Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Разлики между хранителна непоносимост и алергии. Диагностика и лечение на алергии и непоносимост към храни

Медицинска информация

Непоносимостта и алергията са два термина, които често се бъркат, но като се анализират по-внимателно, става ясно, че те представляват различни физиологични отговори на организма. Непоносимостта се свързва с непосредствената неспособност на организма да разгради и усвои определена храна или вещество, докато алергията представлява имунологичен отговор на агресивното взаимодействие с външни алергени.

Непоносимост

Непоносимостта към храни или вещества е често резултат от недостатъчност или наличие на дефект в определени ензими или други фактори, които са необходими за нормалната обработка и усвояването им. Например лактозната непоносимост, където в организма липсва или е намален ензимът лактаза, който e необходим за разграждане на млечните захари (лактоза). Симптомите на непоносимостта включват често гастроинтестинални симптоми като болки в стомаха, диария и метеоризъм.

Алергия

Алергията, от друга страна, е свръхчувствителност и активиране на имунната система при контакт и реакция на външен алерген. Имунната система отговаря с активиране на имунните клетки и производството на определени сигнални молекули химически вещества като хистамин и други, които предизвикват алергични симптоми. Симптомите могат да варират от леки кожни обриви и свръхчувствителност до по-сериозни прояви като анафилактичен шок, който може да бъде дори и фатален.

Разлики между хранителна непоносимост и хранителна алергия

Разликите между хранителна непоносимост и хранителна алергия са значителни, както по отношение на механизма на възникване, така и в симптомите и в диагностиката на двете състояния.

Хранителна непоносимост

Симптоми:

 • Забавена реакция (часове или дори дни след консумация на храната).
 • Стомашно-чревни симптоми като газове, подуване на корема, диария или запек.
 • Главоболие и умора.
 • Не засяга имунната система пряко.

Механизъм:

Свързана е с невъзможността на организма да разгради или абсорбира определени вещества в храните. Налична е липса на ензими (например лактозна непоносимост поради липса на ензима лактаза). Това води до чувствителност към добавки и консерванти в храните (като сулфити).

 

Хранителна алергия

Симптоми:

 • Бърза реакция (минутни до часове след консумация на храната).
 • Симптоми включват обриви, сърбеж, подуване на устни и лице, затруднено дишане, анафилаксия (животозастрашаваща реакция).
 • Имунната система произвежда антитела (IgE) към определени протеини в храната.

Механизъм:

Имунната система разпознава определени хранителни протеини като вредни и реагира чрез производство на антитела. Последващо излагане на същия протеин води до освобождаване на хистамини и други химикали, причиняващи алергични симптоми.

Диагностика

Хранителна непоносимост

 1. Елиминиращи диети. Постепенно премахване на подозирани храни и наблюдение на симптомите.
 2. Провокационни тестове. След елиминационен период храната се въвежда отново, за да се наблюдават реакции.
 3. Лабораторни тестове. Анализ на изпражнения, кръвни тестове за определяне на непоносимост към храни, тестове за липса на ензими.

Хранителна алергия

 1. Кожни тестове. Поставяне на малки количества алерген на кожата и наблюдение за реакция.
 2. Кръвни тестове. Измерване на нивата на специфични IgE антитела към различни храни.
 3. Елиминационни диети и провокационни тестове. Подобни на тези при хранителна непоносимост, но под строг медицински контрол.

Лечение

Хранителна непоносимост

 • Избягване на провокиращи фактори. Премахване на храните, които причиняват симптоми.
 • Ензимни добавки. Прием на ензими, които подпомагат разграждането на непоносимите вещества (например лактазни добавки при лактозна непоносимост).
 • Диетична консултация. Създаване на балансирана диета, която избягва проблемните храни, но осигурява всички нужни хранителни вещества.

Хранителна алергия

 • Пълно избягване на алергените.
 • Епинефрин (адреналин). Инжектиране на епинефрин в случай на анафилаксия. Лицата с известни тежки алергии често носят автоинжектори с епинефрин.
 • Медикаменти. Антихистамини за облекчаване на по-леките алергични реакции.
 • Имунна терапия. В някои случаи може да се предложи имунна терапия (десенсибилизация) за намаляване на реакцията към алергена.

Заключение

Хранителната непоносимост и хранителната алергия имат различни механизми и симптоми. Докато непоносимостта често е свързана със стомашно-чревни симптоми и не засяга имунната система пряко, алергията предизвиква имунен отговор и може да доведе до тежки реакции. Диагностиката и лечението също варират в зависимост от типа на реакцията и тежестта на симптомите. За точна диагностика и лечение е важно да се консултирате със специалист.

Какви пакети или тестове предлагаме в Синево, свързани с алергия към различни храни

1.      LTT панел

Хранителни алергии (TOP25) – тест за лимфобластна трансформация (LTT) – изследват се алергени на 25 храни: краве мляко, кокоше яйце, жито, ръж, царевица, лимец, морков, картоф, целина, спанак, домат, ябълка, праскова, портокал, киви, треска, тон, телешко месо, свинско месо, пилешко месо, червен пипер, черен пипер, ядки, фъстъци, мая

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

2.      IgE / IgG и др. панели

В лаборатории Синево се предлагат панели за изследване на IgE и IgG антитела към хранителни алергени, включително зеленчуци и плодове. IgE (Имуноглобулин Е) тестовете се използват за диагностика на класически алергии, които включват бързи и често тежки реакции на имунната система към определени храни. IgG (Имуноглобулин G) тестовете се използват за оценка на хранителни непоносимости, които могат да доведат до по-бавни и по-леки симптоми, като стомашно-чревни проблеми и хронична умора.

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

Какви пакети или тестове предлагаме в Синево, свързани с непоносимост към различни храни

ИзследванеЦенаПоръчай

Лечение

Лечението на непоносимостта и алергиите зависи от конкретния тип и характер на състоянието, както и от индивидуалните особености на пациента. Въпреки че лечението може да включва различни подходи, тук са обобщени някои от основните методи:

 1. Лечение на непоносимостта
 • Избягване на съответните вещества

– Основният метод за контрол на непоносимостта е избягването на определени храни или вещества, които предизвикват непоносимостта. Пациентите с лактозна непоносимост например трябва да избягват млечни продукти или трябва да приемат добавки, съдържащи ензима лактаза, което улеснява смилането и усвояването на лактозата в млечните храни.

 • Ензимна терапия

За някои видове непоносимост, където липсват определени ензими, прилагането на ензимни добавки може да помогне при усвояването на съответните вещества. Например пациенти с непоносимост към фруктоза могат да използват фруктозни ензими.

 • Диета и начин на живот:

Промени в диетата и стила на живот могат да бъдат полезни при управлението на непоносимостта. Това включва промени в хранителните навици и избягване на фактори, които могат да влошат симптомите.

 1. Лечение на алергиите
 • Избягване на алергенни храни и вещества

Основният подход при контролирането на алергиите е избягването на контакт с алергените. Този метод може включват използването на филтри и други средства за поддържане на чист въздух, избягване на определени храни или контакт с домашни любимци.

 • Антихистамини

Лекарства като антихистамини могат да помогнат при контролирането на симптомите на алергията. Те намаляват активността на хистамина, биохимична молекула, която предизвиква алергични реакции.

 • Имунотерапия

Имунотерапията, може да бъде предложена за пациенти с тежки алергии. Този метод включва постепенно излагане на пациента на малки количества от алергена с цел насочване и подобряване на имунния отговор.

 • Адреналин неотложна медицинска помощ

Пациентите с тежки алергии, особено към храни или насекоми, често са предоставени с автоматични инжекции с епинефрин (адреналин), които се използват в случай на анафилактичен шок. Това е животоспасяващо лечение при спешни случаи.

 • Медикаментозно лечение:

За контролиране на конкретни симптоми се използват различни медикаменти като назални деконгестанти, инхалатори за астма и други, според съпътстващите симптоми.

Важно е лечението да се индивидуализира, като се вземат предвид типа и степента на непоносимостта или алергията, както и здравния статус на пациента. Пациентите следва да се консултират със своите лекуващи лекари за избора на най-подходящите методи и стратегии за лечения на техните състояния.

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538

https://www.synevo.bg/hranitelni-alergii/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/food-allergy-and-intolerance

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград