Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Жълтеница (Иктер)

Медицинска информация

Физиология на билирубиновата обмяна

Метаболизмът на билирубина е процес, част от който се извършва в черния дроб както следва:

 1. Производство на билирубин. Билирубинът се формира в резултат на разграждането на хемоглобина, основен компонент на червените кръвни клетки, чийто хемоглобин се освобождава при тяхната програмирана клетъчна смърт.
 2. Когато червените кръвни клетки стареят или се повреждат, хемоглобинът се освобождава и разгражда в черния дроб.
 3. Неразтворим (неконюгиран) билирубин. Новообразуваният билирубин е несвързан (неконюгиран, индиректен) и е неразтворим. Този тип билирубин се свързва с белтъчините в кръвта, предимно с албумин.
 4. Транспорт чрез кръвта. Индиректният билирубин се транспортира в черния дроб чрез кръвта, където започва метаболитичният процес.
 5. Конюгация в черния дроб. В черния дроб неосновеният билирубин се конюгира (свързва) с глюкуронова киселина, образувайки свързан (конюгиран, директен) билирубин.
 6. Конюгираният билирубин става водоразтворим, което му позволява да се излъчва по-лесно от организма.
 7. Излъчване чрез жлъчния сок. Конюгираният билирубин се извежда от черния дроб и се пренася до жлъчния мехур чрез жлъчните пътища.
 8. Храносмилане. Жлъчният сок влиза в тънкото черво, където участва в процес на храносмилане.
 9. Формиране на уробилиноген. Конюгирания билирубин се обработва в червата от чревната флока, при което се получава уробилиноген.
 10. Абсорбция от червата. Част от уробилиногена (ок 20%) попада отново в кръвообращението. Около 5% от него се излъчва с урината, а останалите попадат отново в черния дроб и се включват в описания метаболитен път.
 11. Излъчване чрез фекалийте. По-голямата част от уробилиногена (ок.80%) се превръща от чревните бактерии в стеркобилин, който се излъчва с фецеса.

Този комплексен процес на метаболизма на билирубин е от съществено значение за премахването на отпадния пигмент от разграждащите се еритроцити и поддържането на баланс в организма.

Видове

Съществуват четири основни вида жълтеница, които се групират по местонахождението, където билтенинът се натрупва в тялото ви. Кръвни тестове могат да определят кой тип имате.

 1. Прехепатална жълтеница

Ако билирубинът се натрупва в кръвта преди навлизането ѝ в черния дроб, това се нарича прехепатална жълтеница. Това означава, че от разградените много голям брой еритроцити се произвежда много повече билирубин, отколкото черният дроб може да обработи. При тази жълтеница се наблюдава повишение на индиректния (неконюгирания) билирубин в кръвта.

 1. Хепатална жълтеница

Ако черният дроб, поради някакво увреждане, е с понижен капацитет да обработва напълно билирубина, се развива хепатална жълтеница. При нея се наблюдава повишаване и на двете фракции билирубин – директен (конюгиран) и индиректен (неконюгиран).

 1. Постхепатална жълтеница

Постхепаталната жълтеница възниква, когато билирубинът се натрупва след като премине през черния дроб и организмът не може да го елиминира достатъчно бързо. Постхепаталната жълтеница се дължи на обструкция на жлъчните пътища – когато се наруши оттичането на жлъчен сок от черния дроб и жлъчния мехур поради блокирани или стеснени жлъчни пътища. Този вид жълтеница има висока смъртност, затова е важно да се открие и лекува рано.

Симптоми

Жълтеницата може да бъде асимптоматична. Симптомите, които имате, може да зависят от това колко бързо състоянието Ви се влошава. Добре известните симптоми включват пожълтяване на кожата и склерите на очите (наричани също склерален иктер). Но може да има и други, на които трябва да обърнете внимавате като:

повишена температура;

– болка в корема;

– потъмняване на урината (като бира);

– обезцветяване на изпражненията;

– грипоподобни симптоми;

– сърбеж по кожата;

– загуба на тегло;

– необичайно раздразнение;

– нарушени когнитивни функции;

– сънливост;

– лесно появяващи се синини или кървене;

Колко време продължава жълтеницата при възрастните ?

Продължителността на жълтеницата зависи от причината и от провежданото лечение. Ако причината е приемано лекарство, тя ще изчезне след прекратяването му. Ако причината е хепатит, могат да се приемат лекарства за лечение на заболяването. При блокирани жлъчни пътища от жлъчни камъни може да бъде необходима операция.

Причини

Жълтеницата при възрастните е рядка, но може да се получи поради много причини. Тези включват:

– Хепатит. Възпалението на черния дроб може да бъде предизвикано от вирус, автоимунно заболяване, консумация на алкохол или наркотици, или химическа експозиция. То може да бъде краткотрайно (остро) или хронично, което означава, че продължава поне 6 месеца. Хроничното възпаление може да увреди черния дроб, предизвиквайки жълтеница.

–  Заболяване, свързано с употребата на алкохол. Ако консумирате твърде много алкохол в продължение на дълъг период от време – обикновено 8 до 10 години, може сериозно да увредите черния дроб. Две заболявания – алкохолният хепатит и алкохолната цироза, сериозно нарушават функцията на черния дроб.

– Други болести на черния дроб. Цирозата може да бъде причинена и от автоимунни заболявания, генетична обременост, предавани в семейството. Сериозното състояние, известно като неалкохолен стеатохепатит, може да предизвика неалкохолната мастна дегенерация на черния дроб. При този вид заболяване на черния дроб мазнините се натрупват в черния дроб, като предизвикват възпаление, което го уврежда с течение на времето.

– Запушени жлъчни пътища. През тези пътища се пренася жлъчен сок от черния дроб и жлъчния мехур до тънкото черво. Ако пътищата са блокирани от камък в жлъчния мехур или жлъчните пътища, тумор, възпаление или редки заболявания на черния дроб, може да възникне жълтеница.

– Рак на панкреаса. Това е десетият най-често срещан рак при мъжете и деветият при жените. Той може да блокира оттичането на жлъчен сок, причинявайки жълтеница.

– Някои лекарства. Препарати като ацетаминофен (парацетамол), пеницилин, контрацептиви и стероиди могат да причинят увреждане на черния дроб.

– Хематоми. Ако в организма Ви има големи по размери кръвонасядания (хематоми), това може да повиши нивото на билирубин.

– Хемолитични анемии. Еритроцитите понякога се отстраняват от кръвоносната система твърде бързо, повишавайки нивата на билирубин.

Диагностиране на жълтеницата

Лекарят Ви ще ви разпита за симптомите и ще снеме анамнеза. След това ще Ви направи физикален преглед, за да види дали има някакво засягане на черния дроб. За да получи повече информация, лекарят ще назначи кръвни изследвания, за да измери нивата на билирубин и холестерол и да провери състоянието на пълната кръвна картина. Ако имате жълтеница, нивото на билирубин ще бъде високо. Лекарят Ви може да назначи и други допълнителни изследвания, за да открие причината за жълтеницата и колко сериозна е тя, като:

– Тестове за проверка на нивата на ензимите в черния дроб (АСАТ, АЛАТ, ГГТ) за да се види как добре функционира той. Изследванията се извършват, за да се проверят нивата на ензимите в черния дроб и да се види как добре функционира той. Ако нивата на ензимите са по-високи или по-ниски от нормалното, това може да означава, че имате заболяване или увреждане на черния дроб или жлъчните пътища.

– Образните изследвания като компютърна томография, ултразвук или магнитно-резонансна холангиопанкреатография – вид ЯМР, която проверява за блокирани пътища близо до жлъчния мехур.

– Панел за хепатит, който е кръвен тест, показващ дали имате или сте имали хепатит. Той изследва за хепатит А, B, C, Е.

– Изследване на коагулационен статус. Важен показател тук е протромбиновото време, което определя колко време отнема на кръвта да се съсири. Взима се венозна кръв и лабораторията я тества, за да се определи дали тя се съсирва по-бързо или по-бавно от нормалното (между 10 и 13 секунди). Ако се съсирва твърде бавно, това може да означава проблеми с черния дроб, който не произвежда ефективно фактори на кръвосъсирването.

– Биопсия на черния дроб, за да се покаже дали имате увреждане или заболяване в черния дроб. По време на изследването се взема малко количество тъкан от черния дроб чрез игла.

Лечение на жълтеницата

При възрастните обикновено самата жълтеница не се лекува. Но лекарят Ви ще лекува заболяването или състоянието, което я причинява. Ако имате остър вирусен хепатит, жълтеницата ще изчезне с течение на времето, в хода на лечението докато черният дроб се възстановени. Ако са блокирани жлъчните пътища, лекарят Ви може да препоръча операция, за да се възстанови нормалния ток. Ако имате сърбеж, лекарят Ви може да предпише антиалергични медикаменти за приемане през устата. Урзодезоксихолевата киселина под лекарствена форма се използва за по-бързо очистване на организма от билирубина.

Фототерапия

Фототерапията използва флуоресцентна бяла или синя светлина, която превръща билирубина във водноразтворим билирубин, така че той може да излъчи от организма чрез урината. Този метод се използва за лечение на продължителна и тежка физиологична жълтеница новородени, но фототерапията не е показана за ефективна при лечението на жълтеница при възрастните.

Предотвратяване на жълтеницата

Може да имате по-голям риск от жълтената жлъч, ако пиете твърде много алкохол или имате хепатит. Тя е също по-честа при хора на средна възраст.

За да намалите риска си от изява на жълтеница, направете промени в начина си на живот, като:

– Избягвайте прием на билкови добавки (които могат да бъдат токсични за черния дроб), освен ако Ви ги препоръча лекар.

– Спрете тютюнопушенето.

– Намалете или преустановете консумацията на алкохол (Центърът за контрол на болестите в САЩ препоръчва не повече от два алкохолни напитки на ден за мъже и една на ден за жени).

– Не приемайте интравенозни наркотици.

– Не приемайте по-голямо количество лекарство, отколкото Ви е предписано.

– Ваксинирайте се с всички препоръчителни ваксини преди пътуване в чужбина.

– Практикувайте сигурен и безопасен секс.

– Поддържайте здравословно тегло.

– Поддържайте холестерола си в здравословни граници.

Препоръки

За разлика жълтеницата при новородените, тя не е често срещано явление при възрастните. Обикновено тя изчезва от само себе си, но лекарят Ви може да препоръча лечение, ако има състояние, което я причинява. Ако проявявате симптоми на жълтеница, грипоподобни симптоми, потъмняване на урината или болки в корема, се консултирайте веднага с лекаря си.

Често задавани въпроси относно жълтеницата

 • Дали жълтеницата е много сериозна ?

При бебетата с високи нива на неонатален билирубин, жълтеницата обикновено не е сериозна и отшумява за дни до седмици . Но ако тя продължи повече от 2 седмици, лекарят Ви може да препоръча терапия за намаляване на нивата на билирубин или за установяване дали не е причинена от друго заболяване. Жълтеницата при възрастните винаги налага изясняване. Ако имате пожълтяване съпроводено с други симптоми – потърсете лекарска помощ.

 • Как се лекува жълтеницата ?

Лекарят Ви ще ви изследва, за да установи дали има заболяване като хепатит, рак или блокирани жлъчни пътища, причиняващи жълтеницата. След това ще назначи съответното лечение.

 • Какво усещат възрастните при жълтеница ?

Понякога може да липсват симптоми. Може да има симптоми като при грип, стомашни болки и кожен сърбеж.

 • Могат ли възрастните да се възстановят от жълтеницата ?

Да, понякога и без лечение. Ако причината е някакво заболяване, то трябва да се лекува.

Референции: https://www.webmd.com/hepatitis/jaundice-why-happens-adults

https://www.nhs.uk/conditions/jaundice/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15367-adult-jaundice

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград