Отговорът след ваксинация срещу COVID-19 може да е дългогодишен

Медицинска информация

Научно проучване на изследователи от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, публикувано наскоро в престижното списание Nature, установи доказателства, че имунният отговор след РНК ваксини срещу SARS-CoV-2 е силен и потенциално дълготраен.

Почти четири месеца след първата доза, хората, които са получили ваксината Pfizer, все още са имали активни зародишни (герминативни) центрове в лимфните си възли. Това са специални места в лимфните възли, които се образуват след различни инфекции или ваксинации, и в които активираните и паметови клетки се намират.

Учените все още не са установили защо някои ваксини, като тази срещу едра шарка, предизвикват силна имунна защита, която трае цял живот, докато други, като ваксината срещу магарешка кашлица (коклюш), изискват редовни бустери. Но мнозина подозират, че разликата се крие в качеството на зародишните центрове в лимфните възли, предизвикани от различните ваксини.

В случая, при хора, ваксинирани срещу вирусът, който причинява COVID-19, центровете а изключително активни и няколко месеца след ваксинация. Т.е. независимо дали имат антитела с кръвта си, ваксинираните имат активни зародишни центрове с имунни клетки срещу COVID-19. Колкото по-активни са, толкова по-бързо могат те да реагират на среща с вируса и да предпазят от настъпване на инфекция.

Освен това ваксинацията води до образуване на високи нива на неутрализиращи антитела, ефективни срещу съществуващите варианти на вируса, включително бета (Южно-африкански вариант), който показа известна резистентност към ваксините. Нещо повече, ваксинацията предизвиква по-силни имунни отговори с образуване на антитела при хора, които са се възстановили след SARS-CoV-2 инфекция, в сравнение с тези, които никога не са били заразени. Това допълнително доказва, че ваксинацията е полезна и важна и за преболедувалите от COVID-19.

Какъв е Вашият ваксинален статус? Изследвахте ли Вашите антитела, за да разберете дали сте се срещали с инфекцията?

Проверете сега наличието на антитела с бърз антигенен тест за 12 лв. в шведски медицински лаборатории Синево!

  • За да проверите наличието на антитела след боледуване от COVID 19
  • За да проверите дали сте се срещали с вируса без симптоми
  • За да проверите наличието на антитела след ваксинация

Качествено определяне на IgM/IgG антитела срещу SARS-CoV-2

Synevo България

Synevo България