Клинична имунология

Стотици медицински статии на едно място

Клиничната имунология е специалност, която обединява в себе си вътрешни болести и лабораторна медицина, с цел диагностика и лечение на пациенти със заболявания на имунната система или предизвикани от имунната система. Заболяванията на имунната система с намалена функция се наричат имунни дефицити. Те могат да бъдат първични и вторични. Заболяванията, които са причинени от имунната система са възпалителни и/или автоимунни болести, които могат да засягат различни органи или системи.

ImageTitleSummaryВиж повече
Автоимунитет и автоантитела
Автоантитела и автоимунитет

Автоантителата са  имуноглобулини (имунни протеини), които са насочени към собствените тъкани и органи на човека. Едно или повече …

Виж
Автоимунни хепатити - автоимунни чернодробни заболявания
Автоимунни хепатити – автоимунни чернодробни заболявания

Автоимунният хепатит е автоимунно заболяване с непапълно изяснен механизъм на възникване, при което имунната система …

Виж
zonulin v serum
Зонулин в серум

Епителните клетки в чревната лигавица са свързани заедно чрез специални плътни съединителни връзки. Плътните връзки …

Виж
morbili-header
Морбили: Имунитет срещу това инфекциозно заболяване

За идентифициране на вируса се прилагат серологични методи. Чрез вземане на венозна кръв се търсят специфичните антитела срещу морбили. В началото на втората седмица от заболяването се откриват антитела от клас IgM, които са характерни за по-острата фаза. Впоследствие нараства броят на специфични антитела от клас IgG, които са индикация за преминала инфекция и осигуряват траен имунитет срещу заболяването.

Ако, обаче съдържанието на IgG антитела е ниско – тогава има голяма опасност да се заразите, особено ако ви е известно че не са извършените двете или една от задължителните имунизации против заболяването.

Виж
Хашимото
Тиреоидит на Хашимото

Какво представлява тиреоидитът на Хашимото? Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно органоспецифично заболяване, при което имунната …

Виж