Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Варицела зостер вирус (VZV) DNA в телесни течности

Медицинска информация

Резюме

Варицела зостер вирусът- Varicella Zoster Virus (VZV) е ДНК вирус, който принадлежи към групата на херпесните вируси. VZV причинява варицела и херпес зостер.

Варицелата е остро инфекциозно заболяване, характерно предимно за детската възраст, което протича с типичен обрив. Източник на инфекцията е болният човек, а заразяването става при контакт с болен от варицела. Инкубационният период (периодът от заразяването е около 14 дни (10-21 дни). Обривът е представен в различна степен, може да засегне цялото тяло, включително окосмената част на главата и лигавиците като лигавицата на устната кухина, половите органи и други. Появата на обривните елементи има характерна еволюция- появява се макула (петънце), което скоро става плътен елемент, а след това везикула (мехурче), изпълнена с бистра течност, след пукането на мехурчето се образува круста (коричка). Обривът е съпроводен често с повишена температура, отпадналост и безапетите. Появата на обрива е на няколко тласъка, в няколко вълни, поради което се установяват обривни елементи в различен период на развитие- т.нар. псевдополиморфен обрив. Всяка обрива вълна се предшества от повишаване на температурата. Според тежестта на протичане, може да се наблюдава лека, средно тежка и тежка форма. Заболяването протича тежко при лица с нарушения на имунната система- имунокомпрометирани лица, поради заболявания или провеждане на имуносупресивна терапия. При бременни варицелата може да протече тежко. В зависимост от срока на бременността, заболяването може да причини увреждания на плода или предаване на инфекцията на новороденото. Заразяването на плода може да стане трансплацентарно или по време на раждането. Конгенитален (вроден) варицелен синдром може да се развие при заболяване от варицела в първия и втория триместър на бременността и да настъпят увреждания на нервната система и сетивните органи. Неонатална варицела може да развие новороденото, ако майката боледува от варицела скоро преди раждането.

Често наблюдавани усложнения при варицела са пустулизация на обрива- нагнояване на обривните елементи от наслагването на бактериална флора, и пневмонии. По-рядко се наблюдава малкомозъчно засягане с развитие на церебелит и прояви на нарушена координация, нарушение в движенията и равновесието. Лечението на варицелата включва антивирусен препарат, витамини и симптоматични средства, антибиотик- при наслагване на бактериална инфекция.

След преболедуване от варицела, VZV остава в латентно състояние в сетивните ганглий на нервите, където при определени условия се реактивира и мигрира по хода на нерва до кожният участък, инервиран от съответния нерв. Появява се дребномехурчест обрив, който се разпростира по съответния дерматом. Обривът е съпроводен със силни болки, понякога стрелкащи и нетърпими. При разпространение по хода на горния клон на тройчния нерв, обривът се появява в областта на окото и може да доведе до сериозни нарушения на зрението.

Сравнително рядко VZV може да причини и невроинфекции, които да протекат като енцефалит, менингит, церебелит, миелит или менингоенцефалит. Клиничните прояви включват висока температура, силно главоболие, гадене и повръщане, дразнене от светлината и шума, промени в съзнанието, загуба на моторни функции, отпадна симптоматика, гърчове и др.

Полезен тест за доказване на заболявания, причинени от варицела зостер вируса, е доказването на вирусната ДНК в проби от различни телесни течности.

Цел на изследването

При изследването се открива вирусната нуклеинова киселина в проби от различни телесни течности при лица със съмнение за VZV инфекция. Изследването се основава на молекулярно-биологичен метод, при който чрез поредица от реакции се доказва ДНК на варицела зостер вируса. Резултатите от това изследване са информативни и биха подпомогнали поставянето на диагнозата при съмнение за VZV инфекция, за разграничаване от други заболявания, напр. диференциална диагноза на обривни заболявания; при лица с клинична картина на невроинфекции; съмнение за вроден варицелен синдром;

Изследване на гръбначномозъчна течност за доказването на VZV ДНК е чувствителен и достоверен метод за потвърждаване на инфекции на нервната система, причинени от варицела зостер вирус.

Кога да направя това изследване?

Изследването се назначава от лекар и има диагностична стойност при съмнение за инфекции, причинени от варицела зостер вируса, например:

  • Инфекции на нервната система- изследване на гръбначномозъчна течност при съмнение на церебелит, енцефалит, менингит и менингоенцефалит, миелит;
  • Изследване на лица с обривен синдром- изследва се секрет от кожната лезия;
  • Изследване на околоплодна течност за диагностика на фетални инфекции;
  • Ранно откриване на VZV инфекция при болни с тежка имуносупресия;

Подготовка преди изследване

Подготовката за изследване е според пробата, която ще се взема за изследване. Изследването може да включва вземане на венозна кръв, което не налага съществена подготовка от страна на болния.

При изследването на гръбначномозъчна течност, последната се взима в лечебно заведение при извършването на лумбална пункция от квалифициран персонал и при спазването на строги правила при подготовката, техниката на изпълнения и наблюдението на болния след процедурата.

При изследване на околопродна течност, тя се взема при процедурата амниоцентеза. Извършва се също от опитен персонал в лечебно заведение при спазване на строги правила по подготовка на болната, спазване на правилата на асептика и антисептика, правилна техника на изпълнение и наблюдение на пациента след процедурата.

Проба

За изследване се взема секрет от кожна лезия, венозна кръв, гръбначномозъчна течност или околоплодна течност. Вземането и съхранението на материала става в стерилни контейнери, като пробата се пази от външно замърсяване.

Метод

Real time light cycler Polymerase chain reaction- полимеразна верижна реакция за откриване в реално време на натрупаните продукти, чрез излъчената флуоресценция (качествен тест).

Референтни стойности

Не се открива (отрицателен резултат).

Интерпретация на резултатите:

Откриването на VZV- ДНК в различните проби подкрепя клиничната диагноза, при съмнение за заболяване, причинено от варицела зостер вирусът.

Отрицателният резултат не винаги изключва заболяване, причинено от VZV.

Интерпретацията на резултатите се прави от лекар, в контекста на симптомите, клиничната картина и състоянието на болния.

Източници:

https://www.synevo.ro/shop/virusul-varicelo-zosterian-vzv-adn-in-sange-lcr-lichid-amniotic/
https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/81241
https://emedicine.medscape.com/article/231927-overview
https://www.amboss.com/us/knowledge/Congenital_TORCH_infections

Picture of Д-р Станислав Коцев

Д-р Станислав Коцев

Доктор Коцев завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2017 г. От април 2018 г специализира в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик АД, където работи и до днес. Придобива специалност по Инфекциозни болести през май 2022г. Има интерес върху острите вирусни хепатити, хепатит Е вирусната инфекция, векторно-преносимите инфекции и невроинфекциите. От 2019 г е автор на материали за сайта на лаборатория Synevo.

Подобни статии

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград