Menu
Menu

Калий: Референтни стойности, кога да изследвам, цени

Медицински изследвания

Кръвният тест за изследване на калий определя неговите нива в кръвта. Калият е важен електролит, който се намира в интрацелуларното пространство, т.е. вътре в самата клетка.

Електролитите са електрически заредени минерали във Вашето тяло, които спомагат за нормално функциониране на мускулите и нервните влакна, поддържане на нормално водно съдържание на организма, както и много други функции. Тялото има нужда от калий най-вече за нормалната работа на сърцето и мускулите.

Калиеви нива, които са твърде ниски или твърде високи, могат да означават наличието на медицински проблем. Например, клетки, които са увредени, могат да изнасят калий извън клетката и да повишават неговите нива в кръвта. Несъмнено това не е единствената причина.

Винаги резултатите Ви трябва да се интерпретират от Вашия лекар, тъй като отклонения в нивото на Калий могат да бъдат животозастрашаващи!

Какво определя изследването и каква е неговата цел?

Изследването на серумните нива на калий обикновено е част от по-разширен тест, наречен електролитен панел, където се изследва заедно с натрий, магнезий, фосфор и т.н. Показателите се интерпретират по отделно и в комбинация с цел определяне на електролитния баланс в тялото и дали има изменения в него.

Серумните нива на калия се използват за диагноза и проследяване на редица състояния, това могат да бъдат:

 • оценка на водно-електролитния и киселинно-алкалния баланс при различни патологични състояния;
 • болест на Адисън;
 • остра и хронична бъбречна недостатъчност;
 • уремична кома;
 • диабетна кетоацидоза;
 • чревна обструкция;
 • повишено артериално налягане;
 • хроничен алкохолизъм;
 • при пациенти;
 • нуждаещи се от интензивна терапия и т.н.

Кога да изследвам Калий?

 • Вашият лекар може да назначи това изследване като част от рутинни кръвни изследвания или за проследяване на вече открита патология, като диабет или бъбречно заболяване.
 • Ако нивата на калия са повишени, може да имате симптоми от рода на неравномерен сърдечем ритъм или както се описва от някои пациенти – „прескачане на сърцето“ , умора, слабост и гадене, изтръпване до трудно движение в краката и ръцете.
 • Ако нивата на калия са твърде ниски, може да имате мускулни крампи, запек и т.н.

Подготовка преди изследване

Възможно е изследването да бъде проведено на гладно или след прием на храна, в зависимост от конкретната ситуация.

Ако Вашият лекар е назначил изследване на електролите в комбинация с други кръвни показатели, ще бъде необходимо да се извърши на гладно.

Проба

 • венозна кръв /серум/.

Метод

 • potentiometric ISE.

Референтни стойности

Възраст Стойности (mmol/L)
Недоносени 3,2 – 4,6
Първи ден от живота – 4 седмици 3,6 – 6,1
1 месец- 1 година 3,6 – 5,8
Деца >1 година 3,1 – 5,1
Възрастни <= 60 години 3,3 – 5,1
Възрастни > 60 години 3,7 – 5,4

Беше ли полезен този пост?

Цена за изследване на калий

Изследване за калий Цена, лв.
Калий, серум 5,50
Калий, Натрий 11,00
Калий, пунктат 4,90
Калий, урина 5,50

Интерпретация на резултатите

Висок нива на калий

Високите нива на калий в кръвта /хиперкалиемия/ могат да бъдат свързани с бъбречно заболяване, тежки травми и изгарания, болест на Адисън, диабет тип 1, последица от употребата на антибиотици и диуретици.

В много редки случаи може да бъде последица от приема на много храни, богати на калий, като банани, кайсии, авокадо, които по принцип са част от здравословното разнообразно хранене, обаче консумацията на прекалено големи количества от тези храни, може да доведе до здравословни проблеми, особено при индивиди с подлежаща патология.

Нисък нива на калий

Ниските нива на калий на кръвта /хипокалиемия/ могат да бъдат свързани с диета, бедна на храни, съдържащи калий, хроничен алкохолизъм, загуба на телесни течности в следствие на диария, повръщане или употреба на диуретици, алдостеронизъм – патология, причиняваща повишаване на артериалното налягане.

ИНФООще цени на лабораторни изследвания:

Изследвания  Цена, лв.
Са, серум 4,40
Натрий, серум 5,50
Калций (Са), серум 4,40

ИНФО Разбери повече:

Натрий: Кога да изследвам, стойности, цена

Калций (Са), серум

 

5/5 (3 Reviews)