Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Витамин В12

Медицинска информация

Обща информация

Витамин B12, известен още като цианокобаламин, е водоразтворим витамин от група B. Този витамин играе ключова роля при производството на еритроцити, поддържане на нервната система и синтеза на ДНК. B12 се съдържа в животинските продукти като месо, риба, мляко и яйца, и изисква свързване с вътрешен фактор (отделян от стомашни клетки), за да бъде абсорбиран от стомашно-чревния тракт. Неговият дефицит може да доведе до анемия и различни неврологични симптоми. B12 е от съществено значение за поддържането на здравето и функциите на нервната и кръвната система.

Защо е важен ?

Витамин B12, или цианокобаламин, изпълнява няколко важни физиологични функции в организма:

1. Синтез на ДНК. Витамин B12 е необходим за синтеза на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина), което е от съществено значение за поддържането на клетъчното делене и регенерация. Този витамин е кофактор на ензима, наречен дезоксиринуклеозид-трансфераза (транскобаламин I). Механизмът на участието му в синтеза на ДНК може да бъде обобщен по следния начин:

 • Формиране на коензими. B12 участва в образуването на два коензима, известни като метилкобаламин и дезоксиаденозилкобаламин. Тези коензими са важни за метилацията и синтеза на нуклеинови киселини.
 • Метилиране. Метилкобаламин играе роля в предаването на метилни групи в метаболитните процеси. Той участва в метилирането на хомоцистеин, преобразувайки го обратно към метионин. Метионинът е важен аминокиселинен метаболит, използван за синтеза на ДНК.
 • Дезоксирибозилация. Дезоксиаденозилкобаламин участва в дезоксирибозилацията на дезоксирибонуклеозиди (дНМР) – структурните елементи на ДНК. Този процес е важен за образуването на дезоксирибозната верига, която е част от структурата на ДНК.

В този контекст витамин B12 служи като кофактор на ензимите, които катализират тези метаболитни реакции. Без наличието на достатъчно B12, тези процеси се забавят или не могат да протичат ефективно, което може да доведе до проблеми със синтеза на ДНК и други метаболитни пътища.

2. Производство на еритроцити. B12 участва в процеса на хематопоеза, като помага за развитието и зреенето на еритроцитите. Това се осъществява чрез влияние върху синтеза на ДНК и метаболизма на фолиевата киселина. Еритроцитите са клетки, отговорни за транспорта на кислород от белите дробове към тъканите и транспорта на въглероден диоксид към белите дробове. Този процес е важен за предотвратяването на анемия.

3. Функции в нервната система. Витамин B12 играе ключова роля в поддържането на здравето на нервната система. Той оказва влияние върху нервната система чрез няколко механизма, като основен от тях е свързан с образуването и поддържането на миелин – обвивката около нервните клетки. Ето някои от основните начини, по които витамин B12 влияе на нервната система:

 • Синтез на миелин. B12 е важен за образуването на миелин, който е слой от “изолация“ около нервните влакна. Този процес, наречен миелинизация, поддържа ефективната проводимост на нервните импулси. Без достатъчно B12, процесът на миелинизация може да бъде нарушен, което може да доведе до неврологични симптоми.
 • Поддържане на нормални нива на хомоцистеин. Витамин B12 участва в преобразуването на хомоцистеин в метионин. Високите нива на хомоцистеин в кръвта се свързват с повишен риск от неврологични нарушения и демиелинизация на нервните влакна.
 • Поддържане на нормална функция на нервните клетки. B12 играе роля в метаболизма на нуклеиновите киселини и в образуването на коензими, необходими за нормалната функция на нервните клетки.
 • Защита от неврологични увреждания. Недостатъчните нива на B12 могат да доведат до увреждане на нервната система, което може да се прояви като изтръпване, парестезии (мравучкане), смущение в равновесието и нарушения на паметта и концентрацията.

4. Метаболизъм на фолиевата киселина. B12 работи заедно с фолиевата киселина в метаболините процеси, свързани с образуването на метилирани съединения. Това е важно за поддържането на здравето на нервната и имунната система.

5. Метаболизъм на аминокиселини и мастни киселини. B12 участва в различни метаболитни пътища, свързани с обработката на аминокиселини и мастни киселини.

Необходимостта от витамин B12 подчертава важността на включването на подходящи източници от този витамин в хранителния режим. Вегетарианците и веганите могат да изпитват риск от дефицит на B12, тъй като този витамин главно се среща в животински продукти.

Препоръчителен дневен прием

Възрастова група Препоръчителен прием на B12 (микрограми/ден)
Новородени 0.4 (чрез материнско мляко или храна)
1-3 години 0.9
4-8 години 1.2
9-13 години 1.8
14-18 години 2.4
19+ години 2.4
Бременни жени 2.6
Кърмещи жени 2.8

Как да увеличим приема ?

Увеличаването на приема на витамин B12 може да бъде важно, особено ако имате риск от дефицит, или ако сте във възрастова група, или имате здравословни условия, които изискват по-голям прием на този витамин. Ето няколко начина, по които можете да увеличите приема на витамин B12:

1. Консумирайте храни, богати на B12. Включете в диетата си храни, които са източници на витамин B12. Това включва месо (особено червено месо и пилешко), риба, млечни продукти, яйца и обогатени храни, като обогатени зърнени храни и подправки.

2. Допълнителни хранителни добавки. Ако не можете да получите достатъчно B12 от храната, лекарите често препоръчват хранителни добавки с витамин B12. Те са налични в различни форми, като таблетки, капсули или инжекции.

3. Провеждайте редовни медицински прегледи. Ако имате проблеми с усвояването на B12, например при хронични чревни заболявания или целиакия (глутенова ентеропатия), може да е необходимо да се консултирате с лекар за оптимално лечение.

4. Преоценете диетата си. Ако сте вегетарианец или веган, стремете се да включвате алтернативни източници на B12 във Вашата диета, като например обогатени зърнени храни или хранителни добавки.

5. Бъдете внимателни при използването на лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа за стомашната киселинност, както и антидиабетни таблетки, съдържащи метформин. Някои хора, особено по-възрастните, могат да изпитват затруднения в резорбцията на B12 поради намалена киселинност на стомашния сок. В този случай, лекарите могат да препоръчат хранителни добавки или инжекции с B12.

Преди да направите значителни промени в диетата си или да започнете прием на хранителни добавки, винаги е добре да се консултирате със своя лекар, особено ако имате предвид индивидуални здравословни нужди и обстоятелства. Храни, богати на витамин B12, и количеството B12, което се съдържа в тях приблизително на 100 грама:

Храна Витамин B12 (на 100 грама)
Говеждо месо 2.0 микрограма
Телешко месо 2.2 микрограма
Свинско месо 0.7 микрограма
Пилешко месо 0.3 микрограма
Риба (сом, тунца) 18.7 – 21.0 микрограма
Скариди 0.9 микрограма
Яйца 1.1 микрограма
Краве мляко 0.4 микрограма
Краве сирене 1.3 микрограма
Ягодово масло 0.5 микрограма
Обогатени зърнени храни Различават се, проверете етикета

Тези стойности са приблизителни и могат да варират в зависимост от конкретните условия на производство и подготовка на храната. Вегетарианците и веганите, които не консумират месо и млечни продукти, могат да се нуждаят от допълнителни източници на B12, като обогатени зърнени храни или хранителни добавки.

Изследване на B12

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

Изследвайте заедно витамин B12, витамин D и фолиева киселина с 20% отстъпка в Пакет Витамини!

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

 

Референции: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitamin-deficiency-anemia/symptoms-causes/syc-20355025

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-926/vitamin-b12

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград