Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Пубертет

Медицинска информация

Пубертетът е периодът от развитието на човека, през който детето преминава, за да се развие във възрастен индивид. Това е процес, който продължава години и е свързан с редица физиологични, емоционални и интелектуални промени. 

Характеристика на пубертета

Той се инициира от хормонални сигнали на мозъка към половите жлезияйчниците при момичетата и тестисите при момчетата. В отговор на сигналите половите жлези произвеждат хормони, които стимулират либидото и растежа, функцията и трансформацията на мозъка, коститемускулитекръвтакожатакосатагърдите и половите органи

Физическият растеж – височина и тегло – се ускорява през първата половина на пубертета и завършва, когато е развито тялото на възрастния индивид. Преди пубертета външните полови органи, известни като първични полови белези, са полови характеристики, които отличават момчетата и момичетата. Пубертетът води до сексуален диморфизъм чрез развитието на вторичните полови белези, които допълнително разграничават половете.

Начало и механизъм на развитие на пубертета

 • Пубертетът се предшества от така нареченото адренархе, отбелязващо увеличаване на производството на надбъбречни андрогени (полови хормони) между 6–10 години. Адренархето понякога се придружава от ранната поява на окосмяване в подмишничната и срамната област. Първата полово окосмяване, получен от адренархе, също може да бъде преходно и да изчезне преди началото на същинския пубертет.
 • Началото на пубертета е свързано с високо ниво на гонадотропин рилийзинг хормон (GnRH), който предшества, но стимулира повишаването на половите хормони –  лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Началото на отделянето на високо ниво на GnRH дава началото на пубертета. Мозъчни тумори, които увеличават производството на GnRH, също могат да доведат до преждевременен пубертет.   
 • Причината за повишаването на GnRH е неизвестна. Лептинът може да е причина за повишаването на GnRH. Лептинът се свързва с рецептори в хипоталамуса, който синтезира GnRH. Хората, които имат дефицит на лептин, не успяват да стартират пубертет. Нивата на лептин се увеличават с настъпването на пубертета и след това намаляват до нива за възрастни, когато пубертетът приключи. Повишаването на GnRH може също да бъде контролирано от гени.  

Продължителност на пубертета

В научните среди въпросът кога точно започва и кога свършва пубертетът е все още спорен. Според едни учени, краят на пубертета настъпва с половото съзряване. Други смятат, че краят е тогава, когато индивидът се оформи и полово, но и психически като възрастен човек. Все пак обикновено се смята, че пубертетът започва по различно време при момичетата и при момчетата, и се приема, че при момичетата това става по-рано. 

За нормално начало при момичетата се приема в интервала от 8 до 12 години. Вариациите са от 9 до 15 години се приемат за нормални стойности. При момчетата – за нормално начало се приема интервалът от 10 до 14 години. Продължителността на пубертета е строго индивидуална и не могат да бъдат давани прогнози, тъй като това е процес, който променя човека както физиологично, като го прави годен за възпроизводство, така и процес, засягащ психиката му. 

Фактори, влиящи върху пубертета

 • Генетични фактори и фактори на околната среда
 • Хормони
 • Хранене 
 • Степен на затлъстяване и физичека активност
 • Физически и психични заболявания
 • Стрес и социални фактори 

Промени, които настъпват по време на пубертета

Промени при мъжете

 • При момчетата пубертетът започва с увеличаване на тестисите и скротума. Пенисът също се увеличава по размер и момчето получава окосмяване в срамната област. Тестисите на момче започват да произвеждат семенна течност (сперма). Отделянето на сперма, която съдържа сперматозоиди и други компоненти, се нарича еякулация. По време на пубертета еректиралият пенис на момчетата става способен да еякулира спермата и да опложда женската яйцеклетка. Първата еякулация на момчето е важен етап в развитието му. Средно първата еякулация на момче се случва на 13-годишна възраст. Еякулацията понякога се случва по време на сън, като това явление е известно като полюция.  
 • Увеличаване на размера на тестисите. При момчетата уголемяването на тестисите е първата физическа проява на пубертета (и се нарича гонадархе). Размерите на тестисите достигат максимален размер като при възрастни около 6 години след началото на пубертета.
 • Формиране на мъжка мускулатура и форма на тялото.  В края на пубертета зрелите мъже имат по-тежки и плътни кости и почти два пъти повече скелетна мускулатура. Част от костния размер (напр. ширина на раменете и челюстта) е несъразмерно по-голям, което води до забележимо различни мъжки и женски скелетни форми.  Муслукатурата се развива главно през по-късните етапи на пубертета и мускулният растеж може да продължи дори след като момчетата са биологично зрели. 
 • Ерекция. Ерекциите по време на сън или след събуждане са нормален процес от пубертета. Ерекцията може да настъпва редовно по време на сън и мъжете или момчетата и те често да се събуждат с ерекция. След като едно момче достигне тийнейджърските си години, ерекцията възниква много по-често поради пубертета.
 • Окосмяване на гениталиите. Половото окосмяване често възниква при момчетата малко след като гениталиите започват да нарастват. Пубисните косми обикновено се виждат първо на гръбната (коремна) страна на пениса.
 • Окосмяване по тялото и лицето. През месеците и годините след появата на генитално окосмяване и по други участъци от тялото, които реагират на мъжките полови хормони, се появява окосмяване. Обичайната последователност на това окосмяване е: мишниците (аксиларно) окосмяване, анално окосмяване, окосмяване по горната устнабакенбардите, окосмяване по гърдите и появата на окосмяване на брадата. 
 • Промяна в гласа. Под влияние на андрогените ларингсътрасте и при двата пола. Този растеж е много по-забележим при момчетата, поради което мъжкият глас спада и става по-плътен, понякога за кратко време, тъй като по-дългите и дебели гласови гънки имат по-ниска основна честота на трептене. 

Промени при жените 

 • Развитие на гърдите (телархе). Първият физически признак на пубертета при момичетата обикновено е появата на твърда, нежна подутина под центъра на ареолата на едната или и двете гърди, срещаща се средно на около 10-11 годишна възраст. Постепенно тези подутини нарастват по време на пубертета и достигат размера на гърди на зряла жена. 
 • Окосмение по гениталиите. Пубисното окосмяване често е втората забележима промяна по време на пубертета, обикновено в рамките на няколко месеца след телархето. То се означава като пубархе. Пубисните косми обикновено се виждат първо по срамните устни.
 • Изменения на половите органи.  Кожата на перинеума се уплътнява поради ефекта на естрогена, повишаващ устойчивостта й към инфекции. Лигавицата на вагината също се променя в отговор на повишеното ниво на естроген, тя става по-дебела и придобива розов цвят (за разлика от ярко червената на преди пубертета вагиналната лигавица). Лигавицата се превръща в многопластова структура с повърхностен слой сквамозни клетки. Естрогенът увеличава съдържанието на гликоген във вагиналния епител, което в бъдеще играе важна роля за поддържане на вагиналното рН. Белезникавите секрети (физиологична левкорея) също са нормален ефект на естрогена. През двете години след телархе матката, яйчниците и фоликулите в яйчниците се увеличават. Яйчниците обикновено съдържат малки фоликуларни кисти, видими чрез ултразвук. Преди пубертета съотношението тяло на матката към шийката на матката е 1:1, което се увеличава до 2:1 или 3:1 след края на пубертета.
 • Менструация и овулация. Първото менструално кървене се нарича менархе и обикновено се случва около две години след телархе. Средната възраст на менархе е 12,5. Повечето момичета получават първата си менструация на 11, 12 или 13 години, но някои я изпитват по-рано от 11-ия си рожден ден, а други след 14-ия си рожден ден. Всъщност по всяко време между 8 и 16 е нормално.  Овулацията е необходима за плодовитостта, но може или не да придружава най-ранните менструации. При постменархалните момичета около 80% от циклите са ановулаторни през първата година след менархе, 50% през третата година и 10% през шестата година.
 • Форма на тялото и разпределение на подкожната мастна тъкан. През този период, също в отговор на повишеното ниво на естрогени, долната половина на таза и бедрата се разширяват (осигурявайки по-голям родов канал). Мастната тъкан се увеличава до по-голям процент от телесния състав, отколкото при мъжете, особено при типичното женско разпределение на гърдите, бедрата, задните части, горната част на ръцете и пубиса. Прогресивните разлики в разпределението на мазнините, както и половите разлики скелетната структура допринасят за оформянето на типичната женска форма на тялото до края на пубертета. 
 • Промяна на кожата и развитието на акне. Повишаващото се ниво на андрогени води до повишена секреция от мастните жлези на кожата (отделяне на себум). Тази промяна увеличава риска от развитие на акне, което е характерно за пубертета. Акнето варира значително по своята тежест.

Социални и психологически промени по време на пубертета

Пубертетът е свързан и с редица социални проблеми. Много от децата остават неразбрани от родителите си и от обществото като цяло. Често физическата промяна става прекалено бързо и телата временно стават несъразмерни, което може да създаде комплекси у подрастващите. Момчетата често страдат от спадащия понякога рязко немутирал глас, а момичетата трудно свикват с болките, често съпровождащи менструацията през пубертета. Акнето също е голям проблем на юношите. Освен физическата метаморфоза, психиката на индивида се променя. Детето вече става зрял мъж или зряла жена. Инфантилното незряло поведение започва да отстъпва. Навиците, интересите и изобщо начинът на живот се променят. Започва сексуалното влечение – либидо. 

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеЦенаВреме за резултати (дни)КодПоръчай

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеСъдържаниеЦенаПоръчай

Инфо Научи повече:

Хранене при деца

Източници:

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград