Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Алергии при децата

Медицинска информация

Алергията представлява естествена защитна реакция на организма спрямо агенти от околната среда, които след като попаднат в организма, се явяват своеобразна заплаха за него. В резултат на това имунната система реагира и  започва да произвежда антитела (имуноглобулини), провокиращи отделянето на определени молекули в кръвта, така че те да блокират действието на алергените.

През последните две десетилетия алергиите при децата са се увеличили драстично, показват множество изследвания. Всяко дете може да развие алергии, но те са по-чести при деца от семейства с анамнеза за алергии. Невъзможно е родителите да контролират абсолютно всичко, на което детето им е изложено или консумира. Това налага родителите да се съсредоточат върху наблюдението на детето си за симптоми на алергия.

Ранното идентифициране на детските алергии ще подобри качеството на живот на детето Ви, ще намали броя на пропуснатите учебни дни и ще Ви помогне да избегнете необходимостта да използвате болнични или отпуска, за да се грижите за детето си. Ранното идентифициране на детските алергии ще подобри качеството на живот на детето Ви, ще намали броя на пропуснатите учебни дни и ще ви помогне дам избегнете необходимостта да използвате болнични или почивни дни, за да се грижите за детето си.

Възникване на алергии

Алергията (алергичната реакция) възниква, когато имунната система реагира прекомерно на вещество, наречено алерген, третирайки го като нашественик и опитвайки се да се пребори с него. Това причинява симптоми, които могат да варират от дразнещи до сериозни или дори животозастрашаващи. В опит да защитиорганизма, имунната система произвежда антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE). След това тези антитела карат определени клетки да отделят специални сигнални молекули (хистамин) в кръвообращението, за да се защитят срещу нашествието на алергена.

Отделянето на тези сиглани молекули причинява алергични реакции. Реакциите могат да засегнат очите, носа, гърлото, белите дробове, кожата и стомашно-чревния тракт. Бъдещото излагане на същия алерген отново ще предизвика алергична реакция, дори по-силна от предишната. Някои алергии са сезонни и възникват само в определени периоди от годината (например през лятото, когато броят на полени е висок); други могат да възникнат по всяко време, когато се влезе в контакт с даден алерген.

Кой получава алергии ?

Тенденцията към развитие на алергии често е наследствена, което означава, че може да се предаде чрез гени от родителите на децата им. Но това, че Вие, Вашият партньор или някое от децата Ви може да страдате от алергии, не означава, че всички Ваши деца задължително ще ги развият. Повечето деца обикновено не наследяват определена алергия, а само вероятността от развитието им. Някои деца страдат от алергии, дори и нито един член на семейството да няма алергична анамнеза, както и тези деца, които имат алергия към даден агент, вероятно имат алергия и към други агенти.

Симптоми на алергия при деца

Някои от най-често срещаните симптоми на алергични реакции при деца са:

 • Кожни обриви или уртикария (атопичен дерматит или екзема)
 • Затруднено дишане (астма)
 • Кихане, кашлица, хрема или сърбеж в очите
 • Разстройство

Чести алергени при деца

 • На открито: цветен прашец, ухапвания от насекоми или ужилвания
 • На закрито: косми или козина на домашни любимци или животни, акари, плесени
 • Дразнители: цигарен дим, парфюм, газове от ауспух на автомобила
 • Храни: фъстъци, яйца, мляко и млечни продукти

Ако подозирате, че детето Ви има алергия, уговорете консултация със специалист- алерголог. Започнете да водите дневник още преди консултацията и следете какви симптоми изпитва детето Ви и какво мислите, че ги причинява.

Най-честите алергични заболявания при децата

При децата се срещат следните алергични реакции и заболявания:

Алергичният ринит е най-честото детско заболяване, причинено от алергии. Симптомите включват хрема и сърбеж в носа, кихане, изтичане на бистър секрет от носа и запушване на носа (хрема, ринит). Дете с алергии може също да има сърбеж, сълзене, зачервяване на очите и хронични проблеми с ушите. Въпреки че е известен като „сенна хрема“, алергичният ринит не води до повишаване на температурата.

 • Запушване на носа

Алергиите са най-честата причина за хронична назална конгестия (запушен нос) при деца. Понякога носът на детето е задръстен до степен, че детето трябва диша през устата, особено докато спи. Състоянието може да доведе до това детето да не заспи спокойно през нощта и след това да бъде уморено на следващия ден. Ако задръстванията и дишането през устата не се лекуват, те могат да повлияят на растежа на зъбите и костите на лицето. Ранното лечение на алергиите, причиняващи назална конгестия, може да предотврати тези проблеми.

 • Ушни инфекции

Алергиите могат да доведат до възпаление в ухото и могат да причинят натрупване на секрет, което да причини ушни инфекции и намален слух. Бебе, чийто слух е нарушен по някаква причина, докато се учи да говори, може да развие лоша реч. Алергиите могат да причинят болки в ушите, както и сърбеж в ушите, чувство за пукане и пълнота („запушени уши“). Всяко дете с тези симптоми трябва да се обърне към алерголог за възможно тестване и лечение.

До 6 милиона деца в САЩ страдат от форма на хранителна алергия. Ако майката кърми, някои особено чувствителни бебета могат да имат алергични реакции към храни, които майката консумира. Бебетата също могат да бъдат тествани за алергии, като се предпочитат кръвните тестове.

Елиминирането на определени храни от диетата на майката може да осигури облекчение за детето й. Най-честите алергии при децата са към храни като: фъстъци и мляко, яйца, риба, ракообразни (раци, омари, раци и скариди), соя, някои ядки (например пекан, кашу и орехи) и пшеница. Най-тежките реакции обикновено са към фъстъци, дървесни ядки, риба и миди – всички тези алергии, които могат да продължат през целия живот на детето. Децата често надрастват алергии към мляко, яйца, соя и пшеница.

Всички родители на дете с хранителна алергия трябва да са наясно с възможността за развитие на анафилаксия. Анафилаксията представлява потенциално животозастрашаваща реакция, която силно затруднява дишането, причинява внезапен срив в кръвното налягане и може да доведе организма до така наречения анафилактичен шок, който е животозастрашаващо състояние. Поради тази причина на повечето деца с хранителни алергии се предписва епинефрин (адреналин), прилаган с автоинжектор веднага щом се развият симптоми на анафилаксия.

 • Алергии и училище

Училището на детето Ви трябва да бъде информирано за всякакви негови алергии. Ако детето Ви страда от астма или тежка алергия, е препоръчително да се предостави копие от медицинската документация на училищното ръководство. Също така трябва да се обсъди достъпа до животоспасяващи лекарства (кортикостероиди, епинефрин/адреналин) в случай на спешност.

Животните с козина в училище могат да създадат проблеми за децата с алергия. Ако детето Ви има симптоми на алергия или астма, докато е в училище, включително кашлица, затруднено дишане, обрив, хрема или кихане, това може да се дължи на контакти с животно в училище, навън или при приятели на детето.

Астма и физическо възпитание: Физическото възпитание и спортът са част от учебния план за децата. Ако детето страда от астма, това не означава, че трябва да се премахнат тези дейности. Децата с астма и други алергични заболявания трябва да могат да участват във всеки спорт, които изберат, при условие че се спазват съветите на лекаря. Симптомите на астма по време на тренировка могат да показват лош контрол на заболяването, което налага да бъдете сигурни, че детето Ви приема редовно лекарства за контрол на астмата. Често лекарства, прилагани под формата на инхалатор, се предписват преди тренировка за контрол на симптомите.

Дразнене от прах: В училище децата с алергични проблеми може да се наложи да седят далеч от дъската, за да избегнат дразнене от прах от тебешир.

Как се диагностицират алергиите ? Някои видове алергии са доста лесни за диагностициране, но други са по-трудни за идентифициране, тъй като могат да наподобяват други състояния.

Ако детето Ви има симптоми, подобни на настинка, които продължават по-дълго от седмица или две и възникват по едно и също време всяка година, говорете с Вашия лекар, който може да диагностицира алергия и да Ви предпише лекарства, или може да Ви насочи към специалист-алерголог за алергични тестове.

За да открие причината за алергия, алерголозите обикновено правят кожни  тестове за най-често срещаните хранителни и алергени от околната среда. Кожният тест може да извърши по един от двата начина:

 • Капка с пречистена течна форма на алергена се капва върху кожата и зоната се надрасква с малко убождащо устройство.
 • Малко количество алерген се инжектира точно под кожата.

След около 15 минути, ако на мястото се появи подуване, заобиколено от червеникава зона (като ухапване от комар), тестът е положителен. В допълнение на това могат да се правят кръвни изследвания при деца с кожни заболявания, както и при тези, които приемат определени лекарства, или тези, които са много чувствителни към определен алерген.

Дори ако тестовете показват алергия, детето също трябва да има симптоми, за да бъде диагностицирано с алергия.

Лечение на алергиите

Няма радикално лечение на алергиите, а само контрол върху симптомите им. Най-добрият начин да се справите с тях е да избягвате алергените. Това означава, че родителите трябва да обучават децата си отрано и внимателно, не само за самата им алергия, но и за симптомите, които могат да получат, ако консумират или влязат в контакт с алергена.

Информирането на околните (персонал за грижи за деца, учители, членове на семейството, родители на приятели на детето Ви и др.) за алергията на детето Ви също е от голямо значение. Ако избягването на алергени от околната среда не е възможно или не помага, лекарят може да предпише лекарства, включително антихистамини, капки за очи и назални спрейове. Много от тях също се отпускат и без рецепта. В някои случаи лекарите препоръчват имунотерапия за да помогнат на сенсибилизирания човек към алерген.

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

Инфо Научи повече:

Алергията – проблем за теб ?

Хранителни алергии: Изследвания IgE, IgG и LTT

Източници:

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград