Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Естроген

Медицинска информация

Обща информация

Естрогените са категория полови хормони, отговорни за развитието и регулирането на женската репродуктивна система и вторичните полови белези. Има три основни ендогенни естрогена, които имат хормонална активност: естронестрадиол и естриол. Естрадиолът е най-мощният и преобладаващ хормон. Друг естроген, наречен естетрол, се произвежда само по време на бременност.

Механизъм на действие

Както всички стероидни хормони, естрогените лесно дифундират през клетъчната мембрана. Веднъж попаднали в клетката, те се свързват и активират естрогенните рецептори, които на свой ред модулират експресията на много гени. Освен това, естрогените се свързват и активират бързо сигналните мембранни естрогенни рецептори.

Видове

Четирите основни естествено срещащи се естрогени са естрон (E1), естрадиол (E2), естриол (E3) и естетрол (E4). Естрадиолът (E2) е преобладаващият естроген през репродуктивните години както по отношение на абсолютните серумни нива, така и по отношение на естрогенната активност. По време на менопаузата естронът е преобладаващият циркулиращ естроген, а по време на бременност естриолът е преобладаващият циркулиращ естроген по отношение на серумните нива.

Ефекти върху организма

 1. Мускулно-скелетна система
 • Анаболни ефекти

Увеличава мускулната маса и сила, скоростта на мускулна регенерация и плътността на костите, защитава срещу мускулни увреждания, стимулира синтеза на колаген, увеличава съдържанието на колаген в съединителната тъкан, сухожилията и ставните връзки, но също така намалява сковаността на сухожилията и връзките (особено по време на менструация ). Намалената скованост на сухожилията дава на жените много по-малък риск към мускулни разтежения, но меките връзки са много по-податливи на наранявания.

 1. Метаболитни ефекти
 1. Ефекти върху други органи
 • Поддържане на съдовете и кожата
 1. Синтез на протеини
 1. Кръвосъсирване
 1. Липиди
 • Увеличават нивото на „добрия“ холестерол HDL и на триглицеридите
 • Намаляват нивото на „лошия“ холестерол LDL и отлагането на мазнини
 1. Баланс на течности
 • Стимулират задръжката на сол (натрий) и вода в организма
 • Увеличават нивото на кортизола
 1. Стомашно-чревен тракт
 • Намаляват перисталтиката на червата
 • Увеличават концентрацията на холестеролав жлъчния сок
 1. Меланин
 • Известно е, че естрогенът причинява потъмняване на кожата, особено на лицето и ареолите. Жените с бледа кожа ще придобият по-кафява и по-жълта кожа по време на бременност в резултат на увеличаването на естрогена.
 1. Рак
 • Стимулират растежа на чувствителни към хормони видове рак на гърдата
 1. Белодробна функция
 1.  Сексуална функция
 1. Лигавицата на матката
 • Естрогените заедно с прогестеронътстимулират и поддържат лигавицата на матката в подготовка за имплантиране на оплодена яйцеклетка и поддържане на функцията на матката по време на гестационния период, също така регулират рецептора на окситоцин в миометриума
 1. Овулация
 1. Сексуално поведение
 • Естрогенът е необходим на женските бозайници за развитието на сексуално поведение. Това поведение е необходимо за сексуалната възприемчивост при тези бозайници и се регулира от вентромедиалното ядро​​на хипоталамуса.
 • Сексуалното влечениезависи от нивата на андроген  само в присъствието на естроген, но без естроген, нивото на свободния тестостерон всъщност намалява сексуалното желание (вместо да увеличава сексуалното желание).

Женско пубертетно развитие 

Естрогените са отговорни за развитието на вторичните женски полови белези по време на пубертета, включително развитието на гърдите, разширяването на бедрата и разпределението на женските мазнини. Обратно, андрогените са отговорни за растежа на космите по пубиса и тялото, както и за акнето и миризмата от аксилите.

Развитие на гърдите

Естрогените, във връзка с хормона на растежа (GH) и неговия секреторен продукт инсулиноподобен растежен фактор 1 (IGF-1), са от решаващо значение за медиирането на развитието на гърдите по време на пубертета, както и съзряването на гърдите по време на бременност в подготовката за лактация и кърмене. Естрогените са основно и пряко отговорни за индуцирането на развитието на гърдите, както и за отлагането на мазнини и растеж на съединителната тъкан.  Те също така са индиректно включени в лобулоалвеоларния компонент, чрез увеличаване на експресията на прогестеронов рецептор в гърдите за индуциране на секрецията на пролактин, който от своя страна стимулира производството на кърма.

Женска репродуктивна система 

Естрогените са отговорни за съзряването и поддържането на вагината и матката, а също така участват във функцията на яйчниците, като съзряването на яйчниковите фоликули. В допълнение, естрогените играят важна роля в регулирането на секрецията на гонадотропин. Поради тези причини естрогените са необходими за женската плодовитост.

Когнитивни функции и психическо състояние

Естрогените, като ключови сексуални хормони в организма, имат съществено влияние върху когнитивните функции и психиката, особено при жените. Ето някои от начините, по които естрогените могат да повлияят в тази област.

 1. Когнитивни функции

– Памет и когнитивна функция. Естрогените се свързват със задачите на работната памет и когнитивните процеси, включително обучение и запаметяване. Изследвания показват, че жените, които преминават през менопаузата и имат намалени нива на естрогени, често се сблъскват със затруднения в паметта и когнитивните функции.

– Защита на невроните. Естрогените играят роля в защитата на невроните (клетките в нервната система) и могат да помогнат при запазването на структурата и функцията на мозъка. Това може да подпомага запазването на когнитивните способности.

 1. Психика

– Настроение и емоции. Естрогените могат да влияят на регулацията на настроението и емоциите. Понижените нива на естрогени, както при менопауза или в други периоди на живота, могат да бъдат свързани със симптоми като раздразнителност, депресия и безпокойство.

– Стрес и адаптация. Естрогените могат да участват в регулацията на стреса и способността на организма да се адаптира към него. Ниските нива на естрогени могат да направят организма по-чувствителен към стресови фактори.

– Сън и сънен цикъл. Някои изследвания предполагат, че естрогените могат да влияят на качеството на съня и сънния цикъл, което директно може да отрази психическото здраве.

Естрогените оказват въздействие върху функцията на невроните, рецепторите и невротрансмитерите в мозъка, което им позволява да регулират различни аспекти на когнитивните функции и психиката. Въпреки че много от тези ефекти са добре изучени, все още има нужда от допълнителни изследвания, за да се разбере пълната картина на влиянието на естрогените върху мозъчната функция и психичното здраве.

Референции: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/estrogens-effects-on-the-female-body

https://www.medicalnewstoday.com/articles/277177

https://www.britannica.com/science/estrogen

https://en.wikipedia.org/wiki/Estrogen

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград