Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Обривни заболявания при деца. Шарки.

Медицинска информация

Думата „шарка“ се използва за назоваване на заразни заболявания, при които наред с другите симптоми се проява и обрив. Инфекциозните заболявания с обривен синдром са типични за детската възраст, но напоследък се наблюдават и при възрастни.

Обривът може да е проява на различни инфекциозни и неинфекциозни заболявания, затова поставянето на диагноза трябва да става от лекар.

Инфекциозните заболявания, характерни за детската възраст, които протичат с обривен синдром са: морбили, рубеола, варицела, „ръка – крак – уста синдром“,  инфекциозен еритем (пета болест), розеола, скарлатина

Морбили

Морбили (брусница, дребна шарка) е остро инфекциозно силно заразно заболяване, което протича с висока температура, конюнктивит, ринит, респираторни прояви и характерен обрив. Заболяването се причинява от РНК вирус, предава се по въздушно-капков път при директен контакт или вдишване на съдържащи вируса пръски, отделени от болен. Болният е заразен 4 дни преди появата на обрива до 4-тия ден след появата му.

Клинична картина

Инкубационният период (периодът от заразяването до появата на първите симптоми) на заболяването е средно 14 дни. Заболяването протича в няколко периода с характерни прояви:

 • Катарален период – през този период са характерни висока температура, силна отпадналост и катарални прояви – запушен нос, обилна секреция от носа, секреция от очите, зачервяване и дразнене в очите – признаци на конюнктивит. В края на катаралния период се появява характерен енантем по лигавиците на бузите – т.нар. петна на Филатов- Коплик. Те представляват белезникави налепи, дребни, покриващи лигавицата на бузите, които не могат да бъдат свлечени с шпатула. Петната на Филатов-Коплик са важен признак при диагностицирането на морбили.
 • Обривен период (еруптивен) – Петната на Филатов-Коплик се появяват около 2 дни преди появата на обрива и изчезват около 2 дни след като обривът се появи. Обривът при морбили е дребен, като червени петънца, които се появяват първо зад ушите и лицето, а в следващите дни постепенно „слиза” надолу и обхваща цялото тяло и крайниците, като може да ангажира дланите и ходилата. Обривните елементи при брусница често се сливат – конфлуират в по-големи фигури, които наподобяват географска карта. Освен обривът, за този период са характерни още високата температура, която продължава докато обривът се появи напълно, засилват се проявите от първия период, задържа се и общата отпадналост. Може да се установят и увеличени лимфни възли. Около 5 дни след появата на обрива, той започва да става по-светъл, като избледняването следва последователността на появата му. На засегнатите от обрива места се наблюдават остатъчни кафеникави пигментни петънца и трицевидно залющване на кожата, което се задържа няколко дни.
 • Реконвалесцентен период – период на възстановяване, в който състоянието на болните постепенно се подобрява.

Заболяването може да протече леко, средно тежко или тежко; с или без усложнения.

Усложнения

Усложненията, които могат да се наблюдават при болни от морбили, включват:

 • Наслагване на бактериална инфекция- развитие на пневмония, отит, ларинготрахеит, бактериален конюнктивит;
 • Развитие на тежък конюнктивит и/или кератит, които може да доведат до нарушение на зрението;
 • Развитие на гастроентерит;
 • Неврологични усложнения – развитие на остър енцефалит или енцефаломиелит;

Късно усложнение на морбили, което може да се наблюдава над 7 години след преболедуване е подостър склерозиращ паненцефалит – тежко увреждане на нервната система, с прояви на деменция, епилепсия и други тежки неврологични нарушения, завършващо летално.

Диагностициране

Морбили се диагностицира на базата на клиничната картина, а диагнозата се потвърждава чрез доказване на вируса или вирусна РНК в секрети от болния или доказване на антитела срещу вируса в серум от болния.

Лечение

Липсва специфично лечение при морбили. Терапията включва витамини, понижаващи температурата медикаменти, а при данни за бактериална инфекция се назначава антибиотик. При по-тежко протичане, болните се хоспитализират в лечебно заведение.

Профилактика

Морбили е ваксинопредотвратимо заболяване. Ваксината срещу морбили-паротит-рубеола е включена в имунизационния календар на Република България и се поставя на 13 месеца и 12 години.

Рубеола

Рубеолата е остро инфекциозно заразно заболяване, което протича с обрив и увеличени лимфни възли и може да доведе до тежки увреждания на плода при заболяване на жената по време на бременност.

Рубеолата се нарича още немско морбили или тридневна шарка. Причинява се от РНК вирус, който се предава по въздушно-капков път.

Клинична картина

Инкубационният период е средно 2 – 3 седмици. Отначало се появяват неспецифични симптоми като повишена температура, болки в гърлото, отпадналост, болки по ставите, главоболие. Тези оплаквания продължават около 5 дни, след което се появява обрив – появява се първо зад ушите, след което се разпространява по тялото и крайниците. Обривните елементи са като леко надигнати петънца, които не конфлуират, не се сливат. Важен признак при рубеола са увеличените лимфни възли. Увеличени може да са само лимфни възли на шията (т.нар. симптом на Теодор) или по цялото тяло.

Заболяването обикновено протича леко.

Усложнения

Усложненията при рубеола са редки. Те включват:

 • Артралгия – болки по ставите;
 • Засягане на нервната система – енцефалит;
 • Бронхит;
 • Миокардит, перикардит;
 • Понижен брой тромбоцити и склонност към кървене;
 • Конгенитален рубеолен синдром – при бременни, болни от рубеола (вж. TORCH- синдром);

Диагностициране

Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина и се доказва с установяване на антитела в серум от болния.

Лечение

Липсва специфично лечение. Прилагат се симптоматични средства.

Профилактика

Рубеолата е ваксинопредотвратимо инфекциозно заболяване, като ваксината е включена в имунизационния календар на Република България.

Варицела

Варицелата („лещанка“) е остро инфекциозно силно заразно заболяване, което протича с характерен обрив. Заболяването се причинява от ДНК вирус, който принадлежи към семейството на херпесните вируси – варицела-зостер вирус. Заразяването става по въздушно-капков път или при контакт с течност от обривните елементи.

Клинична картина

Инкубационният период на заболяването е около 14 дни, а болният е заразен 2 дни преди появата на обрива и до 5-тия ден след появата му. Един-два дни преди появата на обрива може да се наблюдават неспецифични симптоми като отпадналост и повишена температура. Обривните елементи търпят характерна еволюция: първоначално се появяват зачервени петънца, които в последствие стават плътни елементи, които еволюират в мехурчета, изпълнени с бистра течност, разположени на червена основа, след което мехурчето се пука, засъхва и се покриват с коричка. Заздравяващите елементи може да са по-светли от околната кожа. Обривът обикновено е съпроводен със силен сърбеж, понякога нетърпим и трудно повлияващ се от медикаменти. Често съпътстващи симптоми са повишената температура, отпадналост, понякога главоболие и болки по ставите.

Варицелата може да протече като лека, средно тежка или тежка форма, с или без усложнения.

Усложнения

Усложненията, които може да се наблюдават при варицела са:

 • Пустулизация на обрива – при наслагване на бактериална флора, обривните елементи може да се инфектират и да нагноят или да се развият по-тежки инфекции на кожата като импетиго, некротизиращ фасциит и др.
 • Пневмония;
 • Неврологични усложнения – енцефалит или церебелит (възпаление на малкия мозък), протичащ с нарушена походка, загуба на равновесие до невъзможност за ходене.
 • Конгенитален варицелен синдром;

Диагностициране

Варицелата се диагностицира по характерния обрив, а диагнозата може да се потвърди с доказването на вирусната РНК или на специфични антитела срещу вируса у болния.

Лечение

Специфичен антивирусен препарат срещу варицела-зостер вируса е Ацикловир. Той се назначава само от лекар в адекватна за болния и състоянието му доза. Терапията включва още температуропонижаващи средства, витамини, антиалергични медикаменти, а при бактериална инфекция и антибиотик.

След преболедуване от варицела вирусът може да остане в латентно състояние в сетивните ганглий и при определени условия да  се реактивира и да причини обрив и болка в областта, инервирана от съответния нерв- т.нар. херпес зостер. Херпес зостер рядко се наблюдава при деца.

Профилактика

Варицелата е ваксинопредотвратимо заболяване. От 2020 година в България е достъпна и ваксината срещу варицела, като тя е препоръчителна.

Ръка – крак – уста синдром (Hand-food mouth disease)

Силно заразно инфекциозно заболяване, което се причинява от Ентеровируси, предимно от Коксаки А вируси. Характеризира се с язвички и афти в устната кухина, обрив по ръцете и стъпалата. Обривите може да са плътни или като мехурчета. Обикновено обривът е съпътстван от отпадналост и повишена температура. Типично засяга деца до 10 години. Диагнозата е основно клинична, а лечението- симптоматично.

Инфекциозен еритем (пета болест)

Пета болест, „болест на наплясканите бузки“ е един от синдромите, който се причинява от Парвовирус В19. Заболяването се предава по въздушно-капков механизъм и типично засяга деца между 5 и 15 години.

Клинична картина

Инкубационният период е между 4 и 14 дни, а болният е заразен преди появата на обрива. След инкубационният период може да се проявят неспецифични симптоми като лека отпадналост или повишена температура. 2-5 дни по-късно се появява обрив, който започва като зачервяване на лицето, след което се разпространява по крайниците и тялото. Обривните елементи може да са като отделни петънца, подредени като мрежа или гирляндовидно. Обривът става по-интензивно оцветен след излагане на слънце, студ или топлина. Бузките са зачервени, като напляскани – т.нар. симптом на наплясканите бузки. Обривът може да е съпроводен с болки по ставите, които може да продължат повече от месец.

Усложнения:

 • Понякога се наблюдават усложнения като:
 • Апластична криза – при лица с хемолитични анемии;
 • Увреждане на плода и преждевеменно раждане при бременни (вж. TORCH-синдром);

Диагностициране

Диагнозата е клинична, базира се на характерния обрив. Може да се потвърди с доказването на антитела.

Лечение

Липсва специфично лечение. Прилагат се симптоматични средства. Обикновено обривът изчезва в рамките на 10 дни, но може да се появява при излагане на слънце или студ.

Екзантема субитум. Розеола инфантум

Инфекциозно заболяване, което протича с обрив и се причинява от херпесен вирус 6, по-рядко херпесен вирус 7. Заразяването става по въздушно-капков механизъм. Протича с висока температура, която може да причини фебрилни гърчове. Температурата се нормализира след 3 – 5 дни, след което се появява обрив предимно по тялото, но може да се разпространи по крайниците и лицето. До 2 дни след появата си, обривът изсветлява. Може да се наблюдават също увеличени лимфни възли, кашлица, повръщане и диария, понякога конюнктивит.

Екзантема субитум най-често засяга кърмачета и деца на възраст от 6 месеца до 2 години.

Усложненията включват фебрилни гърчове и много рядко засягане на нервната система (менингоенцефалит).

Диагнозата се базира на клиничната картина, може да се докажат специфични антитела или вирусна ДНК в телесни течности.

Лечението е симптоматично.

Скарлатина

Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, която протича с ангина и характерен обрив. Заболяването се причинява от бактерии – бета-хемолитичен стрептокок от група А. Заразяването става по въздушно-капков механизъм.

Клинична картина

Инкубационният период е 2-5 дни, след което се развива остър тонзилит с повишена температура, отпадналост, главоболие и болки по мускулите, болки в гърлото и затруднено преглъщане, нерядко се увеличават и шийните лимфни възли. Децата често имат болки в корема, гадене и повръщане.

12-48 часа след повишаването на температура се появява обрив. Обривът е дребен, кожата е като настръхнала. По лицето се наблюдава характерния триъгълник на Филатов – зачервени бузи и блед триъгълник около устата. Обривът е по-интензивен в подмишничните гънки, ингвиналните и седалищните гънки. В лакътните ямки се откриват по интензивно оцветени линии на Пастиа. Езикът е покрив с бял налеп, под който личат папилите – т.нар. „ягодов език“. Гърлото е силно зачервено. Обривът се задържа около 7 дни и постепенно изсветлява, след което се наблюдава трицевидно залющване на кожата по тялото и по-едно ламеларно лющене на дланите и ходилата.

Скарлатината може да протече като лека, средно тежка или тежка форма.

Усложнения

Усложненията при скарлатина може да са:

 • Синузит;
 • Отит;
 • Мастоидит;
 • Сепсис;
 • Ретрофарингеални и перитонзиларни абсцеси;
 • Късни усложнения – остър постстрептококов гломерулонефрит; ревматизъм;

Диагностициране

Диагностицирането на скарлатина се базира на клиничната картина и се доказва с микробиологично изследване на гърлен секрет, бързи стрептококови тестове, данни за бактериална инфекция от кръвните изследвания, повишен антистрептолизинов титър.

Лечение

Лечението на скарлатина включва приложение на антибиотик, симптоматични средства и витамини. При по-тежко протичаща скарлатина, болните се хоспитализират за болнично лечение.

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеЦенаПоръчай

ИНФО Разбери повече:

Варицела – Симптоми, клинични форми и лечение

Скарлатина (Scarlet fever)

Морбили – всичко, което трябва да знаете

 

Източници:

https://www.amboss.com/us/knowledge/Measles

https://www.amboss.com/us/knowledge/Rubella

https://www.amboss.com/us/knowledge/Chickenpox#Zf686ef4c584c9d1b6830e64e77c4c032

https://www.amboss.com/us/knowledge/Coxsackie_virus_infections

https://www.amboss.com/us/knowledge/Fifth_disease#Z5691b9d48cebfbf8740097d41e93fcad

https://www.amboss.com/us/knowledge/Roseola_infantum#Za5aea79fc55d32b41a7f19fcb2fd2f7b

Picture of Д-р Станислав Коцев

Д-р Станислав Коцев

Доктор Коцев завършва медицина в Медицински факултет на Софийски университет "Свети Климент Охридски" през 2017 г. От април 2018 г специализира в Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик АД, където работи и до днес. Придобива специалност по Инфекциозни болести през май 2022г. Има интерес върху острите вирусни хепатити, хепатит Е вирусната инфекция, векторно-преносимите инфекции и невроинфекциите. От 2019 г е автор на материали за сайта на лаборатория Synevo.

Подобни статии

Всички наши медицински лаборатории:

лаборатория синев бургас 20

Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

Лаборатория Пловдив Гербера

Лаборатория Пловдив – Гербера

Лабораторията Пловдив - Тримонциум

Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

Лаборатория София

Лаборатория София – бул. България

IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

Лаборатория Стара Загора

20210319 103500 1024x768 1

Манипулационна – Дружба

Лаборатория Асеновград

Манипулационна Асеновград

асеновград пазара 2

Манипулационна Асеновград – Пазара

лаборатория бургас бсу

Манипулационна Бургас – БСУ

IMG 20230120 110925370 HDR

Манипулационна Бургас – Демокрация

лаборатория в меден рудник

Манипулационна Бургас – Меден рудник

синево бургас славейков

Манипулационна Бургас – Славейков

лаборатория в центъра на град бургас

Манипулационна Бургас – Шипка

Манипулационна Димитровград 2

Манипулационна Димитровград

синево пазарджик

Манипулационна Пазарджик

Манипулационна Пазарджик – Здраве

манипулационна пловдив васил априлов

Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

манипулационна в квартал каменица пловдив

Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

Манипулационан Смирненски

Манипулационна Пловдив – Смирненски

Синево Софиа Добрила

Манипулационна Пловдив – Тракия

Лабораторията Пловдив - Георги Котов

Манипулационна Пловдив – Георги Котов

Лаборатория Synevo Пловдив

Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

Манипулационна Пловдив – Остромила

Манипулационна Пловдив – Остромила

лаборатория пловдив

Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

Манипулационна Пловдив – Рилон център

Манипулационна Пловдив – Рилон център

viber image 2022 03 21 10 43 55 595

Манипулационна Раднево

манипулационна regina life

Манипулационна София – Regina Life

IMG 8815

Манипулационна София – Банишора

лаборатория квартал витоша

Манипулационна София – Витоша

лаборатория втора мбал

Манипулационна София – Втора МБАЛ

Синево Софиа Добрила

Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

DSCF1787

Манипулационна София – Овча Купел

манипулационна софия скобелев

Манипулационна София – Скобелев

синево софия черковна

Манипулационна София – Черковна

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – Ангел Кънчев

Манипулационна София – ИСУЛ

Манипулационна Люлин 4

Манипулационна София – Люлин

Манипулационна София – Младост

Манипулационна София – Младост

Лаборатория София – Надежда

Манипулационна София – Надежда

Synevo в България

Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

Synevo logo FB post img

Манипулационна Стара Загора – Гурко

лаборатория стара загора железник

Манипулационна Стара Загора – Железник

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Харманли

Лаборатория Хасково

Манипулационна Хасково, АГ кабинет

Synevo Лаборатории България

Манипулационна Чирпан

Партньорска лаборатория – Ескулап – София

Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

мц кирм св елисавета

Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

Партньорска лаборатория – Статус – Варна

Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград