Първи безплатен уебинар за пациенти – Рак на маточната шийка

logos paphpv

кампания за рака на маточната шийка

На 21-ви февруари, 2021 г. се проведе първият безплатен уебинар за пациенти, част от информационната кампания за профилактика и ранна диагностика на рака на маточната шийка „Намали риска. Предпази се. Живей!“. Уебинарът е иницииран от Националната пациентска организация, Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и медицински лаборатории Синево България.

Събитието се проведе в платформата на популярния информационен портал „Майко мила“, а презентатори бяха д-р Маргарита Таушанова, онколог в УМБАЛ „Царица Йоана“, д-р Калина Цонева, акушер-гинеколог в Неоклиник и г-жа Лили Асенова, председател на Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка. Те споделиха своя опит в областта на ранната диагностика и лечението на ракови и предракови заболявания и дадоха важни отговори на пациентски въпроси, свързани с рака на маточната шийка.

„Трябва да се подчертае, че ракът на маточната шийка заема четвърто място по смъртност поради онкологични заболявания в България и второ място по смъртност от онкологични заболявания сред жените в света. Годишно, около 1110 жени заболяват от този карцион В България, а всеки месец умират около 40 жени. Това е висок процент на заболеваемост  и смъртност.“, заяви д-р Маргарита Таушанова. Тя коментира, че в 95-99.7% от случаите, причинителят на карцинома на шийката на матката е вирусът на човешкият папилома вирус (HPV). Според д-р Таушанова, можем да предпазим себе си близките си, с помощта на добри скринингови програми, които водят до значително намаляване на честотата на смърност и заболеваемост.

„В заключение е важно да се каже, че ракът на маточнта шийка е изключително сериозно онкологично заболяване, с висока честота на разпространение и висока смъртност. Трябва да насочим своите усилия към неговата превенция, ранна диагностика и след това да мислим за лечение на заболяването. Скриниговите програми са от икзлючително значение. Важно е жените да посещават своя гинеколог редовно, за да не се пропуснат дори и най-малки изменения. По статистически данни, по време на пандемия, болните ограничават броя на своите прегледи. Пациентите не трябва да се страхуват толкова от COVID-19, особено в условията на ваксинация, в които се намираме сега.“, допълни д-р Таушанова.

Информационната кампания „Намали риска. Предпази се. Живей!“ ще продължи с уебинар за медиицнски специалисти, както и онлайн кампания в уебсайта и социалните мрежи на Националната пациентска организация и медицински лаборатории Синево България.

HPV Post 05Безплатни консултации за рак на маточната шийка стартират на тел. 0800 14 515

Национална пациентска организация увеличи своя капацитет от специалисти, консултиращи на телефонната линия 0800 14 515 пациенти в условията на COVID-19. От 21 януари 2021 г., четвъртък, пациентски консултант предоставя безплатна информация за рака на маточната шийка.

Пациентският консултант ще отговаря на телефон 0800 14 515 всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч. На линията всеки желаещ ще може да зададе своите въпроси и да получи информация относно рака на маточната шийка: неговата превенция, различните видове профилактика, начините за проследяване, диагностициране и др.

На безплатната телефонна линия 0800 14 515, освен консултации за рак на маточната шийка, пациенти с хронични заболявания могат да получат подкрепа от медицински специалисти в областта на COVID-19, ваксините срещу COVID-19, на диабет, на онкологични и кардиологични заболявания, както и консултации с психолог.

Повече информация за линията и за пациенти в условията на COVID-19, можете да откриете и на специалния пациентски сайт на Национална пациентска организация – www.covid.npo.bg. Информация за рака на маточната шийка ще намерите нa www.hpv.npo.bg и www.uni.npo.bg.