Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Кои са предбрачните изследвания ?

Медицинска информация

Решили сте, че сте един за друг и тъкмо сте определили датата на голямото събитие. Въодушевени сте, опитвате се да разрешите всичко, но разбирате, че задължително трябва да си направите някои медицински изследвания.  За част от Вас, на пръв поглед това изглежда само загуба на време. Ако не знаете какви са тези изследвания и каква е тяхната роля, в тази статия сме си поставили за цел да Ви разясним и да Ви накараме да осъзнаете тяхната важност.

Кои са пред брачните изследвания

В модерния живот пред брачните изследвания (VDRL/TPHA, антитела анти-HIV, рентгенова снимка на гърдите)всъщност представляват screening тестове за предотвратяване и лечение на инфекции с изключително тежки последствия върху здравното състояние на двойката, на заобикалящите ги хора, но най-вече върху здравето на едно бъдещо дете. Тези тестове визират откриването на болести, които понастоящем  бележат ръст, като:  сифилис (lues), СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност) и туберкулозата.

1. Изследване за сифилис

Се причинява от микроорганизъм наречен Treponema pallidum. Представлява болест предавана по полов път, която има много тежки последствия ако не бъде лекувана в началния стадий.

Предава се при незащитен полов контакт, чрез инфектирана кръв и от майката на плода. Във външна среда микроорганизмът загива бързо от топлина, изсушаване, дори при измиване с вода и сапун, ако това стане в първите 15-20 минути от сексуалния контакт.  Във влажна среда издържа по-дълго време, като може да бъде предаден чрез прибори, четка за зъби и т.н.

Заболяването има няколко клинични етапа:

 • Етап 1

  Изразява се с появата след около 3 седмици от инфекцията (от 9 до 90 дни), на  неболезнена лезия (наречена сифилистична язва), на или до влагалището/пениса, понякога на устните, езика или ануса. Раните остават 6 седмици, след което изчезват без следа.

 • Етап 2

  Изразява се с появата на розови петна по тялото, които изчезват след 3-4 седмици. Симптомите са подобни на грипните (температура, главоболие, възпаление на гърлото), симптомите изчезват, като тези два етапа могат да протекат без да бъдат забелязани.

 • Етап 3

  След 3-15 години от началото на болестта се образуват  „сифилистични гуми”. Микроорганизмите атакуват костите, вътрешните органи (мозък, гръбначен мозък, сърце, аорта, черен дроб, бял дроб, ларинкс), които впоследствие унищожават. Когато нервните центрове биват атакувани се стига до сифилистична деменция, парализа и смърт. Когато бива открит в последния етап, няма никакъв шанс за излекуване на болестта.

Вроденият сифилис

При инфектираните бременни жени, след 5-я месец на бременността Treponema pallidum преминава плацентата, инфектирайки сериозно плода. Последствията могат да бъдат: спонтанни аборти, мъртъв плод преди термина, преждевременно раждане на деца с множество малформации. Прогнозирането на тази форма на сифилис е трудно.  Поради това е много полезно ранното откриване на сифилиса преди или в първите седмици от бременността и прилагане на адекватно лечение.

Как може да се диагностицира ?

Диагностицирането на инфекцията се извършва чрез:

 • Разкриване на трепонемите в лезиите, специфични за всеки етап
 • Серологични реакции: VDRL и TPHA

VDRL

Е реакция за идентифициране в серума на пациента на антикардиолипинови антитела (които са автоантитела срещу някои структури на организма, наблюдаващи се при пациентите с lues). Положителният тест показва остра инфекция (скорошна). Титрите на антителата намаляват постепенно  след ефикасно лечение, като стават отрицателни за период от 6 месеца до 2 години.

TPHA

Идентифицира антителата анти-трепонемия в серума. Положителен е в етапа на първичната инфекция и остава положителен независимо от лечението, като тестът не се препоръчва за оценяване на резултати  от специфична терапия.

2. Изследване за СПИН / HIV

СПИН представлява окончателен етап на имунна недостатъчност , породен чрез инфектиране с HIV (вирус на човешката имунна недостатъчност).

Единственият източник на инфекцията е инфектиран с HIV човек (със или без клинични прояви), който остава заразен до края на живота си.

Вирусът се предава най-вече по кръвен път и инфектирани кръвни продукти,  при  незащитен сексуален контакт и от майката на плода. НЕ се предава чрез ухапване от насекоми, прегръдки, ръкостискане.

Как се проявява ?

HIV инфекцията може да бъде асимптоматична (при повечето пациенти не се наблюдават клинични симптоми до 10 години от момента на инфектиране) или може да се свърже с много неспецифични клинични синдроми (общо физическо неразположение – температура, мускулни болки, изпотяване; неврологични прояви; чернодробни; кожни обриви; загуба на тегло и др.)

В последния етап, в резултат на намаляване на способността за естествена защита на организма се появяват инфекции, които могат да имат фатален край.

Тъй като до момента няма открито лечение,  резултатът от болестта е 100 % смъртност.

Как може да се диагностицира ?

Откриване на антителата анти-HIV в серума (test screening). Повечето инфектирани лица образуват антитела след около 3 месеца от момента на инфектиране. Понякога този интервал може да продължи до 11-17 месеца.

Внимание! Положителните резултати от screening тестовете не означават задължително инфекция, тъй като съществуват и фалшиви положителни реакции. Винаги положителните screening тестове налагат извършване на потвърдителни тестове.

Откриването наличието на вируса (чрез PCR – полимеризация на верижната реакция) позволява потвърждаване на HIV инфекцията преди появата на антителата (в периода познат под наименованието “имунологичен прозорец”).

3. Изследване за туберкулозата

Туберкулозата е заразна инфекциозна болест причинена от Mycobacterium tuberculosis (бацил Koch) с хронично развитие, която е широко разпространена сред населението и бележи висока смъртност при неправилно лечение.  Тъй като се предава най-вече по въздушен път (чрез кашлица, кихане, говорене), основно се локализира в белия дроб. По-рядко човек може да се разболее и по храносмилателен път, при консумация на несварено прясно мляко от болни животни. Заболяването може да еволюира с локализация извън белия дроб (кости, бъбреци, кожа, мозък и др.).

Как се проявява ?

Клинично се проявява със загуба на теглото, нощно изпотяване, температура, кашлица, умора, липса на апетит.

Откриването на белодробната туберкулоза в различните общности се извършва чрез рентгенов преглед и/или откриване на бацила Koch в храчката чрез бактериологично изследване.

Рентгеновата снимка на белия дроб може да покаже наличието на характерни за белодробната туберкулоза образи, като в тези случаи спешно трябва да приложи специфично лечение.

Заключения:

Имайки предвид изключителната сериозност на тези заболявания, упоменатите screening тестове трябва да се повтарят периодично, особено когато това се налага от обстоятелствата.

ИНФО Разбери повече:

Безплодие на двойката

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград