Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Калий: Защо е важен и как да увеличим приема

Медицинска информация

Обща информация

Калият е важен микроелемент, играещ ключова роля за нормалното протичане на биохимичните процеси в организма. Той е електролит, необходим за поддържането на нормалния баланс на течностите, функциите на нервната система, сърдечната дейност и регулацията на мускулната активност. Недостатъчният прием на калий може да доведе до сериозни здравословни проблеми като артериална хипертония, мускулни нарушения и дори нарушения в сърдечната дейност.

Защо е важен ?

Калият е от изключително значение за нормалното функциониране на човешкия организъм поради неговата важна роля в различни биологични процеси. Някои от ключовите функции и значение на калия:

 1. Регулиране на хомеостазата в организма

Калият играе ключова роля в регулирането на баланса на вътреклетъчната и извънклетъчната течности в тъканите. Този микроелемент помага поддържането на нормалния обем на клетките, като предотвратява излишното задържане на вода в организма.

 1. Нервна система и мускулна активност

Калият е необходим за правилното функциониране на нервната система. Той играе ключова роля в стабилизирането на мембранния потенциал на нервните клетки. Този потенциал се отнася до разликата в електрическия заряд между вътрешността и външността на клетъчната мембрана. Стабилният мембранен потенциал е от съществено значение за правилното функциониране на нервната система, като поддържа нормалното предаване на нервните импулси. Когато стимул създаде изменение в мембранния потенциал на нервната клетка, този сигнал се пренася чрез отварянето на калиеви канали, което позволява потока на калийни йони. Този процес поддържа електрическата активност на нервите.

 1. Поддържане на нормална сърдечна функция

Калият е важен за поддържането на физиологичната функция на сърцето. Той участва в регулацията на сърдечния ритъм, като влияе на електрическите сигнали, които стимулират сърдечните клетки. Нормалната концентрация на калий в клетките на сърцевата мускулатура е от съществено значение за поддържането на нормален сърдечен ритъм. Калият участва в регулацията на кръвното налягане. Той влияе на баланса между калий и натрий в клетките, което води до контролиране на обема на кръвта и кръвното налягане. Ниските нива на калий могат да доведат до нарушения в електрическата активност на сърдечния мускул и да предизвикат аритмии – отклонения от нормалния сърдечен ритъм. Поддържането на нормално ниво на калий играе ключова роля в предотвратяването на такива аритмии. Калият подпомага нормалната структура и функция на сърцевата мускулатура. Той участва в процесите на съкращение (систола) и релаксация (диастола) на сърдечните мускулни клетки.

 1. Баланс на алкално-киселинната среда на организма

Калият участва в поддържането на алкално-киселинния баланс на организма. Този баланс е важен за нормалното протичане на биохимичните процеси в клетките.

 1. Енергиен метаболизъм

Калият участва в преобразуването на глюкоза в гликоген и неговото съхранение в клетките на мускулите и черния дроб. Участва и в процеса на гликогенолиза, който представлява разграждането на гликоген (резервна форма на глюкоза в мускулите и черния дроб) на глюкоза. Този процес осигурява допълнителна глюкоза за енергийния метаболизъм и осигуряването на енергия по време на физическа и умствена активност. Калият участва в регулацията на инсулина и глюкагона – два хормона, с противоположен ефект, които имат ключова роля в контрола на нивата на глюкоза в кръвта. Инсулинът стимулира въвеждането на глюкоза в клетките, докато глюкагонът подпомага освобождаването на глюкоза в кръвта.

 1. Подпомагане на функцията на бъбреците

Калият подпомага поддържането на нормалната функция на бъбреците, като участва в регулирането на електролитния баланс в организма. Недостигът на калий може да доведе до различни проблеми, включително мускулни нарушения, неврологични смущения и нарушения в сърдечния ритъм. Затова е от съществено значение да се поддържа подходящ прием на калий чрез балансирана диета и под ръководството на лекар.

Препоръчителен дневен прием на калий

Възраст Необходимо количество калий (в милиграми/ден)
0-6 месеца 400 мг
7-12 месеца 700 мг
1-3 години 3,000 мг
4-8 години 3,800 мг
9-13 години 4,500 мг
14-18 години 4,700 мг
19+ години (мъже) 3,400 мг
19+ години (жени) 2,600 мг

Как да увеличим приема ?

Осигуряването на достатъчно количество калий в дневната диета е от ключово значение за поддържането на нормалното функциониране на организма. Калият е важен минерал, който участва в регулацията на течностите, функциите на нервната система и контрола на мускулната активност.

 1. Включете богати на калий храни в диетата си. Някои от най-добрите източници на калий включват банани, картофи, сладки картофи, спанак, артишок, домати, портокали, броколи и авокадо. Включете тези храни в ежедневната си диета, за да осигурите достатъчно количество калий.
 2. Приготвяйте храната си с минимално количесто натриева сол (натриев хлорид). Готвенето с по-малко сол не само е благоприятно за сърдечното здраве, но и помага за увеличаването на приема на калий. Можете да замените използването на натриев хлорид с калиев хлорид в ежедневието си.
 3. Консумирайте ядки и семена. Ядките и семената като бадеми, лешници, слънчогледови семки и кашу са богати на калий. Включването им в менюто ви не само допринася за приема на калий, но и предоставя други полезни хранителни вещества.
 4. Консумирайте сладки картофи. Те са отлични източници на калий. Заменете обичайните картофи с тях като основно ястие или добавка към основното ястие, за да увеличите приема на калий.
 5. Приготвяйте храната си правилно. Правилната подготовка на храната може да помогне в увеличаването на приема на калий.
 6. Пийте натурални сокове. Натуралните сокове от плодове и зеленчуци са отличен начин да увеличите приема на калий. Опитайте комбинации като бананов сок, портокалов сок или доматен сок.
 7. Приемане на . В някои случаи, когато трудно се постига адекватен прием на калий чрез храната, може да се наложи прием на калиеви препарати. Такива препарати се назначават от лекар, които контролира лечението и продължителността на приемане.

Поддържането на балансиран прием на калий е от съществено значение за здравето на сърцето, нервната система и мускулите. Със съзнателни усилия и правилна диета можем лесно да увеличим приема на този важен микроелемент, подобрявайки общото си здравословно състояние.

Референции: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/potassium/

https://www.mayoclinic.org/symptoms/low-potassium/basics/definition/sym-20050632

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград