Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Препоръки при високи стойности на триглицериди

Медицинска информация

Обща информация

Триглицеридите са клас молекули, които представляват основния градивен елемент на мастните киселини в организма. Те се състоят от глицерол, който е молекула с три хидроксилни групи, свързани с мастни киселини чрез естерни връзки. Триглицеридите са основен резервоар за енергия в тъканите на животните и растенията. Когато организмът има нужда от енергия, триглицеридите се разграждат чрез хидролиза, освобождавайки мастни киселини и глицерол. Този процес предоставя енергия за метаболитни функции и е есенциален за поддържането на баланса на енергията в организма. Триглицеридите също така могат да бъдат използвани за съхранение на енергия под формата на мастната тъкан.

Класификация

Триглицеридите могат да бъдат класифицирани в зависимост от този тип мастни киселини, които ги съставят. Мастните киселини могат да бъдат наситени (всички връзки между атомите на въглерод са единични), ненаситени (съдържат поне една двойна връзка между атоми на въглерод) или полиненаситени (съдържат повече от една двойна връзка).

В зависимост от този фактор, триглицеридите могат да бъдат разделени на три основни типа:

 1. Наситени триглицериди: Когато всички три мастни киселини в молекулата са наситени (всички връзки са единични).
 2. Ненаситени триглицериди: Когато поне една от три мастни киселини в молекулата е ненаситена (съдържа поне една двойна връзка).
 3. Полиненаситени триглицериди: Когато повече от една от три мастни киселини в молекулата са полиненаситени (съдържат повече от една двойна връзка).

Този вид класификация е важен, тъй като различните типове мастни киселини имат различни влияния върху здравето и метаболизма. Например, ненаситените и полиненаситените мастни киселини се считат за по-здравословни в сравнение с наситените и могат да имат благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система.

Кое серумно ниво се счита за нормално ?

Прост кръвен тест може да разкрие дали Вашите триглицериди попадат в здравословен диапазон:

 • Нормално ниво — по-малко от 150 милиграма на децилитър (mg/dL) или по-малко от 1,7 милимола на литър (mmol/L)
 • Гранично високо ниво — 150 до 199 mg/dL (1,8 до 2,2 mmol/L)
 • Високо ниво — 200 до 499 mg/dL (2,3 до 5,6 mmol/L)
 • Много високо ниво — 500 mg/dL или повече (5,7 mmol/L или повече)

Вашият лекар обикновено ще провери за високи триглицериди като част от тест за холестерол, който понякога се нарича липиден панел или липиден профил. Ще трябва да преустановите консумацията на мазни храни, преди да може да бъде взета кръв за точно измерване на триглицеридите.

Каква е разликата между триглицеридите и холестерола ?

Триглицеридите и холестеролът са различни видове липиди, които циркулират в кръвта Ви:

 • Триглицеридите съхраняват неизползваните калории и осигуряват на тялото Ви енергия.
 • Холестеролът се използва за изграждане на клетките и синтеза на определени хормони.

Защо високите триглицериди имат значение ?

Високите нива на триглицериди могат да допринесат за втвърдяване на артериите или удебеляване на стените им (артериосклероза), което увеличава риска от инсулт, инфаркт и сърдечни заболявания. Изключително високите нива на триглицериди също могат да причинят остро възпаление на панкреаса (панкреатит).

Високото ниво на триглицериди често е признак на други състояния, които повишават риска от сърдечни заболявания и инсулт, включително затлъстяване и метаболитен синдром – група от състояния, включващи твърде много натрупани мазнини около талията, високо кръвно налягане, високи триглицериди, висока кръвна захар и необичайно високо ниво на холестерола.

Високото ниво на триглицериди също може да бъде признак на:

 • Диабет тип 2 или преддиабет
 • Метаболитен синдром — състояние, при което високото кръвно налягане, затлъстяването и високата кръвна захар се появяват заедно, увеличавайки риска от сърдечни заболявания
 • Ниски нива на тиреоидни хормони (хипотиреоидизъм)
 • Някои редки генетични заболявания, които влияят на начина, по който тялото ви превръща мазнините в енергия

Понякога високите триглицериди са страничен ефект от приема на определени лекарства, като например:

 • Диуретици;
 • Естроген и прогестерон;
 • Ретиноиди;
 • Стероиди;
 • Бета блокери;
 • Някои имуносупресори;
 • Някои лекарства за HIV;
 • Антидепресанти;

Кой е най-добрият начин за понижаване на триглицеридите ?

Изборът на здравословен начин на живот е ключов:

 • Редовни физически упражнения. Стремете се към поне 30 минути физическа активност през повечето или всички дни от седмицата. Редовните упражнения могат да намалят триглицеридите и да повишат нивото на „добрия“ HDL холестерол. Опитайте се да включите повече физическа активност в ежедневните си задачи – например изкачвайте стълбите на работа или се разхождайте по време на почивките.
 • Избягвайте захарта и рафинираните въглехидрати. Простите въглехидрати, като захар и храни, направени с бяло брашно или фруктоза, могат да повишат триглицеридите.
 • Отслабнете. Ако имате лека до умерена хипертриглицеридемия, съсредоточете се върху намаляването на калориите. Допълнителните калории се превръщат в триглицериди и се съхраняват като мазнини. Отрицателният калориен баланс ще намали триглицеридите.
 • Изберете по-здравословни мазнини. Заменете наситените мазнини, съдържащи се в месото, за по-здравословни мазнини, открити в растенията, като зехтин и рапично масло. Вместо червено месо, опитайте риба с високо съдържание на омега-3 мастни киселини – като скумрия или сьомга. Избягвайте трансмазнини или храни с хидрогенирани масла или мазнини.
 • Ограничете количеството алкохол, което пиете. Алкохолът е с високо съдържание на калории и захар и има особено силен ефект върху триглицеридите. Ако имате тежка хипертриглицеридемия, избягвайте да консумирате алкохол.

Прием на лекарства

Ако промените в здравословния начин на живот не са достатъчни за контролиране на високото серумно ниво на триглицеридите, Вашият лекар може да препоръча:

 • Статини. Тези лекарства за понижаване на холестерола могат да бъдат препоръчани, ако също така имате ниски стойности на холестерола или анамнеза за съдови инциденти (инфаркт, инсулт) или диабет. Примери за статини включват аторвастатин, симвастатин и розувастатин.
 • Фибрати. Фибратните лекарства, като фенофибрат и гемфиброзил, могат да понижат нивата на триглицеридите. Фибратите не се използват, ако имате тежко бъбречно или чернодробно заболяване.
 • Рибено масло. Известно още като омега-3 мастни киселини, рибеното масло може да помогне за понижаване на триглицеридите. Лекарствата с рибено масло (Lovaza), съдържат по-активни мастни киселини, отколкото много добавки без рецепта. Рибеното масло, приемано в големи количества, може да попречи на кръвосъсирването, така че говорете с Вашия лекар, преди да вземете каквито и да било добавки.
 • Ниацин. Ниацинът (витамин В3), понякога наричан никотинова киселина, може да понижи триглицеридите и липопротеините с ниска плътност (LDL) или „лошият“ холестерол. Обсъдете с Вашия лекар, преди да приемете ниацин без рецепта, защото той може да взаимодейства с други лекарства и да причини значителни странични ефекти.

Ако Вашият лекар Ви предпише лекарство за понижаване на триглицеридите, приемайте лекарството както е предписано. И помнете значението на промените в здравословния начин на живот, които сте направили. Лекарствата могат да помогнат, но начинът на живот също има значение.

Референции: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

https://www.webmd.com/cholesterol-management/high-triglycerides-what-you-need-to-know

https://www.nhlbi.nih.gov/health/high-blood-triglycerides

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград