Вашият доверен партньор в сезона на алергиите

Какво е алергия и как се проявява тя?

Алергията е свръх реакция на тялото към едно или няколко вещества, които обикновено са безобидни за по-голямата част от хората. Веществата, които причиняват алергични реакции се наричат алергени.

Доколко разпространени са алергиите?

Алергиите засягат приблизително 20% от всички хора, а голяма част от тях се предават наследствено. Първите симптоми могат да се проявят във всяка възраст, но в общия случай симптомите се развиват още в детството.
При много малки деца симптомите са основно представени от стомашно-чревни неразположения, повтарящи се средни отити, хриптене, екзема, докато в по-зряла възраст преобладават ринити, астма и конюнктивит.
Сериозността на алергиите е различна за всеки човек и може да варира от слабо възпаление до анафилаксия (свръхчувствителност) – медицински спешен случай, който е животозастрашаващ за засегнатия човек.

алергии 1

Какви са симптомите?

Симптомите на алергия зависят от обхванатото вещество, както и могат да засегнат дихателните пътища, кожата и храносмилателната система (например, кихане, сърбеж – силен сърбеж на кожата, ринорея – отделяне на течни вещества от носа, оток – прекомерно натрупване на течност в извънклетъчните пространства).
Когато имате алергия, имунната система произвежда антитела, които разпознават определено вещество като вредно, въпреки, че то не е такова.
Когато влезете в контакт с алергена, реакцията на имунната Ви система причинява възпалението на кожата, синусите, дихателните пътища или храносмилателната система.

Какво е решението?

Ако е налице алергия от определени елементи, те трябва да бъдат установени и да се избягва пряк контакт с тях.
ИзследванеЦенаВреме за резултати (дни)КодПоръчай
алергии 4

Защо трябва да се изследвам?

Симптомите на алергия може да бъдат предизвикани от вещество извън дома, от домашен прах или друго вещество в дома или дори от храната. Важно е да се идентифицира източникът на алергията колкото е възможно по-рано.

Едновременно с историята на алергията и физическия преглед, специфичните лабораторни изследвания са полезни за оценяване на приноса на алергичния компонент към клиничните проявления при пациентите.

Употребата на тези изследвания заедно с клиничната оценка могат да увеличат точността при идентифицирането на атопично състояние и да повлияят на решението за избягване на определени алергени. Проведеното изследване сред респираторните и хранителни панели помага за следното:

  • идентифициране на алергени, отговорни за клинични проявления
  • наблюдаване на алергичното движение на чувствителността
  • управление на болести като атопичен дерматит или гастроентерит.

Как се изследват алергии?

Като първа фаза на оценката, основана на възрастта на пациента и вида на неговите/нейните симптоми, е препоръчително да се извършат или изследвания на мулти-алергени, които посочват наличието в серума на антитела на IgE (Имуноглобулин Е) срещу различни алергенни видове (наприемер качествените изследвания за деца Phadiatop и изследвания Phadiatop). Полезно е и приложението на някои панели от индивидуални алергени, повече или по-малко комплексни, с количествени резултати.

Видове алергени

На основа произход и начина им на навлизане в тялото, алергените могат да бъдат класифицирани като:

  • пневмоалергени (полени, домашен прах, плесен, животински пърхот и епителия)
  • хранителни алергени (яйчен белтък, краве мляко, ягодоподобни)
  • алергени на насекоми (отрова на насекоми)
  • лекарствени алергени
  • химични алергени.

Как мога да се изследвам за алергии?

Шведски медицински лаборатории Синево България предлагат широк набор от индивидуални тестове и тестови пакети и панели за установяване на наличието на алергия. Тези изследвания дават надеждна и качествена информация, която следва да обсъдите допълнително с Вашия лекар.
алергии 2