Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Атеросклероза

Медицинска информация

Резюме

Атеросклерозата представлява нарушение, причинено от натрупването на мазнини, холестерол и други вещества в и върху стените на артериите. Това натрупване се нарича атеросклеротична плака. Плаката може да доведе до стесняване на лумена на артериите, затруднявайки и дори блокирайки кръвния поток. Може да настъпи руптура (спукване) на плаката, което води до образуване на кръвен съсирек на мястото.
Въпреки че атеросклерозата често се счита за основно за сърдечен проблем, тя може да засегне артериите навсякъде в тялото. Атеросклерозата може да бъде лекувана. Здравословните навици в начина на живот могат да помогнат за предотвратяване на атеросклероза.

Видове

Атеросклеротичните плаки са разделени в две големи категории:

 • стабилни плаки
 • нестабилни плаки

Симптоми

Леката атеросклероза обикновено няма никакви симптоми. Обикновено няма да имате симптоми на атеросклероза, докато артерията не е стеснена или запушена до степен, че не може да достави достатъчно кръв на съответния орган или тъкан. Понякога при руптура на на плака се образува кръвен съсирек, който напълно блокира притока на кръв или дори се разпада и може да предизвика инфаркт или инсулт.

Симптомите на умерена до тежка атеросклероза зависят от това кои артерии са засегнати. Например:

Ако имате атеросклероза в коронарните артерии на сърцето, може да имате симптоми като гръдна болка или натиск (стенокардия, гръдна жаба).

Ако имате атеросклероза на артериите кръвоснабдяващи мозъка, може да имате признаци и симптоми като внезапно изтръпване или слабост в ръцете или краката, затруднено говорене или неясна реч, временна загуба на зрение с едно око или увисване на мускули на лицето с изкривяване. Те сигнализират за преходна исхемична атака, която ако не се лекува, може да прогресира до инсулт.

Ако имате атеросклероза в артериите на ръцете и краката, може да имате симптоми от стеснение на периферните артерии, като болка в краката при ходене (интермитентна клаудикация) или понижено кръвно налягане и пулс в засегнатия крайник.

Ако имате атеросклероза в артериите, кръвоснабдяващи бъбреците, се развива ренален тип артериална хипертония, която е много трудно лечима.

Причини

Развитие на атеросклероза

Атеросклерозата е бавно, прогресиращо заболяване, което може да започне още в детството. Въпреки че точната причина е неизвестна, атеросклерозата може да започне с увреждане или нараняване на вътрешния слой (интима) на артерията. Уврежданията могат да бъдат причинени от:

След като вътрешната стена на артерията е увредена, кръвните клетки и други вещества често се натрупват на мястото на нараняване и се натрупват във вътрешната обвивка на артерията. С течение на времето мастните натрупвания (плаки) от холестерол и други клетъчни продукти също се натрупват на мястото на нараняване и се втвърдяват, стеснявайки артериите Ви. Тогава органите и тъканите, кръвоснабдени от засегнатите артерии, не получават достатъчно кръв за да функционират правилно. В крайна сметка компоненти от мастните натрупвания могат да се отделят и да навлязат в кръвообращението.

В допълнение, гладката повърхност на плаката може да руптурира (спука), и да освободи холестерол и други вещества в кръвообращението. Това може да причини кръвен съсирек, който може да блокира притока на кръв към определена част от тялото Ви. Когато настъпи блокиране на притока на кръв към сърдечната мускула тъкан (миокард), това ще причини инфаркт. Кръвният съсирек може да се пренесе с кръвотока до други части на тялото, като блокира кръвоснабдяването на друг орган.

Рискови фактори

Склерозирането и стеснението на артериите настъпва с течение на времето. Освен стареенето, фактори, които могат да увеличат риска от атеросклероза, включват:

 • Високо кръвно налягане
 • Високо ниво на холестерола
 • Високо ниво на С-реактивен протеин (CRP), маркер на възпалението
 • Захарен диабет
 • Затлъстяване
 • Синдром на сънна апнея
 • Тютюнопушене или друг вид употреба на тютюн
 • Фамилна анамнеза за ранни сърдечни заболявания
 • Липса на физическа активност
 • Нездравословна диета

Превенция

Здравословния начин на живот се препоръчва за превенция на атеросклероза. Те включват:

 • Отказ от тютюнопушене
 • Консумация на здравословни храни
 • Редовни физичеки упражнения
 • Поддържане на здравословно тегло
 • Проверка и поддържане на нормално кръвно налягане
 • Проверка и поддържане на здравословни нива на холестерол, триглицериди и кръвна захар

Диагноза

Вашият лекар ще извърши физикален преглед и ще снеме анамнеза относно оплакванията Ви, както и за наличие на роднини със сърдечно-съдови заболявания. Може да бъдете насочени към лекар, специалист по сърдечни заболявания (кардиолог). Вашият лекар може да чуе специфичен шум, когато слуша мястото над засегнатата артерия със стетоскоп.

Изследване на сърцето 

В зависимост от резултатите от физическия преглед, Вашият лекар може да предложи един или повече тестове, включително:

Кръвни изследвания. Вашият лекар ще назначи кръвни изследвания, за да провери нивата на кръвната Ви захар, холестерол и триглицериди. Високите нива на кръвна захар, холестерол и триглицериди повишават риска от атеросклероза. Може да се направи и изследване на С-реактивен протеин (CRP), за да се провери за наличие на възпаление на артериите.

Електрокардиограма (ЕКГ). Тоза просто и неболезнено изследване анализира и записва електрическата активност на сърцето Ви.

Сърдечно-съдов тест с натоварване. Ако Вашите признаци и симптоми се появяват най-често по време на физическо натоварване, Вашият лекар може да препоръча този тест. Ще ходите на бягаща пътека или ще карате велоергометър, докато сте свързани с ЕКГ апарат. Тъй като физическото натоварване стимулира дейността на сърцето Ви повече, отколкото ежедневните дейности, този тест може да разкрие проблеми в сърцето Ви, които иначе биха могли да бъдат пропуснати.  Ако не можете да провеждате теста, може да Ви бъде дадено лекарство, което имитира ефекта от упражненията върху сърцето Ви.

Ехокардиография. Това изследване използва ултразвукови вълни, за да визуализира структурата на сърцето, както и движението на кръвта през него и кръвоносните съдове. Понякога може да се комбинира с тест с натоварване.

Доплер ултразвук. Вашият лекар може да използва специално ултразвуково устройство (доплеров ултразвук) за измерване на кръвното Ви налягане в различни точки по ръката или крака. Тези измервания могат да помогнат да се определи степента на евентуални запушвания, както и скоростта на кръвния поток във Вашите артерии.

Глезенно-брахиален индекс (ABI). Този тест може да покаже дали имате атеросклероза в артериите на краката и краката. По време на ABI теста, Вашият лекар сравнява кръвното налягане в глезена Ви с кръвното налягане в ръката Ви. Ненормалната разлика може да е признак на периферно съдово заболяване, което обикновено се причинява от атеросклероза.

Сърдечна катетеризация и ангиограма. Този тест може да покаже дали коронарните артерии са стеснени или запушени.

По време на тази процедура се поставя тънка, гъвкава тръбичка (катетър) в кръвоносния съд и в сърцето Ви. През катетъра се впръсква контраст. Тъй като този контраст изпълва артериите Ви, те стават видими на рентгеновите лъчи, разкривайки зоните на запушване.

Калциево тестване в коронарните артерии. Наричан още сърдечно сканиране, този общ тест използва компютърна томография (КТ), за да създаде подробни снимки на сърцето Ви. Той може да покаже отлагания на калций в артериалните стени. Резултатите от теста се дават като оценка. Когато има калций, колкото по-висок е резултатът, толкова по-висок е рискът от сърдечни заболявания.

Други образни изследвания. Вашият лекар може също да използва магнитно-резонансна ангиография (MRA) или позитронно-емисионна томография (PET) за изследване на вашите артерии. Тези тестове могат да покажат втвърдяване и стесняване на големи артерии, както и аневризми.

Лечение

Промените в начина на живот като здравословно хранене и физическите упражнения, са първото лечение за атеросклероза. Те може да са всичко, от което се нуждаете за лечение на атеросклерозата. Но понякога може да са необходими медикаменти или хирургични процедури.

Лекарства

Налични са много различни лекарства, които забавят или дори обръщат ефектите на атеросклерозата. Ето някои лекарства, използвани за лечение на атеросклероза:

Статини и други лекарства за холестерол. Агресивното понижаване на вашия холестерол с ниска плътност (LDL) – лошият холестерол, може да забави, спре или дори да обърне натрупването на мастни натрупвания в артериите. Статините обикновено се предписват за понижаване на холестерола, подобряване на здравето на артериите и предотвратяване на атеросклероза. Има много други видове лекарства за понижаване на холестерола. Друг често срещан тип е инхибиторът на абсорбцията на холестерол, наречен езетимиб. Може да се нуждаете от повече от един вид лекарства за холестерол.

Антиагреганти. Вашият лекар може да предпише лекарства за подтискане на тромбоцитното натрупване, като аспирин, за да намали риска от образуване на кръвни съсиреци в увредените плаки и причиняване на по-нататъшно запушване.

Лекарства за високо кръвно налягане. Лекарствата за понижаване на кръвното налягане не помагат за лечение на атеросклерозата, но предотвратяват или лекуват усложнения, свързани с болестта.

Кардиохирургични и други процедури

Понякога е необходимо по-агресивно и инвазивно лечение на атеросклерозата. Ако имате тежки симптоми или запушване, Вашият лекар може да препоръча една от следните хирургични процедури:

Ангиопластика и поставяне на стент. Тази процедура помага за реканализиране на запушена или стеснена артерия. Поставя се катетър в засегнатата артерия. Втори катетър с балон на върха му се прекарва през първия катетър до мястото на запушването/стеснението. Балонът се, разширявайки артерията. Мрежеста метална тръбичка (стент) обикновено се оставя в артерията, за да я поддържа отворена.

Ендартеректомия. Понякога натрупването на плака трябва да бъде отстранено хирургично от стените на стеснена артерия. Когато процедурата се прави на сънните артерии, тя се нарича каротидна ендартеректомия.

Фибринолитична терапия. Ако имате артерия, запушена от кръвен съсирек, може да се използва лекарство за разтваряне на съсиреци, за да реканализира артерията.

Операция за байпас на коронарните артерии. Това е операция на открито сърце. Кардиохирургът взема здрав кръвоносен съд от друга част на тялото, за да създаде байпас (заобиколен път) около блокираната артерия, пренасочвайки кръвния поток. Понякога байпасът е присадка от синтетичен материал.

 

Източници:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/symptoms-causes/syc-20350569

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arteriosclerosis-atherosclerosis/diagnosis-treatment/drc-20350575

https://en.wikipedia.org/wiki/Atherosclerosis

https://www.britannica.com/science/arteriosclerosis

 

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград