Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Сифилис

Медицинска информация

Сифилисът (луес) е инфекциозна болест, предавана по полов път, с причинител Trepnoma pallidum. Заразяването става най-често по полов път, вертикално (от майка на плод), а е възможно и при кръвопреливане.

Патогенеза

Заболяването започва с появата на безболезнена раничка на гениталиите, в правото черво или в устната кухина. Чрез тези ранички сифилисът се разпространява от човек на човек по време на полов акт при пряк контакт с кожа или лигавицата на пениса, влагалището, правото черво или устната кухина.

Попадналите в организма бактерии бързо се разпространяват в рамките на часове. Свързват се към ендотелните клетки (клетките от вътрешната стена на съдовете), където причиняват възпалителна реакция – ендартериит и периваскуларни (около съдовете) възпалителни инфилтрати.

След първоначалните прояви бактериите на сифилиса могат да останат неактивни в продължение на години, дори десетилетия, преди да се реактивират. Ранният сифилис може да бъде излекуван с антибиотици от групата на пеницилина. Но ако не се провежда лечение, могат да се появят сериозни увреждания на сърцето, мозъка и други органи.

Средно инкубационният период е около 21 дни.

Преките методи (микроскопия на тъмен фон, имунофлуоресценция, инокулация на животни) се извършват в специализирани лаборатории. Рутинната диагностика на сифилис се основава на серологичните методи. Серологичното изследване за антитела срещу Treponema pallidum се използва за диагностициране на инфекция с Treponema pallidum при лица, които имат симптоми на сифилис, или като профилактично изследване преди планова бременност, постъпване в болница и др.

Имунният отговор към инфекцията включва производството на антитела към широк спектър от антигени, с включени както неспецифични антитела (антикардиолипин), така и специфични антитела, насочени към трепонемите. Първи могат да бъдат открити антитрепонемни антитела от клас IgM още в края на втората седмица от инфекцията; IgG антитела срещу причинителя се появяват по-късно – през четвъртата седмица. По този начин, в началото на клиничната симптоматика при повечето пациенти се откриват IgM и IgG антитела.

Неспецифичните антитела се позитивират приблизително 4 седмици след заразяването.  Титърът на неспецифични антитела и този на IgM-специфични антитела спада бързо след подходящо лечение при ранен сифилис, но IgG-специфичните антитела се запазват за неопределено време.

Симптоми и стадии на заболяването сифилис

Симптомите при сифилис са разнообразни в зависимост от давността на инфекцията. Сифилисът протича в четири фази, всяка от които се характеризира с различни симптоми.

Първичен сифилис: Първият симптом на сифилиса е появата на малка раничка на мястото, където бактерията е проникнала в тялото. При повечето хора има само една раничка, но в някои случаи могат да бъдат и повече. Обикновено тя се появява около 3 седмици след самото заразяване. Много от хората не я забелязват, защото не е болезнена и може да се намира във вътрешността на влагалището или правото черво. Раничката заздравява без лечение за период от 3 до 6 седмици;

Вторичен сифилис: Няколко седмици след заздравяване на раничката може да се появи специфичен обрив по торса, който постепенно обхваща цялото тяло, дори дланите и стъпалата. Той не е сърбящ и може да бъде придружен от брадавици в устната кухина и гениталната област. Други прояви на вторичният сифилис са: косопад, болки в мускулите, висока температура, болки в гърлото и подуване на лимфните възли. Тези симптоми могат да изчезнат от само себе си след няколко седмици или да се появяват и да изчезват в продължение на една година;

Латентен сифилис: Ако до момента не е провеждано лечение, сифилисът преминава от вторична в латентна (скрита) фаза, по време на която няма изявени симптоми. Латентната фаза може да продължи години наред без никога да се появят повече каквито и да било оплаквания, но може и да прогресира към третичната фаза;

Третичен (късен) сифилис: Около 15-30% от заразените със сифилис, които не са провеждали лечение, навлизат в третичната фаза на заболяването. Появяват се трайни увреждания на кожата, нервната система (парализа, психоза), сърдечносъдовата система (аневризма на аортата, стеснение на коронарните артерии), черния дроб, костите и ставите.

Вроден сифилис

Вроденият сифилис е специална форма на инфекцията, предадена от болна майка на плода трансплацентарно. Вроденият сифилис (конгенитален) се дели на ранен и късен.

Децата на бременни жени, болни от сифилис, могат да се инфектират по време на бременността (през плацентата) или по време на нормално раждане (при преминаване през влагалището). Повечето бебета нямат симптоми при раждането, но някои от тях имат обрив по дланите и ходилата. Късните последици на вродения сифилис включват: глухота, деформации на зъбите и костите, седловиден нос и други.

Ранният конгенитален сифилис се проявява преди 2-годишна възраст на детето. Наблюдават се:

 • хепатомегалия (уголемен черен дроб) и жълтеница;
 • ринорея (секреция от носа);
 • обрив по дланите и подбедриците;
 • нарушение в развитието на костите.

Късният конгенитален сифилис се проявява след втората година на детето. Описват се нарушения като:

 • седловиден нос;
 • проминиране на челото;
 • по-малка горна челюст;
 • бъчвовидни зъби (Хъчинсонови зъби);
 • увреждане на очите – интерстициален кератит;
 • загуба на слуха от сензорен тип;
 • рагади (дълбоки напуквания) около устата;
 • неврологични увреждания – нарушения на черепномозъчни неври, интелектуален дефицит и хидроцефалия (по-голяма обиколка на главата, поради повишено съдържание на течности в черепа).

Кога пациентът трябва да посети лекар?

Консултирането с лекар се налага при откриване на някои от описаните симптоми – обрив по кожата, уголемени лимфни възли, обриви по гениталиите. При диагностициране на сифилис, винаги трябва да се провежда лечение и при двамата партньори.

Изследването на сифилис се провежда рутинно при бременни жени. Усложненията, които може да нанесе на плода, са сериозни. Сифилисът е заболяване, което се включва в TORCH синдрома.

Кои са причините за това състояние?

Причинителят на сифилиса е Treponema pallidum (Spirochaeta pallida) – спираловидна бактерия (спирохета), изключително неустойчива на външна среда и дезинфектанти. Затова заразяването по битов път или при използване на общи тоалетни е практически невъзможен.

Клинично протичане

Заболяването включва няколко стадия – първичен, вторичен, латентен (ранен и късен), третичен и конгенитален. Ако не се проведе адекватно лечение, болестта прогресира и може да доведе до развитието на тежки увреждания. Сифилисът е наричан великият имитатор, защото може да включва симптоми и признаци, които да са характерни за други болести .

Какви са рисковите фактори за заболяване от сифилис?

 • сексуален контакт с болен от сифилис;
 • сексуален контакт без презерватив;
 • честа смяна на сексуални партньори;
 • мъже, които правят секс с мъже.

Какви усложнения могат да се появят?

 • Засягащи нервната система- деменция, инсулт;
 • Сърдечно-съдови- аневризма на аортата
 • Засягащи отделителната система- мембранозен гломерулонефрит;
 • Необратимо увреждане на органи.

Превантивни мерки

За превенцията на заболяването много ефективни са:

 • Моногамните връзки;
 • Използването на предпазни средства при полов контакт;
 • Обръщане към медицинско лице при съмнение или контакт с болен от сифилис.

Интерпретация на резултатите от стандартните тестове за сифилис

Чрез интерпретация на комбинацията на резултатите от VDRL и TPHA тестовете може да се изгради алгоритъм за диагностициране на сифилис:

 • VDRL = отрицателен; TPHA = отрицателен: негативен резултат, който не изключва напълно наличието на инфекция в начален стадий. Ако има съмнение за възможно заразяване, изследванията трябва да се повторят след 2 седмици.
 • VDRL = отрицателен; TPHA = положителен:
  • Наличие на стара инфекция, която е била лекувана;
  • Сифилис в много ранна фаза. Ако има съмнение за възможно заразяване, изследванията трябва да се повторят след 2 седмици;
  • Латентен сифилис;
  • Фалшиво положителна реакция към TPHA.
 • VDRL = положителен; TPHA = положителен:
  • Нелекуван скорошен сифилис;
  • Нелекуван стар сифилис;
  • Стар сифилис, за който лечението е започнато със закъснение.
 • VDRL = положителен; TPHA = отрицателен:
  • В случай на силно положителен VDRL, вероятно резултатът е фалшиво положителен;
  • В случай на слабо положителен VDRL е възможно да има сифилис в ранен стадий и е препоръчително изследванията да бъдат повторени след 2-3 седмици.

 

ИНФО Заяви тест и вземи 5% отстъпка:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Разбери повече:

Мултиплексен PCR за полово-предавани патогени

Вагинален микробиом PCR тест

Кои са предбрачните изследвания ?

Профил TORCH – Тест за инфекция по време на бременност

Източници

Picture of Д-р Станислав Коцев

Д-р Станислав Коцев

Доктор Коцев завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2017 г. От април 2018 г специализира в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик АД, където работи и до днес. Придобива специалност по Инфекциозни болести през май 2022г. Има интерес върху острите вирусни хепатити, хепатит Е вирусната инфекция, векторно-преносимите инфекции и невроинфекциите. От 2019 г е автор на материали за сайта на лаборатория Synevo.

Подобни статии

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград