Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Открийте кои храни не са препоръчителни за Вас с 20% отстъпка до края на септември!

Медицинска информация

Hranitelna neponosimost SynevoBulgaria 1200 x 600px

Пациентите на лаборатория Синево и Статус могат да се изследват за непоносимост към храни, възползвайки се от 20% отстъпка само до 30 септември! Проверете кои храни не са препоръчителни за Вас с Профил хранителна непоносимост – 46 храни, сега на цена от 151.20 лв. вместо 189.00 лв.

ИзследванеЦенаПоръчай

Обща информация

Хранителната непоносимост е патологична реакция, често от забавен тип, към храна, напитка, хранителна добавка или химическо съединение, намиращо се в храните, което предизвиква симптоми в един или повече органи и системи на тялото, но обикновено се отнася до реакции, различни от хранителната алергия. Хранителната свръхчувствителност се използва в общи линии за обозначаване както на хранителна непоносимост, така и на хранителна алергия.

Хранителните алергии са имунни реакции, обикновено реакция на имуноглобулини тип IgE, причинени от освобождаването на хистамин, но включваща и имунни отговори, различни от IgE. Този механизъм кара алергиите да предизвикват обикновено незабавна реакция (няколко минути до няколко часа) към храните.

Хранителната непоносимост може да бъдат класифицирана според нейния механизъм. Непоносимостта може да е резултат от липсата на специфични молекули или ензими, необходими за смилането на дадено хранително вещество, както е при наследствената непоносимост към фруктоза. Хранителната непоносимост може да е резултат от аномалия в способността на организма да абсорбира хранителни вещества, както се случва при малабсорбцията на фруктоза. Реакции на хранителна непоносимост могат да възникнат към естествено срещащи се съставки в храните. Лекарства, произхождащи от растения, като аспирин, също могат да причинят подобни реакции.

Класификация

Ензимни дефицити. Този тип непоносимост възниква поради дефицит на специфични ензими, необходими за усвояване на определени компоненти в храните. Най-известният пример е лактазният дефицит, при който липсва ензимът лактаза, който разгражда лактозата (млечната захар), водещ до лактозна непоносимост.

Фармакологична непоносимост. Този тип непоносимост е свързан с реакции към определени химически вещества в храните, като например тирамин в сиренето, кофеин в кафето и чая, или хистамин, който се намира във ферментирали продукти и риба. Тези съставки могат да предизвикат симптоми, подобни на алергични реакции.

Хранителни добавки. Реакции могат да възникнат и от консерванти, оцветители или други добавки в храните. Примери включват непоносимост към мононатриев глутамат, аспартам, сулфити и други.

Идиосинкратична непоносимост. Този тип непоносимост е свързан с индивидуални реакции, които не са нито алергични, нито токсични. Причините за тези реакции често не са ясно установени и могат да варират значително между различни индивиди.

Причини

Хранителната непоносимост се причинява от това, че организмът Ви не е в състояние да усвоява определена храна или съставка в храната.

Най-честата хранителна непоносимост е непоносимостта към лактоза. Това е, когато е затруднено да разграждането и усвояването на лактозата, вид захар, която се намира главно в млякото и млечните продукти като сирене и кисело мляко. Но може да има непоносимост към всякакъв вид храна или съставка в храната, като например:

 • глутен (пшеница, ръж и ечемик) – намира се в храни като хляб и тестени изделия;
 • хистамин – намира се в храни и напитки като вино и сирене;
 • кофеин – намира се в кафето, чая и някои газирани напитки;
 • алкохол;
 • сулфити – открити в сайдер, бира и вино;
 • салицилати – намират се в някои плодове, зеленчуци, билки и подправки;
 • мононатриев глутамат – намира се в узрели плодове, сушени меса и солени храни.

За разлика от хранителната алергия, хранителната непоносимост не се причинява от прекомерна реакция на имунната ви система към определени видове храни, което означава, че не можете да имате сериозна алергична реакция.

Признаци и симптоми

Признаците и симптомите на хранителна непоносимост могат да варират в зависимост от индивида и специфичната храна, но обикновено са:

Нарушения в храносмилането. Най-често срещаните симптоми са свързани с храносмилателната система и могат да включват подуване на корема, газове, диария, запек и стомашни болки или крампи.

Кожни реакции. Някои хора могат да изпитат кожни реакции като обриви, уртикария (червени, сърбящи подутини), или екзема след консумация на определени храни.

Нервни и психически симптоми. Често могат да се появят умора, главоболие или дори мигрена. В редки случаи могат да се наблюдават промени в настроението, като раздразнителност или депресия.

Дихателни нарушения. Някои индивиди могат да развият дихателни симптоми като кашлица, затруднено дишане или хрипове, особено ако имат астма, което може да бъде влошено от определени храни.

Други симптоми. Може да се появят и други симптоми като болки в ставите, мускулни болки, подуване на ръцете и краката, или нискочестотно усещане за болка в различни части на тялото.

Обикновено, симптомите на хранителна непоносимост се появяват няколко часа след хранене, но понякога може да отнеме и по-дълго време (до няколко дни), за да се развият.

Диагноза

Диагностицирането на хранителна непоносимост може да бъде сложно, тъй като симптомите често са неспецифични и могат да симулират други заболявания. Няколко метода могат да помогнат за идентифициране на непоносимости към определени храни:

Дневник на храненето и симптомите. Това е основен метод, който включва записване на всичко консумирано и появата на симптоми в продължение на няколко седмици. Този подход може да помогне на лекарите да идентифицират връзки между конкретни храни и симптоми.

Елиминационна диета. След наблюдение и записване в дневника, може да се препоръча премахване на определени храни от диетата за период, последвано от тяхното постепенно въвеждане. Това помага да се определи дали симптомите се подобряват при отсъствието на тези храни и дали се възвръщат при тяхното въвеждане.

Тестове за дефицит на ензими. Тестовете за дефицит на ензими са специфични медицински изследвания, които се използват за диагностициране на състояния, при които организмът не произвежда достатъчно количество от определен ензим, необходим за усвояване на хранителни вещества. Ето някои от най-често използваните тестове за дефицит на ензими:

🔲 Тест за дефицит на лактаза. Има два основни типа тестове, използвани за диагностициране на лактозна непоносимост:

 • Тест на издишан водород. Този тест измерва количеството водород в дъха след консумация на течност, съдържаща лактоза. Ако лактозата не се разгражда ефективно в тънките черва, тя ферментира в дебелото черво, произвеждайки водород, който се отделя чрез дъха.
 • Кръвен тест за толерантност към лактоза. Проверява се нивото на глюкоза в кръвта след консумация на лактоза. Недостатъчното увеличение на глюкозата в кръвта показва, че лактозата не се усвоява правилно.

🔲 Захарозо-изомалтазен дефицит. Подобно на тестовете за лактозна непоносимост, този дефицит може да се проверява чрез дихателен тест, който следи производството на водород след консумация на сукроза.

🔲 Тестове за екскреция на малабсорбция на ксилоза. Този кръвен тест измерва усвояването на ксилоза, един вид захар, който помага за оценка на абсорбтивната функция на тънките черва.

 • Панкреатични ензимни тестове. Панкреасните ензимни изследвания при хранителна непоносимост се използват за оценка на функцията на панкреаса и способността му да произвежда ензими, които са ключови за храносмилането. Недостатъчната продукция на тези ензими може да доведе до малабсорбция на хранителни вещества и симптоми на непоносимост. Ето някои от основните панкреасни ензимни изследвания:
 • Изследване на фекална еластаза-1. Това е най-често използваният тест за оценка на екскреторната функция на панкреаса. Еластаза-1 е ензим, произвеждан от панкреаса, който се отделя в стола. Ниски нива на еластаза-1 в стола могат да покажат недостатъчна продукция на панкреасни ензими, което е характерно за хроничен панкреатит или други заболявания на панкреаса.
 • Тестове за серумни панкреасни ензими. Тези изследвания включват измерване на нивата на амилаза и липаза в кръвта. Високите нива на тези ензими в кръвта могат да бъдат признак за панкреатит или друго увреждане на панкреаса.
 • Секретин-холецистокининов тест. Това е по-инвазивен тест, който измерва способността на панкреаса да отговаря на хормоните секретин и холецистокинин. Този тест включва прилагане на хормоните чрез интравенозен път и събиране на панкреасни сокове чрез сонда, въведена в тънките черва. Тестът ефективно оценява функцията на панкреаса да произвежда храносмилателни ензими и бикарбонат.

Биопсия на тънките черва. Този метод се използва рядко и предимно за диагностициране на условия като Цьолиакия, което е форма на хранителна непоносимост към глутен, където има структурни промени в тънките черва.

Кожни тестове и кръвни изследвания. Въпреки че често се използват при диагностициране на алергии, те не са надеждни за определяне на хранителни непоносимости и обикновено не се препоръчват.

Защо е важно да се направи детайлно изследване за хранителна непоносимост?

ИзследванеЦенаПоръчай

Изследването за хранителна непоносимост е изключително важно, защото дава яснота както на пациента, така и на лекуващия специалист, какво причинява симптомите на неразположение и кои храни е добре той да избягва, за да се намали дискомфортът. Изследването се прави с кръвна проба след консултация с лекар, а резултатите дават отговор за реакцията на организма спрямо 46 различни вида храни и наличието на IgG (Имуноглобулин G) в тялото.

Важни уточнения за изследването:

Тестът не се препоръчва на пациенти, които приемат имуносупресори или антикоагуланти. Тестът е подходящ само за пациенти на възраст над 2 години. Тестът не се препоръчва при бременни или кърмещи жени

Какво включва профил за хранителна непоносимост в лаборатории Синево?

FD1 Овес
FD2 Пшеница
FD3 Ориз
FD4 Царевица
FD5 Ръж
FD6 Твърда пшеница
FD7 Глутен
FD8 Бадеми
FG9 Бразилски орех
FG10 Кашу
FD11 Чай
FD12 Орехи
FD13 Краве мляко
FG14 Яйца
FD15 Пилешко месо
FD16 Агнешко месо
FD17 Говеждо месо
FD18 Свинско месо
FD19 Бяла риба микс (пикша, треска, писия)
FD20 Сладководни риби микс (сьомга, пъстърва)
FD22 Миди микс (скариди, раци, омари, миди)
FD50 Чушки микс (червена, зелена, жълта)
FD21 Риба тон
FD23 Броколи
FD24 Зеле
FD25 Моркови
FD26 Праз лук
FD27 Картоф
FD28 Целина
FD29 Краставица
FD31 Бобови (грах, леща, фасул)
FD32 Грейпфрут
FD33 Пъпеш, диня
FD34 Фъстък
FD35 Соя
FD36 Какаови зърна
FD37 Ябълка
FD38 Касис
FD39 Маслина
FD40 Портокал, лимон
FD41 Ягоди
FD42 Домати
FD43 Джинджифил
FD44 Чесън
FD45 Гъби
FD46 Мая

Степенуване на резултатите*

Силно положителен

 

Премахнете тези храни от диетата за 3 месеца.
Положителен

 

Ограничете приема на тези храни до веднъж на всеки 4 дни.
Слабо положителен

 

Наблюдавайте ефекта от консумирането на тези храни. Ако няма други положителни реакции, премахнете от диетата за 3 месеца храните, показващи слабо положителна реакция

* След излизане на резултатите е препоръчително да се извърши консултация с лекар, който да назначи подходящия хранителен режим.

Лечение

Лечението на хранителна непоносимост обикновено се фокусира върху контролирането на диетата и симптомите.

Елиминационна диета. Това е основният подход за лечение на хранителна непоносимост. Тя включва временното изключване на подозирани храни, които могат да причиняват симптоми. След период без тези храни, те се реинтродуцират една по една, за да се определи кои храни причиняват проблеми. Този процес помага на индивида да идентифицира и избягва консумацията на конкретни храни, които предизвикват неприятни симптоми.

Симптоматично лечение. В зависимост от симптомите, може да се наложи прием на лекарства за облекчаване на симптомите като антиацидни лекарства, антидиарични средства или лаксативи. Тези медикаменти обаче трябва да се приемат под лекарско наблюдение.

Диетични добавки и ензими. В някои случаи, като при лактозна непоносимост, приемът на ензимни добавки (например лактаза) може да помогне на човек да усвоява лактозата по-ефективно и да консумира млечни продукти без симптоми. За други непоносимости могат да се предписват допълнителни ензими или витамини за подпомагане на храносмилането и абсорбцията.

Укрепване на стомашно-чревния тракт. Пробиотици и пребиотици могат да бъдат добавени към диетата за подобряване на чревната флора, което може да помогне при контролирането на някои симптоми на хранителна непоносимост.

Образование и консултации. Работата с диетолог или специалист по хранене може да помогне на индивида да разбере кои храни да избягва и как да поддържа балансирана и хранителна диета, въпреки ограниченията.

Важно е всеки подход за лечение на хранителна непоносимост да бъде индивидуализиран и базиран на специфичните нужди и реакции на пациента. Редовните консултации с медицински специалисти са ключови за контролирането и адаптацията на лечебния план според промените в симптомите или живота на индивида.

 

Референции: https://www.nhs.uk/conditions/food-intolerance/

https://en.wikipedia.org/wiki/Food_intolerance

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21688-food-intolerance

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263965

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград