Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Витилиго

Медицинска информация

Резюме

Витилигото е заболяване, при което има депигментация ограничени участъци на кожата. Депигментираните зони обикновено се увеличават с времето. Заболяването може да засегне кожата на която и да е част от тялото. Също така може да засегне косата и вътрешността на устата.

Обикновено цветът на косата и кожата се определя от количеството на пигмента меланин. Витилиго възниква, когато клетките, които произвеждат меланин, умират или спират да функционират. Витилиго засяга хора от всякакъв тип кожа, но може да бъде по-забележим при хора с по-тъмна кожа. Заболяването не е животозастрашаващо или заразно. Може да бъде неприятно или да повлияе негативно върху самочувствието на болния.

Видове

 • Генерализирано витилиго, което е най-често срещаният тип, когато депигментираните зони се появяват на различни места по тялото.
 • Сегментарно витилиго, депигментацията е ограничена в едната страна на тялото или една област, като ръцете или лицето.
 • Лигавично витилиго, когато засяга лигавиците на устата и / или гениталиите.
 • Фокално витилиго, което е рядък вид, при който депигментациите са на малка площ и не се разпространяват по определен модел в рамките на една до две години.
 • Универсално витилиго, друг рядък вид витилиго и такъв, при който повече от 80% от кожата на тялото е депигментирана.

Симптоми

 • Постепенна загуба на цвета на кожата, която обикновено се появява първоначално на ръцете, лицето и зоните около отворите на тялото и гениталиите
 • Преждевременно депигментиране или побеляване на косата на скалпа, миглите, веждите или брадата
 • Загуба на цвят в лигавиците, които покриват вътрешността на устата и носа

Витилиго може да започне на всяка възраст, но обикновено се появява преди 30-годишна възраст.

В зависимост от вида на витилиго, което имате, това може да засегне:

 • Почти всички кожни повърхности. При този тип, наречен универсално витилиго, обезцветяването засяга почти цялата повърхност на кожата.
 • Много части от кожата на тялото. При този най-често срещан вид, наречен генерализирано витилиго, депигментираните участъци често развиват симетрично в двете половини на кожата на тялото.
 • Само едната страна или част от кожата на тялото. Този тип, наречен сегментарно витилиго, има тенденция да се проявява в по-млада възраст, да прогресира за година или две, след което да спре.
 • Една или само няколко области от кожата на тялото. Този вид се нарича локализирано (фокално) витилиго.
 • Лицето и ръцете. При този тип, наречен акрофациално витилиго, засегнатата кожа е по лицето и ръцете и около отворите на тялото, като очите, носа и ушите.

Трудно е да се предскаже как ще напредва болестта. Понякога депигментациите спират да възникват и без лечение. В повечето случаи зоната на депигментация се разпространява и в крайна сметка обхваща по-голямата част от кожата. Понякога кожата възстановява пигмента и цвета си обратно.

Причини

Витилиго възниква, когато клетките, произвеждащи пигмент (меланоцитите) умират или спират да произвеждат меланин – пигментът, който придава цвета на кожата, косата и очите ви. Засегнатите кожни участъци имат вид на петна, които стават по-светли или по-бели от околната кожа. Не е ясно какво точно причинява смъртта или загубата на функция на меланоцитите. Може да е свързано със:

 • Нарушение на имунната система (автоимунно състояние)
 • Семейна анамнеза (наследственост)
 • Отключващо събитие, като стрес, тежко слънчево изгаряне или травма на кожата, като контакт с химически агент.

Рискови фактори

Превенция

 • Консумацията на голямо количество вода може да засили имунната система на организма, която може да предотврати появата на Витилиго
 • Консумацията на зелени листни зеленчуци, плодове като банан, ябълка може да предотврати Витилиго
 • За да се предотврати образуването на депигментирани зони избягвайте консумацията на алкохол, кафе, риба и червено месо.
 • Консумирането на храна, която съдържа витамин В, С, аминокиселини и фолиева киселина, може да предотврати появата на тези депигментации.
 • Добавянето на минерали като мед, цинк, желязо към вашата храна също помага.
 • Кожните пигментни клетки (меланоцити) се унищожават, когато кожата е засегната от рани, изгаряния, слънчеви изгаряния. Това също може да причини Витилиго. Избягването на тежки изгаряния ще предотврати появата на Витилиго.

Диагноза

Вашият лекар ще снеме анамнеза и ще извърши физикален преглед на кожата Ви, евентуално пос специална светлина от медицинска лапма. Поставянето на диагноза може също да изисква кожна биопсия и кръвни изследвания.

Лечение

Изборът на лечение зависи от възрастта Ви, колко кожа е засегната и къде, колко бързо прогресира заболяването и как влияе на живота Ви. Предлагат се медикаменти и терапии на основата на светлина, които помагат за възстановяване на цвета на кожата или уеднаквяване на цвета й, въпреки че резултатите са различни и са несигурни. А някои лечения имат сериозни странични ефекти. Така че Вашият лекар може да Ви предложи първо да опитате да промените външния вид на кожата си, като нанесете козметичен продукт или грим.

Ако вие и вашият лекар решите да лекувате състоянието си с лекарство, операция или терапия, процесът може да отнеме много месеци, за да прецените ефективността му. И може да се наложи да опитате повече от един подход или комбинация от подходи, преди да намерите лечението, което работи най-добре за вас.

Дори ако лечението е успешно за известно време, резултатите може да не продължат или да се появят нови депигментирани зони. Вашият лекар може да препоръча лекарство, прилагано върху кожата като поддържаща терапия, за да се предотврати рецидив.

Лекарства

Нито едно лекарство не може да спре процеса на Витилиго – загубата на пигментни клетки (меланоцити). Но някои лекарства, използвани самостоятелно, в комбинация или със светлинна терапия, могат да помогнат за възстановяване на цвета на кожата.

 • Лекарства, които контролират възпалението. Прилагането на кортикостероиден крем върху засегнатата кожа може да възвърне цвета й. Това е най-ефективно, когато Витилигото е все още в начален стадий. Този тип крем е ефективен и лесен за използване, но може да не забележите промените в цвета на кожата си в продължение на няколко месеца. Възможните нежелани реакции включват изтъняване на кожата или поява на ивици или линии по нея.

Кортикостероидни таблетки или инжекции може да са опция за хора, чието заболяване прогресира бързо.

 • Лекарства, които влияят на имунната система. Мехлемите с инхибитор на калциневрин, като Такролимус или Пимекролимус, могат да бъдат ефективни за хора с малки области на депигментация, особено по лицето и шията.

Терапии

 • Светлинна терапия. Доказано е, че фототерапията с ултравиолетов B (UVB) спира или забавя прогресията на активното витилиго. Може да е по-ефективно, когато се използва с кортикостероиди или инхибитори на калциневрин. Необходими са процедури два до три пъти седмично. Може да отнеме един до три месеца, преди да забележите някаква промяна, и може да отнеме шест месеца или повече, за да постигнете пълния ефект.
 • Комбиниране на псорален и фототерапия. Това лечение съчетава растително вещество, наречено псорален, със светлинна терапия (фотохимиотерапия), за да възвърне цвета на депигментираните участъци. След като приемете псорален през устата или го приложите върху засегнатата кожа, вие се излагате на ултравиолетова A (UVA) светлина. Този подход, макар и ефективен, е по-труден за прилагане и е заменен в много практики от теснолентова UVB терапия.
 • Депигментация на незасегнатата кожа. Тази терапия може да е опция, ако вашето витилиго е широко разпространено и други лечения не са дали резултат. Депигментиращ агент се прилага върху незасегнатите участъци от кожата. Това постепенно изсветлява кожата, така че тя да се слее с обезцветените области. Терапията се прави веднъж или два пъти на ден в продължение на девет месеца или повече.

Страничните ефекти могат да включват зачервяване, подуване, сърбеж и много суха кожа. Депигментацията е постоянна.

Оперативно лечение

Ако светлинната терапия и лекарствата нямат ефект, някои хора с тежко заболяване могат да бъдат показани за операция.

 • Присаждане на кожа. При тази процедура Вашият лекар присажда много малки части от Вашата здрава, пигментирана кожа в областите, които са загубили пигмент. Тази процедура понякога се използва, ако имате малки зони от Витилиго.
 • Присаждане на кожна повърхност. При тази процедура Вашият лекар създава мехури на пигментираната Ви кожа, обикновено с всмукване, и след това трансплантира върховете на мехурите в обезцветена кожа.
 • Трансплантация на клетъчна суспензия. При тази процедура Вашият лекар взема малко тъкан от Вашата пигментирана кожа, поставя клетките в разтвор и след това ги трансплантира върху подготвената засегната област. Резултатите от тази процедура за репигментация започват да се проявяват в рамките на четири седмици.

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vitiligo/symptoms-causes/syc-20355912

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12419-vitiligo

https://www.medicoverhospitals.in/vitiligo/

 

ИНФО Заявете тест:

ИзследванеСъдържаниеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай
Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград