Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Висок холестерол, причини, лечение и превенция. Добър и лош холестерол. Храни и как да поддържаме здравословни нива

Медицинска информация

Обща информация

Холестеролът е липид (мазнина), който е есенциален за нормалното функциониране на организма, но когато е в повишени нива, може да представлява риск за здравето. Това е вещество, което се съдържа в клетъчните мембрани и се използва за производство на определени хормони, витамин D и жлъчни киселини, необходими за разграждане на мазнините.

Причини за високо серумно ниво на холестерол

 1. Генетични фактори. Някои хора са предразположени към високо серумно ниво на холестерола поради наследствени генетични фактори. Ако в семейството Ви има анамнеза на висок холестерол или сърдечно-съдови заболявания, вероятността за високи нива на холестерол е по-висока. Носителите на гена APOE4 са склонни към високо серумно ниво на холестерола, както и към болестта на Алцхаймер. Диетата с ниско съдържание на мазнини може да помогне за редукция на риска от тези заболявания. APOE4 е по-често срещан (20-30% честота) при африканци и кавказци, отколкото при други етнически групи.
 2. Лоши хранителни навици. Начинът на хранене играе ключова роля в контрола на нивото на холестерол. Консумацията на храни, богати на наситени и трансмазнини мазнини, може да повиши нивата на „лошия“ LDL холестерол. Такива храни включват фаст фууд, преработени продукти, сладкарски изделия и червено месо.
 3. Ниска физическа активност. Заседналият начин на живот и липсата на редовни физически упражнения могат да допринесат за наддаването на тегло и увеличаване на холестерола. Физическата активност помага на организма да контролира холестерола и поддържа здравословно телесно тегло.
 4. Наднормено тегло и затлъстяване. Излишното тегло може да повиши серумните нива на триглицериди и „лошия“ LDL холестерол, както и да намали нивата на „добрия“ HDL холестерол.
 5. Тютюнопушене. Тютюнопушенето влошава липидния профил и ускорява процесите на атеросклероза.
 6. Диабет. Хората със захарен диабет имат повишен риск от високи нива на холестерол поради проблемите с обмяната на глюкоза и метаболитните нарушения.
 7. Възраст и пол. С напредването на възрастта нивата на холестерола обикновено се увеличават. У жените обаче, нивата на холестерол се повишават обикновено след менопаузата поради намалената продукция на естрогени.

Добър и „лош“ холестерол

Холестеролът може да бъде разделен на два основни типа: липопротеин с ниска плътност (low density lipoprotein, LDL), често наричан „лош“ холестерол, и липопротеин с висока плътност (high density lipoprotein, HDL), известен като „добър“ холестерол. LDL транспортира холестерола към тъканите и може да се натрупва в стените на кръвоносните съдове, допринасяйки за образуването на атеросклеротични плаки. Срещу това, HDL премахва излишния холестерол от кръвоносните съдове и го транспортира към черния дроб за изхвърляне чрез жлъчния сок. Поддържането на баланс между нивата на LDL и HDL е важно за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания. Високите нива на LDL са свързани с увеличен риск от сърдечно-съдови заболявания, докато повишените нива на HDL могат да имат защитен ефект.  Мерки за контрол на холестерола включват здравословно хранене, физическа активност и при необходимост медикаментозно лечение под контрол от медицински специалист. Ако вече приемате лекарства, тези промени могат да подобрят техния понижаващ холестерола ефект.

 1. Консумирайте здравословни храни

Няколко промени в диетата Ви могат да намалят нивото на холестерола и да подобрят здравето на сърцето Ви:

 • Намалете наситените мазнини. Наситените мазнини, намиращи се предимно в червеното месо и пълномаслените млечни продукти, повишават общия Ви холестерол. Намаляването на консумацията на наситени мазнини може да намали нивото на липопротеините с ниска плътност (LDL) – „лошия“ холестерол.
 • Елиминирайте трансмазнините. Трансмазнините, понякога изброени на етикетите на храните като „частично хидрогенирано растително масло“, често се използват в маргарини и купени от магазина бисквити, крекери и сладкиши. Трансмазнините повишават общите нива на холестерола. Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) забрани използването на частично хидрогенирани растителни мазнини от 1 януари 2021 г.
 • Консумирайте храни, богати на омега-3 мастни киселини. Омега-3 мастните киселини не влияят на LDL холестерола. Но те имат други ползи за сърдечно-съдовата система, включително намаляване на кръвното налягане. Храните с омега-3 мастни киселини включват сьомга, скумрия, херинга, орехи и ленено семе.
 • Увеличете разтворимите фибри. Разтворимите фибри могат да намалят усвояването на холестерола в кръвния поток. Разтворимите фибри се намират в такива храни като овесени ядки, боб, брюкселско зеле, ябълки и круши.
 • Добавете суроватъчен протеин. Суроватъчният протеин, който се съдържа в млечните продукти, може да е причината за много от ползите за здравето, приписвани на млечните продукти. Проучванията показват, че суроватъчният протеин, приеман като добавка, понижава както LDL холестерола, така и общия холестерол, както и кръвното налягане.
 1. Спортувайте през повечето дни от седмицата и увеличете физическата си активност

Физическите упражнения може да подобрят нивата на холестерола. Умерената физическа активност може да помогне за повишаване на липопротеините с висока плътност (HDL) или „добрия“ холестерол. Ако Вашият лекар го препоръчва, извършвайте физически упражнения с продължителност от поне 30 минути пет пъти седмично или енергична аеробна активност за 20 минути три пъти седмично. Добавянето на физическа активност, дори на кратки интервали няколко пъти на ден, може да Ви помогне да започнете да отслабвате.

 • Ежедневна бърза разходка по време на обяд
 • Каране на колело до работа
 • Практикуване на любим спорт

За да останете мотивирани, обмислете намирането на приятел за упражнения или присъединяване към група за упражнения.

 1. Откажете тютюнопушенето

Спирането на тютюнопушенето подобрява нивото на HDL холестерола. Ползите се появяват бързо:

 • В рамките на 20 минути след тютюнопушене, Вашето кръвно налягане и сърдечна честота се възстановяват от индуцирания от цигарата пик.
 • В рамките на три месеца след спиране на тютюнопушенето, кръвообращението и функцията на белите дробове започват да се подобряват.
 • В рамките на една година след спиране рискът от сърдечни заболявания е наполовина по-малък от този при настоящ пушач.
 1. Редуцирайте телесното си тегло

Наличието дори на няколко излишни килограма допринася за високия холестерол. Ако пиете сладки напитки, преминете към трапезна или минерална вода. При консумация на някои храни следете калориите. Ако желаете прием на нещо сладко, опитайте шербет или бонбони с малко или никаква мазнина, като желирани бонбони. Потърсете начини да включите повече активност в ежедневието си, като например да използвате стълбите вместо да използвате асансьора или да паркирате по-далеч от офиса си. Разхождайте се по време на почивките на работа. Опитайте се да увеличите дейностите в изправено положение, като готвене или работа на двора.

 1. Консумирайте алкохол само в умерени количества

Умерената употреба на алкохол е свързана с по-високи нива на HDL холестерол, но ползите не са достатъчно силни, за да се препоръча алкохол на всеки, който все още не пие. Ако консумирате алкохол, правете го умерено. За здрави възрастни това означава до едно питие на ден за жени от всички възрасти и мъже над 65 години и до две напитки на ден за мъже на 65 години и по-млади. Употребата на твърде много алкохол може да доведе до сериозни здравословни проблеми, включително високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност и нарушения в сърдечния ритъм.

Ако промените в начина на живот не са достатъчни…

Понякога промените в здравословния начин на живот не са достатъчни за понижаване на нивата на холестерола. Ако Вашият лекар препоръча лекарство, което да помогне за понижаване на холестерола, вземете го, както е предписано, докато продължавате да променяте начина си на живот. Промените в начина на живот могат да Ви помогнат да приемате ниска доза липидопонижаващи лекарства.

Референции: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/reduce-cholesterol/art-20045935

https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград