Национална информационна кампания за щитовидната жлеза

Национална информационна кампания за щитовидната жлеза

Национална информационна кампания за щитовидната жлеза

Щастливи сме да обявим стартирането на Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза под надслов „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, организирана от Националната пациентска организация (НПО), шведски медицински лаборатории Синево и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза ВИОМ.

Информационната кампания има за цел да:

 • Създаде траен и продължителен интерес към проблема и начините за превенция, профилактика, овладяване и контрол на заболяванията на щитовидната жлеза;
 • Промотира решението за редовна профилактика сред рисковите групи и сред вече диагностицираните с подобни заболявания пациенти;
 • Работи в посока осъществяне на трайно сътрудничество между специалисти ендокринолози, пациенти и неправителствени организации;
 • Осигури достоверна и достъпна информация за щитовидната жлеза.

Като част от информационната кампания през месеците май и юни 2022 г. се предвижда провеждането на пет тематични уебинара, насочени към пациенти и техните близки. В рамките на уебинарите ще бъдат поканени лекари специалисти в областта на диагностиката и лечението на щитовидните заболявания, акушер-гинеколози, кардиолози и други специалисти, които имат връзка с съпътстващите проблеми.

За целите на проекта ще се проведат 5 уебинара, по следните теми:

 • Заболявания на щитовидната жлеза – видове, същност, диагностика и лечение;
 • COVID-19 и щитовидната жлеза;
 • Бременност и проблеми на щитовидната жлеза;
 • Щитовидната жлеза и диабет;
 • Щитовидна жлеза и сърдечносъдов риск;
 • Рак на щитовидната жлеза.

Лаборатории Синево предлагат безплатни скринингови прегледи

Във връзка с Националната информационна и скринингова кампания „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“ в няколко обекта на лаборатории Синево в градовете София и Пловдив ще се провеждат безплатни скринингови прегледи. 

По време скрининговите прегледи, пациентите ще получат безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог, който ще ги насочи за последваща медицинска диагностика. На пациентът ще бъде осигурен уникален достъп до висококачествен скрининг и диагностични пакети. В зависимост от резултатите от прегледа и оплакванията, които пациентът е споделил, лекарят може да препоръча изследване или пакет от изследвания, които могат да бъдат направени на място. В пунктовете на лаборатории Синево, по време на кампанията „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“, пациентите ще получат възможност да изпълнят целия цикъл на профилактика и ранна диагностика – в удобно за тях време, в рамките само на едно посещение.

За да се възползвате от безплатен ехографски преглед от специалист ендокринолог е необходимо да извършите предварително записване чрез формата по-долу. Запознайте се с графика на провеждане и локациите и резервирайте своя час за преглед.

гр. София

Прегледи на д-р Ивелина Михалева, ендокринолог

15.06, от 9.00 до 14.00 ч. – Манипулационна София – Младост, ул. Димитър Моллов 24 (с/у Окръжна болница) 

Прегледи на д-р Мариана Иванова, ендокринолог

21.06, от 8.30 до 12.30 ч. – Манипулационна София – Надежда, ул. Подпоручик Фотеков 1

23.06, от 8.30 до 12.30 ч. – Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет, ул. Добрила 10

гр. Пловдив

Прегледи на д-р Цвета Каменарова, ендокринолог

21.06 от 8.30 до 13.30 ч.  – Лаборатория Пловдив – Гербера, в.к. Тракия, ул. Недялка Шилева 4

Запазване на час за безплатен ехографски преглед в лаборатории Синево

Уебинари по повод на кампанията

Първи уебинар "Щитовидната жлеза - какво трябва да знаем за нея?"

Пациентският уебинар на тема „COVID-19 и щитовидна жлеза“ е вторият от поредицата пациентски уебинари в рамките на Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза „Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“.

Уебинарът се проведе на 7 юни 2022 г. (вторник) от 16:00 ч. и се излъчи на живо във Facebook, а всеки желаещ ще може да отправи своите въпроси към лекторите през секцията за коментари под видеоклипа.

В рамките на уебинара ендокринологът доц. д-р Боян Нончев, Клиника по ендокринология и болести на обмяната – УМБАЛ „Каспела“ – гр. Пловдив, представи темата „COVID-19 и щитовидната жлеза – има ли връзка между тях, честота на развитие на проблемите и рискови групи пациенти“.

По време на събитието взе участие и пациент, който представи своята лична история, след преболедуване с COVID-19 – проблеми с щитовидната жлеза след прекаран коронавирус, усложнения и как са били преодолени.

Също така, Мария Силяновска, председател на Сдружение ВИОМ, представи своя опит като представител на пациентската общност и какви видове сигнали от други пациенти получава Сдружението.

Модератор: д-р Цветан Йорданов, Експерт „Достъп до лечение“ към НПО

286200495 5064896026899004 4323873718841108817 n

Първи уебинар "Щитовидната жлеза - какво трябва да знаем за нея?"

Пациентският уебинар на тема „Щитовидната жлеза – какво трябва да знаем за нея?“ е първият от поредицата пациентски уебинари в рамките на Национална информационна и скринингова кампания, с цел ранна профилактика на заболявания на щитовидната жлеза
„Дойде ли ти до гуша? Не чакай, а действай!“.

Уебинарът се проведе на 26 май 2022 г. и се излъчи на живо във фейсбук.

Сред темите, които бяха обхванати, са:

 • Какво е щитовидната жлеза и защо е важна?;
 • Йод и щитовидна жлеза;
 • Най-често срещани заболявания на щитовидната жлеза;
 • Диагностика на заболяванията на щитовидната жлеза;
 • Тиреоидит на Хашимото – факти и митове;
 • Значението на ранната диагностика от гледна точка на по-добър контрол върху заболяванията;
 • Старт на информационна и скринингова кампания за ранна профилактика на заболяванията на щитовидната жлеза – Какво предстои? (Информационни уебинари, информационна кампания в социалните мрежи, безплатни скринингови прегледи в лаборатории Synevo).

Лектори:

 • доц. д-р Пламен Попиванов, д.м, ендокринолог, началник Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“
 • д-р Наталия Темелкова, ендокринолог, Отделение по клинична дензитометрия и костни метаболитни заболявания към УМБАЛ „Александровска“

Модератор: Мария Силяновска, Председател на Сдружение ВИОМ

Shtitovidna zhlezda viziq post 02

Промоционални пакети с изследвания, подходящи за профилактика на щитовидната жлеза

Щитовидна жлеза Хашимото

TSH

TAT

MAT

Щитовидната жлеза Скрининг

TSH (Thyreotropin)

FT4 (Thyroxin free)

Щитовидната жлеза Диагностичен

TSH (Thyreotropin)

FT4 (Thyroxin free)

FT3 (Trijodthyronin free)

TAT (Тиреоглобулинови антитела) 

МAT Микрозомални антитела – ТРО