Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Национална информационна кампания за щитовидната жлеза

Медицинска информация
вдигни щит за своето здраве 1200 x 600

Национална информационна кампания за щитовидната жлеза

От 25 май 2024 г., с традиционното отбелязване на Световния ден на щитовидната жлеза и старта на Международната тиреоидна седмица (25-31 май), Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ, в партньорство с медицински лаборатории Синево и с подкрепата на МЕРК България, обявява старта на кампанията „Вдигни щит за своето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!“.

Безплатни ехографски пегледи

В рамките на кампанията, в 5 дни на месец юни, ще се провеждат безплатни ехографски прегледи на щитовидната жлеза и консултации с ендокринолог в обекти на лаборатории Синево в градовете София, Пловдив, Варна и Бургас.

Натиснете тук, за да видите локациите и програмата за провеждане на безплатните прегледи и да запазите час.

Цели на кампанията

Информационната кампания има за цел да:

 • Създаде траен и продължителен интерес към проблема и начините за превенция, профилактика, овладяване и контрол на заболяванията на щитовидната жлеза;
 • Промотира решението за редовна профилактика сред рисковите групи и сред вече диагностицираните с подобни заболявания пациенти;
 • Работи в посока осъществяне на трайно сътрудничество между специалисти ендокринолози, пациенти и неправителствени организации;
 • Осигури достоверна и достъпна информация за щитовидната жлеза.

През 2024 г. кампанията отново акцентира върху значението на ранната диагностика и лечение на заболяванията на щитовидната жлеза. Често тези отклонения се установяват късно, което води до усложнения и влошава качеството на живот. В контекста на глобалната кампания за отбелязване на международната тиреоидна седмица, която преминава под мотото „Заболяванията на щитовидната жлеза са незаразни заболявания”, тазгодишното ни послание е насочено към връзката между заболяванията на щитовидната жлеза и други хронични болести като сърдечносъдови, ендокринни, респираторни и онкологични заболявания, които са причина за над 80% от преждевременните смъртни случаи в света.

Информационни инициативи

Като част от кампанията през месеците май и юни, 2024 г. са предвидени редица информационни инициативи, които целят да предадат важността от ранна профилактика и опасността от дисфункция на щитовидната жлеза и произхождащите от нея заболявания.

 • медийни участия на експерти по темата в националните медии;
 • обучителни видео материали, които ще се разпространяват в дигиталнтие канали на ВИОМ и партньорите (уебсайт, социални мрежи, YouTube);
 • уебинари за пациенти и лекари на живо;
 • провеждане на анкета за осведомеността на българското население относно здравословните рискове, свързани с щитовидната жлеза.

Пакет "Щитовидна жлеза, сърдечносъдов риск и диабет" на половин цена

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

Лаборатории Синево предлагат безплатни скринингови прегледи

Във връзка с Националната информационна и скринингова кампания „Вдигни щит за своето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!“ в няколко обекта на лаборатории Синево в градовете София, Пловдив, Бургас и Варна ще се провеждат безплатни скринингови прегледи. 

По време скрининговите прегледи, пациентите ще получат безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог, който ще ги насочи за последваща медицинска диагностика. На пациентът ще бъде осигурен достъп до висококачествен скрининг и диагностични пакети. В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване или пакет от изследвания, които могат да бъдат направени на място. В обектите на лаборатории Синево, по време на кампанията „Вдигни щит за своето здраве! Прегледай щитовидната си жлеза!“, пациентите ще получат възможност да изпълнят целия цикъл на профилактика и ранна диагностика – в удобно за тях време, в рамките само на едно посещение.

За да се възползвате от безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог е необходимо да извършите предварително записване чрез формата по-долу. Запознайте се с графика на провеждане и локациите и резервирайте своя час за преглед.

Възможност за запазване на час за безплатен ехографски преглед в гр. Бургас очаквайте скоро!

гр. София

Прегледи от д-р Марияна Иванова, ендокринолог

7-ми юни (петък), от 8.30 до 12.30 ч. – Манипулационна София – Черковна, ул. „Черковна“ 3А, вх. Б

10-ти юни (понеделник), от 8:30 до 12:30 ч. – Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет, ул. „Добрила“ 10, (срещу ВМА поликлиника)

гр. Пловдив

Прегледи на от д-р Пресияна Няголова, ендокринолог

6-ти юни (четвъртък), от 8.30 до 12.30 ч. – Лаборатория Пловдив – Гербера, ж.к. Тракия, ул. „Недялка Шилева“ 4

гр. Варна

Прегледи на от д-р Ася Райкова, ендокринолог

18-ти юни (вторник), от 8.30 до 12.30 ч. – Лаборатория Варна (Статус), бул. „Съборни“ 24, ет.3

Запазване на час за безплатен ехографски преглед в лаборатории Синево

Уебинари по повод на кампанията

Пациентски уебинар на тема „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“

Пациентският уебинар на тема „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск“ е четвъртият от поредицата пациентски уебинари в рамките на Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“.

Сред темите, които бяха обхванати, са:

 • Старт на втория етап на информационна и скринингова кампания за ранна профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза – Какво предстои? (Информационни уебинари, безплатни скринингови прегледи в лаборатории Synevo и др.).
 • Има ли връзка между проблемите на щитовидната жлеза и сърцето?;
 • Как влияе щитовидната жлеза с различните си отклонения (структурни и функционални) в работата на сърдечносъдовата система?;
 • Роля на профилактиката и лечението на заболяванията на щитовидната жлеза от гледна точка лечение на вторичните усложнения.;
 • Най-често срещани заболявания на щитовидната жлеза, оказващи влияние на сърдечносъдовата система.
 • Пациентският опит през погледа на Мария Силяновска, председател на Сдружение „ВИОМ“.

Лектори:

 • доц. Александър Шинков, УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев” ЕАД
 • д-р Михаела Михайлова, кардиолог, асистент към Клиника по пропедевтика на вътрешните болести „Проф. д-р Ст. Киркович“, МУ София.
 • Мария Силяновска, председател на Сдружение „ВИОМ“

Модератор:

 • Мария Чанева, Национална пациентска организация
Пациентски уебинар на тема „Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск

Пациентски уебинар на тема "Щитовидна жлеза, диабет и затлъстяване"

Пациентският уебинар на тема „Щитовидна жлеза, диабет и затлъстяване“ е третият от поредицата пациентски уебинари в рамките на Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза
„Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“.

„Има връзка между проблемите на щитовидната жлеза, диабета и наднорменото тегло?“ – на този и още други въпроси отговор даде ендокринологът проф. Здравко Каменов, д.м., началник Клиника по ендокринология при УМБАЛ „Александровска“ и ръководител на Катедра по Вътрешни болести при МУ – София.

По време на събитието участие взе и пациент, който представи своята лична история с проблеми на щитовидната жлеза.

Щитовидна жлеза диабет и затлъстяване

Пациентски уебинар на тема "COVID-19 и щитовидна жлеза"

Пациентският уебинар на тема „COVID-19 и щитовидна жлеза“ е вторият от поредицата пациентски уебинари в рамките на Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“.

В рамките на уебинара ендокринологът доц. д-р Боян Нончев, Клиника по ендокринология и болести на обмяната – УМБАЛ „Каспела“ – гр. Пловдив, представи темата „COVID-19 и щитовидната жлеза – има ли връзка между тях, честота на развитие на проблемите и рискови групи пациенти“.

По време на събитието взе участие и пациент, който представи своята лична история, след преболедуване с COVID-19 – проблеми с щитовидната жлеза след прекаран коронавирус, усложнения и как са били преодолени.

Също така, Мария Силяновска, председател на Сдружение ВИОМ, представи своя опит като представител на пациентската общност и какви видове сигнали от други пациенти получава Сдружението.

Модератор: д-р Цветан Йорданов, Експерт „Достъп до лечение“ към НПО

286200495 5064896026899004 4323873718841108817 n

Пациентски уебинар на тема "Щитовидната жлеза - какво трябва да знаем за нея?"

Пациентският уебинар на тема „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“ е първият от поредицата пациентски уебинари в рамките на Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза
„Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“.

Уебинарът се проведе на 26 май 2022 г. и се излъчи на живо във фейсбук.

Сред темите, които бяха обхванати, са:

 • Какво е щитовидната жлеза и защо е важна?;
 • Йод и щитовидна жлеза;
 • Най-често срещани заболявания на щитовидната жлеза;
 • Диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза;
 • Тиреоидит на Хашимото – факти и митове;
 • Значението на ранната диагностика от гледна точка на по-добър контрол върху заболяванията;
 • Старт на информационна и скринингова кампания за ранна профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза – Какво предстои? (Информационни уебинари, информационна кампания в социалните мрежи, безплатни скринингови прегледи в лаборатории Synevo).

Лектори:

 • доц. д-р Пламен Попиванов, д.м, ендокринолог, началник Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“
 • д-р Наталия Темелкова, ендокринолог, Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“

Модератор: Мария Силяновска, Председател на Сдружение ВИОМ

Shtitovidna zhlezda viziq post 02

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград