Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Обща информация

Депресията представлява разстройство на настроението, което се изявява с чувство на меланхолиятъга, отчаяние, безпомощност и унилост. То може да трае от няколко часа до няколко дни. Ако е налице дълготрайно чувство на меланхолия, тъга и отчаяние, може да се касае за заболяването клинична депресия.

Епидемиология

Депресията засяга 121 милиона души в цял свят. Разпространението на заболяването в варира в широки граници, като например от 3 % в Япония до 17 % в САЩ. В повечето страни броят на хората, които биха проявили депресия в даден момент от техния живот, е в рамките на 8-12 %.

Причини

Не е известно какво точно причинява депресията. Както при много психични разстройства, могат да бъдат посочени различни фактори, като:

Рискови фактори

Депресията често започва през тийнейджърските, 20-те или 30-те години, но може да възникне на всяка възраст. По-често срещана е при жените, отколкото при мъжете. Това може да се дължи донякъде на факта, че жените са по-склонни да търсят лечение.

Факторите, които изглежда увеличават риска от развитие или отключване на депресия, включват:

Симптоми

Въпреки че депресията може да се изяви само веднъж през живота, хората обикновено имат множество епизоди. По време на тези епизоди симптомите се проявяват през по-голямата част от деня, почти всеки ден и могат да включват:

За много хора с депресия симптомите обикновено са достатъчно тежки, за да причинят забележими проблеми в ежедневните дейности, като работа, училище, социални дейности или взаимоотношения с другите. Някои хора могат да се чувстват като цяло нещастни или нещастни, без наистина да знаят защо.

Превенция

Няма сигурен начин за превенция на депресията. Тези стратегии обаче могат да помогнат:

Диагноза

Лекарят може да постави диагноза депресия въз основа на:

Лечение

Лекарствата и психотерапията са ефективни при повечето хора с депресия. Личният лекар или психиатърът може да предпише лекарства за облекчаване на симптомите. Ако човек страда от тежка депресия, може да се наложи приемане в болница докато симптомите ви се подобрят.

Лекарства

Съществуват много видове антидепресанти. Не трябва да се забравят възможните основни нежелани реакции.

Референции:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007 

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9290-depression

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/diagnosis-treatment/drc-20356013