнята или всекидневната, могат да намалят нивата на алергени с течение на времето.
 • Редовното използване на високоефективна прахосмукачка може да намали нивата на алергена.
 • Къпането на вашата котка поне веднъж седмично може да намали котешките алергени във въздуха.

Лечението за котешка алергия варира в зависимост от симптомите.

Вашият алерголог може да и помогне да определите кое лечение би било най-добро за лечение на алергията. Назалните симптоми често се лекуват със стероидни назални спрейове, перорални антихистамини или други лекарства. Очните симптоми често се лекуват с антихистаминови капки за очи. Дихателните симптоми могат да бъдат лекувани с инхалаторни кортикостероиди или бронходилататори за предотвратяване или облекчаване на респираторни симптоми. Алергичните инжекции  (имунотерапия) са ефективно лечение на алергии чрез изграждане на толерантност с течение на времето чрез постепенно инжектиране на нарастващи дози от алергена.

Има ли котка, която да не провокира алергии ?

Котките произвеждат множество алергени (протеини, които могат да причинят алергия). Тези алергени се намират върху козината, кожата и в слюнката. Всички котки отделят алергени. Проучванията не показват, че котките могат да бъдат хипоалергенни. Домовете с повече от една котка имат по-високи нива на котешки алергени. Характеристики като дължината на косъма на котката, нейният пол и времето, което котката прекарва на закрито, не са свързани с нивата на котешки алергени.

Кучешка алергия

Ако носът Ви започва да тече или започнете да кихате и хриптите след галене или игра с куче, може да сте алергични към кучета.

Кучетата произвеждат множество алергени или протеини, които могат да причинят алергия. Тези алергени се намират в кучешката козина, пърхот, слюнка и урина. Всички кучета произвеждат алергени. Проучванията не показват, че кучетата могат да бъдат хипоалергенни (да не причиняват алергия). Нивата на кучешки алергени се увеличават, ако кучето живее на закрито и са по-високи в стаите, където се допуска куче. Прахът  и  полените  в козината на кучето също могат да причинят симптоми на алергия. В тези случаи алергията е към прах или полени, а не към кучето.

Ако изведете котката от дома, почистите всички стени, изперете, оправите завесите, ще са необходими шест месеца, за да се изчезне котешкия протеин по предметите.

Симптоми на алергия към кучета

Симптомите могат да включват:

 • Кихане или течащ или запушен нос
 • Болка в лицето (от запушен нос)
 • Кашлица, стягане в гърдите, задух и хрипове
 • Сълзящи, зачервени или сърбящи очи
 • Кожен обрив или копривна треска
 • Някои хора също могат да развият обрив или копривна треска, след като са били одраскани или близани от куче.

Диагностика на алергии при кучета

Подозирате, че страдате от алергия към кучета ? Един  алерголог  може да прецени дали може да осигури правилна диагноза и лечение. Кожният тест е най-често срещания начин за диагностициране на алергия към куче. За този тест върху кожата ви се поставя малко количество екстракт от кучешки алерген. След това кожата Ви се убожда с малка, стерилна сонда, позволявайки на течността да проникне под повърхността на кожата. След това ще бъдете наблюдавани за подуване и зачервяване или други признаци на реакция, сигнализиращи за алергия. Резултатите обикновено стават очевидни в рамките на 15 до 20 минути. Дори и да сте сигурни, че симптомите Ви са причинени от куче, добра идея е да се изследвате, тъй като симптомите всъщност може да са причинени от други експозиции на околната среда.

Контрол и лечение на алергии към кучета

Избягването е най-добрият начин за справяне с кучешка алергия. Ако имате куче и сте алергични към кучета, помислете дали да не премахнете кучето от дома. Ако имате куче, но не искате да му намерите нов дом, или ако семейството Ви иска куче, въпреки че някой от домакинството е алергичен, ето някои стратегии, които могат да помогнат за редуциране на симптомите:

 • Дръжте кучето далеч от спалнята си и го ограничете само до няколко стаи. Имайте предвид, че държането на кучето само в една стая няма да ограничи алергените в тази стая.
 • Не галете, прегръщайте или целувайте кучето. Ако го направите, измийте ръцете си със сапун и вода.
 • Високоефективните почистващи препарати за въздух с частици, работещи непрекъснато в спалнята или всекидневната, могат да намалят нивата на алергени с течение на времето.
 • Редовното използване на високоефективна прахосмукачка може да намали нивата на алергена.
 • Къпането на кучето Ви поне веднъж седмично може да намали алергените от кучета във въздуха.

Леченията за алергия към кучета варират в зависимост от симптомите.

Вашият алерголог може да Ви помогне да определите какво лечение би било най-добро за лечение на Вашата кучешка алергия. Назалните симптоми често се лекуват със стероидни спрейове за нос, перорални антихистамини или други перорални лекарства. Очните симптоми често се лекуват с антихистаминови капки за очи. Респираторните или астматичните симптоми могат да бъдат лекувани с инхалаторни кортикостероиди или бронходилататори за предотвратяване или облекчаване на респираторни симптоми. Противоалергичните инжекции  (имунотерапия) са ефективно лечение чрез изграждане на толерантност с течение на времето чрез постепенно инжектиране на нарастващи дози от алергена.

Има ли куче, което да не предизвиква алергии ?

Докато пуделите, португалските водни кучета и редица други породи (включително няколко вида териери) имат репутацията на хипоалергенни, наистина непредизвикваща алергии порода не съществува. Проучване  от 2011 г.  сравнява проби от прах от домове с породи кучета, за които се съобщава, че са хипоалергенни, и тези от домове с други кучета. Нивата на кучешки алерген в домовете с „хипоалергенни” кучета не се различават от нивата в домовете с други породи.

Референции: https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/pet-allergies/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17702-pet-allergies

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград