Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Дефицити на витамини

Медицинска информация

Добре балансираната и питателна диета има редица предимства за здравето. Когато липсват хранителни вещества(дефицити на витамини), обаче, може да възникнат здравословни проблеми. Понякога сигналите, чрез които тялото ни съобщава за потенциален дефицит на витамин, остават неразбрани. Разпознаването им може да помогне да се коригира навреме както диетата, така и цялостния начин на живот.

Ще започнем със списък на най-честите оплаквания при недостиг на витамини.

 1. Чупливи коса и нокти

Различни фактори могат да доведат до т. нар. чуплива коса и нокти. Един от тях е липсата на витамина биотин. Биотинът , известен още като витамин В7, витамин от група В, участващ в много функции на тялото. Той помага на тялото да преобразува храната в енергия. Играе важна роля за укрепване на косата и ноктите.

Дефицитът на този витамин  обикновено е рядък, но когато се появи, едни от най-забележимите симптоми са именно чупливи, изтъняващи или разцепени коси и нокти. Други симптоми на недостиг на биотин могат да включват хронична умора, мускулни болки, спазми и изтръпване в ръцете и краката.

Бременните жени, заклетите пушачи, редовно употребяващите алкохол и хората с храносмилателни проблеми като болестта на Крон са изложени на най-голям риск от дефицит на биотин и развитие на здравословни проблеми. Рисков фактор за недостиг на биотин са още продължителната употреба на антибиотици и някои лекарства против припадъци.

Интересен факт е, че консумирането на сурови яйчени белтъци също може да причини недостиг на биотин. Това е така, защото суровият яйчен белтък съдържа авидин – протеин, който се свързва с биотина и може да намали неговата абсорбция в гастроинтестиналния тракт.

Храните, богати на биотин, са яйчени жълтъци, месо и карантия, риба, млечни продукти, ядки, семена, спанак, броколи, карфиол, сладки картофи, мая, пълнозърнести храни и банани.

Въпреки че биотинът може да се добави в храната, само няколко малки проучвания и доклади са наблюдавали ползите от суплементация с биотин. Поради това, диетата, богата на биотин, е най-добрият избор.

 1. Язви в устата или разранени ъгълчета на устата

Раничките в устата и около устните могат да бъдат свързани с недостатъчен прием на някои витамини или минерали. Например, афтите в устата често са резултат от недостиг на желязо или витамини от група В. проучванията показват, че около 28% от пациентите с язви в устата са имали дефицит на тиамин (витамин В1), рибофлавин (витамин В2) и пиридоксин (витамин В6).

Така нареченият хейлит, или състоянието, при което ъглите на устата се напукват, нацепват или кървят, може да бъде причинено от прекомерно слюноотделяне или дехидратация. Въпреки това се смята, че по-честата причина е недостатъчен прием на желязо и витамини от група В, особено рибофлавин.

Храните, богати на желязо, включват птици, месо, риба, бобови култури, тъмнолистни зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни. Добрите източници на тиамин, рибофлавин и пиридоксин включват пълнозърнести храни, птици, месо, риба, яйца, млечни продукти, карантия, бобови култури, зелени зеленчуци, нишестени зеленчуци, ядки и семена.

Ако забележите някои от тези симптоми, опитайте да добавите горните храни към вашата диета, за да видите дали симптомите Ви се подобряват.

 1. Кървене от венците

Понякога грубата техника на миене на зъбите е в основата на кървенето на венците, но диета, в която липсва витамин С, също може да бъде отговорна за това състояние. Витамин С играе важна роля при заздравяването на рани и поддържане на имунитета и дори действа като антиоксидант, помагайки за предотвратяване на увреждане на клетките.

Нашето тяло не произвежда витамин С, така че единственият начин да поддържате адекватни нива от него е чрез разнообразно и балансирано хранене. Недостигът на витамин С е рядък при хора, които консумират достатъчно пресни плодове и зеленчуци. Въпреки това, много хора не успяват да си осигурят адекватни количества от витамина всеки ден. Нещо повече, ниски нива а витамин С се установяват при 13–30% от населението, като 5–17% от хората са с дефицит.

Липсата на пресни плодове и зеленчуци в менюто за дълъг период от време може да доведе до симптоми на дефицит, включително загуба на зъби. Сериозна последица от тежкия дефицит на витамин С е заболяването скорбут, при което имунната система е потисната, а хората се чувстват уморени и отпаднали. Други често срещани признаци на недостиг на витамин С включват лесно натъртване и образуване на синини, бавно заздравяване на рани, суха люспеста кожа и често кървене от носа.

 1. Лошо виждане през нощта

Бедната на хранителни вещества диета понякога може да причини проблеми със зрението. Например, ниският прием на витамин А често е свързан със състояние, известно като нощна слепота, което намалява способността на хората да виждат при слаба светлина или на тъмно.

Това е така, защото витамин А е необходим за производството на родопсин – пигмент, намиращ се в ретините на очите, който Ви помага да виждате през нощта. Ако не се лекува, може да се увреди роговицата или да доведе до слепота. Понякога в конюнктивата или бялата част на очите се наблюдават бели петънца, които са ранен симптом.

Друг ранен симптом на ксерофталмията са петна на Битот, които са леко повишени, пенести, бели израстъци, които се появяват на .

За щастие дефицитът на витамин А е рядък в развитите страни. Храни, богати на витамин А са месо, карантия, млечни продукти, яйца, риба, тъмнолистни и жълто-оранжеви зеленчуци.

Повечето хора трябва да избягват приема на добавки с витамин А, освен ако нямат доказан дефицит. Това е така, защото витамин А е мастноразтворим витамин, който при консумация в излишък може да се натрупва в мастните депа на тялото и да стане токсичен. Симптомите на токсичност на витамин А могат да бъдат сериозни и включват гадене, главоболие, дразнене на кожата, болки в ставите и костите, а в тежки случаи дори кома или смърт.

 1. Лющеща се кожа и пърхот

Себорейният дерматит и пърхотът принадлежат към група кожни заболявания, които засягат областите на тялото, произвеждащи повече мазнини. И при двете състояния се наблюдава сърбяща, лющеща се кожа. Пърхотът е ограничен до скалпа, докато себореен дерматит може да се появи и по лицето, горната част на гръдния кош, подмишниците и слабините.

Вероятността от възникване на тези кожни нарушения е най-висока през първите 3 месеца от живота, по време на пубертета и в зряла възраст. До 42% от кърмачетата и 50% от възрастните могат да страдат от пърхот или себореен дерматит в една или друга област на тялото.

Пърхотът и себореен дерматит могат да бъдат причинени от много фактори, като един от тях е диетата, бедна на хранителни вещества. Например, ниските кръвни нива на цинк, ниацин (витамин В3), рибофлавин (витамин В2) и пиридоксин (витамин В6) могат да доведат до тези състояния. Въпреки че връзката между диетата, бедни на хранителни вещества, и тези кожни заболявания не е напълно изяснена, хората с пърхот или себореен дерматит може да консумират повече от тези хранителни вещества.

Храните, богати на ниацин, рибофлавин и пиридоксин са пълнозърнести храни, месо, риба, яйца, млечни продукти, карантия, бобови култури, зелени зеленчуци, ядки и семена.

Морските дарове, месото, бобовите растения, млечните продукти, ядките и пълнозърнестите храни пък са добри източници на цинк.

 1. Косопад

Косопадът е много често срещан симптом – около 50% от възрастните съобщават за загуба на коса, когато достигнат 50-годишна възраст. Диета, богата на следните хранителни вещества, може да помогне за предотвратяване или намаляване на косопада: желязо, цинк, линолова киселина и алфа-линоленова киселина, ниацин (В3), биотин (В7).

Месото, рибата, яйцата, бобовите растения, тъмнолистните зеленчуци, ядките, семената и пълнозърнестите храни са добри източници на желязо и цинк. Богатите на ниацин храни включват месо, риба, млечни продукти, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки, семена и листни зеленчуци. Тези храни са богати и на биотин, който също се съдържа в яйчните жълтъци и месото от органи. Листните зеленчуци, ядките, пълнозърнестите храни и растителните масла са богати на линолова, докато орехите, ленените семена, семената от чиа и соевите ядки са богати на линоленова киселина.

Съществуват и добавки, които стимулират растежа на косата и намаляват загубата на коса при хора с дефицит в гореспоменатите хранителни вещества. Има обаче много ограничени изследвания за ползите от такива добавки при липса на дефицит на микронутриенти. Също така е важни да се отбележи, че приемането на витамини при липса на дефицит може да влоши загубата на коса, вместо да подобри състоянието. Нещо повече, излишъкът от селен и витамин А са свързани и с косопад.

 1. „Кокоша кожа“

Keratosis pilaris е състояние, при което се появяват подутини, наподобяващи настръхване по бузите, ръцете, бедрата и други части на тялото. Състоянието често се появява в детска възраст и спонтанно изчезва в зряла възраст. Причината за тази кожа все още не е напълно изяснена, но вероятно се дължи на твърде много кератин в космените фоликули.

Keratosis pilaris може да има генетичен компонент, което означава, че човек има по-голяма вероятност да го има, ако го има член на семейството. Въпреки това състоянието се наблюдава и при хора с ниско съдържание на витамини А и С в организма.

В допълнение към традиционното лечение с медицински кремове, може да се консумират и храни, богати на витамини А и С. Такива са карантия, млечни продукти, яйца, риба, тъмнолистни зеленчуци, както и жълто-оранжеви зеленчуци и плодове.

 1. Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е неврологично състояние, което причинява неприятни или дискомфортни усещания в краката, както и непреодолимо желание да ги движите. То може да засегне до 10% от американците, жените дори два пъти по-често. Въпреки че причините не са изяснени, то изглежда има връзка между появата на симптомите му и тяхната тежест с нивата на желязо и магнезий в кръвта. Няколко проучвания отбелязват, че симптомите често се появяват по време на бременност, когато нивата на желязо при жените са склонни да падат.

Добавките с желязо обикновено помагат за намаляване на симптомите на синдрома на неспокойните крака, но ефектите варират при различните хора. Увеличаването на приема на богати на желязо храни като червено месо, птици, риба, бобови растения, тъмнолистни зеленчуци, ядки, семена и пълнозърнести храни, също може да бъде от полза. Полезно е да се комбинират тези богати на желязо храни с богати на витамин С плодове и зеленчуци, тъй като те могат да помогнат за увеличаване на усвояването на желязо.

Използването на чугунени тенджери и тигани, както и избягването на консумация на чай или кафе по време на хранене също може да подобри усвояването на желязо.

От друга страна, трябва да се има предвид, че използването на добавки без нужда, може да намали усвояването на други полезни съставки в храната. Изключително високите нива на желязо в някои случаи дори могат да бъдат фатални, така че е най-добре да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате добавки.

 1. Анемии вследствие недостиг на витамини

Анемията, причинена от недостиг на витамини, води до намаление на червените кръвни клетки. Витамините, свързани с анемия поради витаминен дефицит, включват фолат, витамин В12 и витамин С.

Такава анемия може да възникне, ако не консумирате достатъчно храни, съдържащи изброените витамини, или ако тялото ви има проблеми с усвояването или обработката на тези витамини. Важно е тази анемия да бъде установена навреме. Тогава тя може да бъде коригирана с добавки и промени във Вашата диета.

Признаците и симптомите на витаминодефицитната анемия включват:

 • Умора
 • Задух
 • Замайване
 • Бледа или жълтеникава кожа
 • Неравномерен сърдечен ритъм
 • Отслабване
 • Изтръпване или мравучкане на ръцете и краката
 • Мускулна слабост
 • Личностни промени
 • Нестабилни движения
 • Объркване или забравяне

Дефицитът на витамини обикновено се развива бавно в продължение на няколко месеца до години. Признаците и симптомите на недостиг на витамин в началото може да са слабо изразени, но те се увеличават с влошаване на дефицита.

Видовете анемии поради дефицит на витамини включват:

Анемия поради дефицит на фолиева киселина

Фолиевата киселина, известна още като витамин B9, е хранително вещество, което се намира главно в плодовете и листните зелени зеленчуци. Диета, в която постоянно липсват тези храни, може да доведе до дефицит.

Дефицит може да се получи и ако тялото ви не е в състояние да абсорбира фолиевата киселина от храната. Това се случва, ако:

 • Имате заболяване на тънките черва, като цьолиакия
 • Имали сте голяма част от тънките черва хирургично отстранени или заобиколени
 • Пиете прекомерно количество алкохол
 • Приемате определени лекарства с рецепта, като някои лекарства против припадъци
 • Бременните жени и жените, които кърмят, имат повишено търсене на фолиева киселина, както и хората, подложени на диализа за бъбречни заболявания.

Анемия с дефицит на витамин В12, Дефицити на витамини

Недостигът на витамин В12 може да се дължи на диета, в която липсват месото, яйцата и млякото. Най-честата причина за тази анемия, обаче, е липсата на вещество, наречено вътрешен фактор (интринсик фактор). Това се случва, когато имунната ви система погрешно атакува стомашните клетки, които го произвеждат. Този тип анемия се нарича пернициозна анемия.

Вътрешният фактор е протеин, секретиран от стомаха, който захваща витамин В12 (наречен външен фактор) в стомаха и го транспортира до тънките черва, за да бъде абсорбиран от кръвта ви. Без този вътрешен фактор, витамин В12 не може да се абсорбира.

Хората с ендокринни автоимунни заболявания, като диабет или заболяване на щитовидната жлеза, могат да имат повишен риск от развитие на пернициозна анемия.

Анемия с дефицит на витамин В12 може да се появи и ако тънките черва не могат да усвоят витамин В12 по причини, различни от липсата на вътрешен фактор, например:

 • Претърпели сте операция на стомаха или тънките черва, напр. стомашен байпас
 • Имате бактериален свръхрастеж в тънките черва
 • Имате чревно заболяване, като болест на Крон или цьолиакия, което пречи на усвояването на витамина
 • Погълнали сте тения от ядене на заразена риба. Тенията изсмуква хранителните вещества от тялото ви.

Анемия с дефицит на витамин С

Недостигът на витамин С може да се развие, ако не получавате достатъчно витамин С от храните, които консумирате, или ако е нарушена абсорбцията му в червата. Тютюнопушенето също уврежда способността на тялото Ви да абсорбира витамин С.

Някои хронични заболявания, като рак или хронично бъбречно заболяване, също увеличават риска от анемия с дефицит на витамин С, като влияят върху усвояването на витамин С.

Рискови фактори за възникване на витаминен дефицит в организма

Редица фактори могат да повлияят на запасите от витамини в тялото ви. Като цяло рискът от дефицит на витамини се увеличава, ако:

 • Вашата диета не съдържа почти никакви естествени витаминни хранителни източници, като месо, млечни продукти, плодове и зеленчуци. Вегетарианците, които не ядат млечни продукти, и веганите, които не ядат храни от животински произход, трябва да бъдат особено внимателни.
 • Варене на всичката храна, която се консумира.
 • Вие сте бременна и не приемате мултивитамини. Добавките с фолиева киселина са особено важни по време на бременност.
 • Имате чревни проблеми или други медицински състояния, които пречат на усвояването на витамини.
 • Злоупотребявате с алкохол. Алкохолът пречи на усвояването на фолат и витамин С, както и на други витамини.
 • Приемате определени лекарства с рецепта, които могат да блокират усвояването на витамини. Лекарствата против припадъци могат да блокират абсорбцията на фолат. Антиацидите и някои лекарства, използвани за лечение на диабет тип 2, могат да попречат на абсорбцията на B12.

Усложнения

Липсата на витамини увеличава риска от много здравословни проблеми, включително:

 • Усложнения при бременност – преждевременно раждане, вродени дефекти на мозъка и гръбначния мозък
 • Нарушения на нервната система
 • Скорбут

Предотвратяване на витаминни дефицити

Можете да предотвратите анемии с недостиг на витамини и други здравословни проблеми, като изберете здравословна диета, която включва разнообразни храни. Ако смятате, че не получавате достатъчно витамини от храната, консултирайте се с вашия лекар какви добавки можете да взимате. Ограничете употребата на цигари и алкохол.

Как се установява и лекува дефицитът на витамини?

Състоянията заради недостиг на витамини протичат разнообразно и не винаги може да се установи веднага проблемът. Могат да се направят кръвни тестове.

ПКК, ДКК, В12, фолиева киселина,

Броят и появата на червените кръвни клетки. Хората с анемия имат по-малко червени кръвни клетки от нормалното. А при мегалобластната анемия – червените кръвни клетки изглеждат големи и недоразвити. При анемии вследствие на тежки дефицити броят на белите кръвни клетки и тромбоцитите също може да бъде намален, а те да изглеждат различно под микроскоп.

Допълнителни изследвания са тестове за интринсик фактора, метилмалонова киселина (която е висока при дефицит на В12) и други.

Лечението на недостига на витамини включва използване на добавки и промени в диетата. Ако подозирате, че имате анемия, вследствие на витаминен дефицит, консултирайте се с Вашия лекар. В някои случаи обаче може да бъдете насочени към лекар, специалист по лечение на кръвни заболявания (хематолог).

Заключение

Диета, която осигурява недостатъчен прием на витамини и минерали, може да доведе до дефицити, изявяващи се включително с анемия. Често увеличаването на приема на храни, богати на подходящи витамини и минерали, може да помогне за разрешаване или значително намаляване на симптомите.

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:

ResearchContentsPriceOrder

Инфо Научи повече:

Витамин Б12: Цена, стойности, кога да изследвам

Фолиева киселина (витамин B9)

 

Източници:

 

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград