Тиреоидит на Хашимото

Медицинска информация

Болестта на Хашимото е състояние, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Заболяването е възпалително и известно още като хроничен лимфоцитен тиреоидит, затова и е по-известно като тиреоидит на Хашимото.

Тиреоидит на Хашимото

Болестта може да протича както с повишена функция на жлезата, така и с нормална или понижена.

Тъй като поради автоимунния процес, в нея се настаняват много лимфоцити, с годините жлезистата тъкан се губи и това води до неактивна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм).

Така тиреоидитът на Хашимото е най-честата причина за хипотиреоидизъм.

Засяга предимно жени на средна възраст, но може да се прояви и при мъже и жени на всяка възраст и при деца.

Необходимо е да се изследва функцията на щитовидната жлеза, за да се докаже заболяването. Лечението е заместително – прилагането на хормоните на щитовидната жлеза обикновено е ефективна терапия.

Хашимото

Какви са симптомите на заболяването?

Може да не забележите признаци или симптоми на болестта на Хашимото в началото или да забележите леко уголемяване в предната част на шията (т. нар. гуша). Тиреоидитът на Хашимото обикновено прогресира бавно през годините и причинява хронично увреждане на щитовидната жлеза, което води до спад в нивата на щитовидните хормони в кръвта.

Признаците и симптомите са главно тези на недостатъчна функция на щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), които включват:

 • умора и мудност;
 • повишена чувствителност към студ;
 • запек;
 • бледа;
 • суха кожа;
 • подпухнало лице;
 • чупливи нокти;
 • косопад;
 • уголемяване на езика;
 • необяснимо наддаване на тегло;
 • мускулни болки и слабост;
 • болки в ставите и скованост;
 • прекомерно или продължително менструално кървене;
 • депресия;
 • проблеми с паметта и други.

Кога е необходимо да посетите лекар?

Непременно посетете Вашия лекар, ако развиете тези признаци и симптоми:

 • Уморимост без видима причина;
 • Суха кожа;
 • Бледо, подпухнало лице;
 • Запек.

Също така трябва да посетите Вашия лекар за контролно изследване на функцията на щитовидната жлеза, ако сте си направили операция на щитовидната жлеза, лекували сте се с радиоактивен йод или антитиреоидни лекарства, провели сте сте лъчева терапия на главата, шията или горната част на гърдите.

Ако имате висок холестерол в кръвта, консултирайте се с Вашия лекар дали хипотиреоидизмът може да е причина за това.

Ако получавате хормонална терапия за хипотиреоидизъм, причинен от тиреоидита на Хашимото, редовно посещавайте прегледи и изследвайте хормоните на щитовидната жлеза. С течение на времето дозата, която трябва да адекватно да замести функцията на щитовидната жлеза, може да се промени.

ИНФО Разбери повече:

Щитовидна жлеза

Причини за развитие на туреоидита на Хашимото

Болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, при което имунни клетки и антитела увреждат щитовидната жлеза. Не са известни причините защо имунната система атакува щитовидната жлеза.

Някои учени смятат, че вирус или бактерия може да предизвика автоимунната реакция, докато други смятат, че може да има генетична предразположеност.

Най-вероятно комбинация от фактори – включително наследственост, пол и възраст – може да определи риска за развитие на заболяването.

Какви са рисковите фактори за развитие на тиреоидита на Хашимото?

Фактори като женски пол, средна възраст, други хора от семейството с проблеми с щитовидна жлеза или други автоимунни заболявания, наличието на друго автоимунно заболяване – като ревматоиден артрит, диабет тип 1 или лупус,  излагане на прекомерни нива на радиация в околната среда – увеличават риска от развитие на тиреоидита на Хашимото.

Гуша: Какви са симптомите, причините и лечение на гушата?

Какви са усложненията, ако болестта не се лекува?

Ако не се лекува, неактивната щитовидна жлеза в състояние на хипотиреоидизъм, причинена от тиреоидита на Хашимото, може да доведе до редица здравословни проблеми:

 • Гуша. Постоянното стимулиране на щитовидната жлеза да отделя повече хормони може да доведе до увеличаване размерите на жлезата – гуша. Хипотиреоидизмът е една от най-честите причини за гуша.
 • Сърдечни проблеми. Тиреоидитъ на Хашимото може също да бъде свързано с повишен риск от възникване на сърдечно-съдово заболяване или инцидент, най-вече защото високите нива на холестерола за сметка на липопротеин с ниска плътност (LDL), т.нар. „лош“ холестерол – могат да се появят при хора с хипотиреоидизъм. Ако не се лекува, хипотиреоидизмът може да доведе до сърдечна недостатъчност.
 • Проблеми с психичното здраве. Депресията може да се появи в началото на болестта на Хашимото и може да стане по-тежка с течение на времето. Тиреоидитът на Хашимото също може да доведе до намаляване на сексуалното желание (либидо) както при мъжете, така и при жените.

Рак на щитовидната жлеза

 • Микседема. Това рядко, животозастрашаващо състояние, може да се развие поради дългосрочен тежък хипотиреоидизъм в резултат на нелекувана болест на Хашимото. Неговите признаци и симптоми включват сънливост, последвана от дълбока летаргия и безсъзнание.
 • Кома. Кома вследствие на микседем може да бъде предизвикана от излагане на студ, успокоителни лекарства, инфекция или друг стрес върху тялото. Съсътоянието изисква спешно медицинско лечение.
 • Дефекти на плода. Бебетата, родени от жени с нелекуван хипотиреоидизъм поради тиреоидит на Хашимото, са по-предразположени към интелектуални проблеми и забавено развитие. Възможно е да има връзка между хипотиреоидна бременност и вродени дефекти, като цепнато небце.
 • Здравословни проблеми при новороденото. Съществува и връзка между бременност на майка с хипотироидизъм и проблеми със сърцето, мозъка и бъбреците при новородените. Ако планирате да забременеете или ако сте в ранна бременност, не забравяйте да проверите нивото на щитовидните си хормони.

Възли на щитовидната жлеза

Как се поставя диагнозата?

Изследвания за болест на Хашимото могат да се предприемат, ако се чувствате все по-уморени или мудни, имате суха кожа, запек и дрезгав глас или сте имали предишни проблеми с щитовидната жлеза или гуша.

Диагнозата на тиреоидита на Хашимото се основава на клинични симптоми и резултатите от кръвни тестове, които измерват нивата на TSH, произвеждан в хипофизата. Ако щитовидната жлеза е с намалена функция, нивото на хормоните на щитовидната жлеза (fT4) е ниско.

В същото време нивото на TSH е повишено, защото хипофизата се опитва да стимулира щитовидната жлеза да произвежда повече хормони. Използвайки чувствителния TSH тест, лекарите могат да диагностицират нарушения на щитовидната жлеза много по-рано, често преди появата на симптоми или усложнения на заболяването.

Тъй като болестта на Хашимото е автоимунно заболяване, може да се установят автоантитела в кръвта. Кръвен тест може да потвърди наличието на антитела срещу щитовидната пероксидаза (анти-TPO антитела, MAT) и срещу тиреоглибулина (анти-TG, TAT). TPO е ензим, който се намира в щитовидната жлеза и който играе важна роля в производството на тиреоидни хормони.

Имайте предвид, че тестът за анти-TPO антитела не е положителен при всички с тиреоидит на Хашимото, както и някои хора имат анти-TPO антитела, но нямат гуша, хипотиреоидизъм или други проблеми с щитовидната жлеза.

ИНФО Изследвания и цени, свързани с щитовидната жлеза:

Изследвания на щитовидната жлеза Цена, лв.
AT анти TSH рецепtoр (TRab) 36,00
Са, серум 4,40
FT3 (Trijodthyronin free) 16,50
FT4 (Свободен тироксин / Thyroxin free) 16,50
МАТ /anti-TPO (Микрозомални антитела) 16,50
ТАТ (Тиреоглобулинови антитела) 19,80
Thyroglobulin (TG) 16,50
TSH / ТСХ (Thyreotropin) 16,50

Има ли лечение за тиреоидита на Хашимото?

Лечението на болестта на Хашимото включва наблюдение и заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза (например синтетичния тиреоиден хормон левотироксин).

Ако щитовидната жлеза е с нормални функции при поставяне на диагнозата, на пациента не се назначава терапия, а се препоръчва да се проследява редовно.

За да определи първоначално правилна доза на левотироксин, лекарят обикновено проверява нивото на TSH след шест до осем седмици лечение и отново след всяка промяна на дозата. След като се определи дозата, която нормализира вашите тестове за щитовидна жлеза, вероятно вашият лекар ще проверява нивото на TSH на всеки 12 месеца, тъй като дозировката, от която се нуждаете, може да се промени.

ИНФО Разбери повече:

Щитовидна жлеза –  Скрининг

Щитовидна жлеза – Проследяване след хирургично лечение

Щитовидна жлеза – Диагностичен