Витамин В1, наричан още тиамин, е водоразтворим витамин, който под формата на пирофосфат действа като коензим (катализатор) във важни биохимични реакции в протеиновия и въглехидратния метаболизъм. Витамин В1 е незаменим за мозъчната дейност и миелинизация на периферните нерви. В серума витамин В1 е отчасти свързан с албумина. До 85% от количеството тиамин се поема от еритроцитите. Излишъкът се отделя с урината. Тиаминът се съдържа в значителни количества в бирената мая, зеленчуци, семена и ядки, покълнали зърнени храни, свинско месо (особено карантия).
Витамин В1 се унищожава при термична обработка на храните, защото е нестабилен при високи температури. В развитите страни зърнените култури са обогатени с тиамин. Резервът на тялото при здрав възрастен е 30 mg тиамин, което изисква прием от 0,5 mg/1000 kcal/ден, за да се осигури този резерв. Ако приемът на храна бъде прекъснат, дефицитът на витамин В1 започва след 10 до 21 дни.
ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:
Изследване Време за резултати (делнични дни) Цена Поръчай
Съдържание
Цел на изследването
Целта на изследването е да се изследва серумната концентрация на витамин В1 (тиамин) в кръвта.
Препоръки за определяне на витамин В1
Изследването на серумната концентрация на тиамин се препоръчва при хора, страдащи от следните заболявания и симптоми:
- поведенчески разстройства
- офталмологични промени
- нарушения на походката
- делириум
- енцефалопатия
- неадекватно хранене
- алкохолизъм (за диагностициране на дефицит)
Подготовка на пациента
Изследването се извършва на гладно, най-малко 8 часа след хранене. Консумацията на храни, съдържащи тиамин трябва да се избягва 48 часа преди вземане на пробата за пациенти на възраст над 6 месеца и 24 часа преди вземане на пробата за тези на възраст под 6 месеца.
Материал за изследване
- венозна кръв
Моновета за кръв – вакутейнер, съдържащ EDTA като антикоагулант
Количество кръв за изследване – колкото вакуумът в контейнера позволява
Обработка след прибиране на пробата – пробата не се центрофугира и се замразяваведнага
Минимален обем материал за изследване – 2 мл
Причини за отхвърляне на пробата – интензивно хемолизиран, липемичен или размразенa проба
Метод
- течна хроматография под високо налягане
Референтни стойности
28 – 85 μg/l
Тълкуване на резултатите
- Намалена концентрация на витамин В1 се среща при: болестта на Бери-бери, синдром на Вернике-Корсаков, лошо хранене, алкохолизъм, сърдечна недостатъчност.
- Увеличена концентрация на тиамин се среща при: отравяне с тиамин (възниква само и единствено при парентерално приложение на витамина).
Граници в изследването и възможност за отчитане на фалшиви резултати
Консумация на вещества, които понижават нивото на тиамина:
- диуретици
- антиациди
- фенитоин
- никотин
- антибиотици
- орални контрацептиви
- 5-флуороурацил
- индометацин
ИНФО Вземи 5% отстъпка само онлайн:
Изследване Време за резултати (делнични дни) Цена Поръчай
ИНФО Вземи 5% отстъпка целия пакет витамини:
Изследване Съдържание Цена Поръчай
Инфо Научи повече:
Източници: