Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Дефицит на тестостерон и фактори, причиняваши дефицит. Как да поддържаме нормално ниво

Медицинска информация

Обща информация

Тестостеронът е основният мъжки хормон, отговорен за регулирането на половата диференциация, развитието на мъжки полови белези, сперматогенезата и плодовитостта. Ефектите на тестостерона се забелязват първо при плода. През първите 6 седмици от развитието репродуктивните тъкани на мъжките и женските плодове са идентични. Около седмица 7 в утробата, SRY (свързан с пола ген на Y хромозомата) инициира развитието на тестисите. Сертолиевите клетки в тестисите в крайна сметка се развиват в семенни каналчета. Тези клетки произвеждат Антимюлеров хормон, който води до регресия на яйчниковите тръби, матката и горния сегмент на вагината (структури на Мюлер, нормално присъстващи при жените). Феталните Лайдигови клетки и ендотелните клетки мигрират в гонадите и произвеждат тестостерон, който поддържа диференциацията на структурите на Волфовия канал (мезонефралния канал), които се превръщат в мъжкия урогенитален тракт. Тестостеронът също се превръща в дихидротестостерон (DHT) в периферията и предизвиква образуването на простатата и мъжките външни полови органи. Тестостеронът е отговорен и за спускането на тестисите през ингвиналния канал, което се случва през последните 2 месеца от развитието на плода. Когато на един ембрион липсва Y хромозома и следователно SRY ген, се развиват яйчници. Феталните яйчници не произвеждат достатъчно количество тестостерон, поради което Волфовите канали не се развиват.

Биологични функции

Тестостеронът е основен мъжки полов хормон (андроген), който играе важна роля в биологичните процеси на човешкия организъм. Въпреки че се асоциира предимно с мъжката полова функция, тестостеронът също така играе ключова роля и при жените, въпреки че в по-ниски количества. Биологични функции на тестостерона:

 1. Развитие на Мъжките Полови Органи

– Тестостеронът участва в развитието на мъжките полови органи по време на ембрионалното развитие чрез процес, наречен „сексуална диференциация“. Този процес се осъществява през първите няколко седмици от бременността и включва редица сложни молекулярни и клетъчни механизми. Ембрионите се формират от безполови клетки, които се трансформират в гонадна тъкан. Гонадите се преобразуват в тестиси при мъжките ембриони под влиянието на гена SRY (Sex-determining Region Y), който се намира на Y-хромозомата. Когато тестисите се формират, те започват да произвеждат мъжките полови хормони, включително тестостерон.

 1. Развитие на вторични мъжки полови белези

Тестостеронът играе ключова роля в стимулирането на развитието на вторичните мъжки полови белези по време на пубертета. Този период на физическо и хормонално развитие обхваща прехода от детството към зрeлостта. Ето как тестостеронът стимулира развитието на вторичните мъжки полови белези.

 • Стимулиране на специфичен мъжки тип окосмяване

Тестостеронът стимулира растежа на косата, включително андрогенния тип окосмяване. Това е резултат от въздействието му върху фоликулите на косата в лицето и други части на тялото.

 • Гласови промени

Тестостеронът причинява увеличаване на размера на гласовите връзки и промяна в тон и тeмбър на гласа, което води до по-нисък глас (мутиране на гласа)

 • Растеж на мускулатурата и костите

Тестостеронът подпомага растежа на скелетната мускулатура и увеличаването на костната маса. Този процес е отговорен за изграждането на мъжки тип телесни пропорции с по-широки рамене и по-мускулеста структура.

 • Развитие на половите органи

Вторичните мъжки полови белези включват и допълнително развитие на половите органи. Например, тестостеронът подпомага увеличаването на размера на половите органи, както и развитието на други характеристики като главата на пениса.

 • Регулиране на секреторните жлези

Тестостеронът регулира дейността на секреторните жлези в кожата, което влияе на видимостта на мъжките вторични полови белези

 • Увеличение на либидото

Тестостеронът е важен за увеличаване на сексуалното желание. Той влияе на психологическите и физиологичните аспекти на сексуалната функция.

Тези процеси са резултат от хормоналните промени, предизвикани от повишените нива на тестостерон по време на пубертета. Тези вторични мъжки полови характеристики играят важна роля във формирането на индивидуалната идентичност и социалните взаимодействия на мъжете.

 1. Производство на червени кръвни клетки

– Тестостеронът стимулира костния мозък да произвежда еритроцити чрез регулиране на производството на еритропоетин.

 1. Сексуална функция

– Тестостеронът играе решаваща роля в поддържането на сексуалната функция и желание при мъжете. Той влияе на либидото, ерекцията и продукцията на семенна течност.

 1. Регулиране на метаболизма

– Тестостеронът влияе на метаболизма, помагайки за контролирането на мастната тъкан и поддържането на нормален индекс на телесна маса

 1. Ментално здраве и когнитивни функции

– Има доказателства, че тестостеронът играе роля в менталното здраве, концентрацията, паметта и общата когнитивна функция

 1. Регулиране на енергията и настроението

– Тестостеронът може да влияе на енергията и настроението, като помага за предотвратяването на умора и депресия.

 1. Регулиране на системата на имунната отговорност

– Има доказателства, че тестостеронът може да оказва влияние върху системата на имунната отговорност и помага за поддържането на здравословен имунен отговор.

Тези биологични функции на тестостерона подчертават значението му за оптималното функциониране на човешкия организъм, както и за поддържането на общата здравословна състояние.

Фактори, причиняващи дефицит

Дефицитът на тестостерон може да бъде предизвикан от различни фактори, включително генетични, възрастови, медицински и стилове на живот.

 1. Възраст

– С течение на времето, особено след 30-годишна възраст, мъжките нива на тестостерон започват постепенно да намаляват. Този процес, известен като андропауза, е подобен на женската менопауза и обикновено включва намаляване на либидото, умора и намалена мускулна маса.

 1. Синдром на Клайнфелтър

– Мъжете със синдром на Клайнфелтър имат допълнителна X хромозома, което може да доведе до намалени нива на тестостерон и проблеми с развитието на половите органи.

 1. Травма или заболяване на тестисите

– Травми или заболявания, засягащи тестисите, където се произвежда тестостеронът, могат да доведат до намалени нива на този хормон.

 1. Затлъстяване и липиден метаболизъм

– Затлъстяването и забавеният липиден метаболизъм могат да доведат до дефицит на тестостерон, тъй като мазнините играят роля в производството на хормоните.

 1. Синдром на Сингър

– Този генетичен синдром води до намалени нива на тестостерон и може да се прояви със симптоми като забавен растеж и по-феминизирани черти.

 1. Някои хронични заболявания

– Хронични заболявания като диабет, бъбречна недостатъчност, HIV/СПИН и други могат да влияят на нивата на тестостерон.

 1. Прием на някои лекарства

– Някои лекарства, включително стероиди, опиати и лекарства за лечение на рак, могат да допринесат за дефицит на тестостерон.

 1. Химиотерапия и лъчетерапия

– Химиотерапията и лъчелечението на рака могат да повлияят на функцията на половите жлези и да доведат до намалени нива на тестостерон.

 1. Стрес и липса на сън

– Хронични стресови състояния и липсата на адекватен сън могат да допринесат за дефицит на тестостерон.

 1. Алкохол и наркотици

– Злоупотребата с алкохол и някои наркотици може да доведе до намалени нива на тестостерон.

Все пак, е важно да се отбележи, че някои от тези фактори могат да бъдат контролирани и модифицирани чрез подходящ стил на живот и лечение. Ако имате подозрение за дефицит на тестостерон, е важно да се консултирате със здравен специалист, който да извърши подходящите изследвания и да предостави подходящо лечение при необходимост.

Как да поддържаме нормално ниво ?

Поддържането на нормално ниво на тестостерон е важно за оптималното функциониране на организма, както и за общото здравословно състояние. Ето няколко препоръки за поддържане на нормални нива на тестостерон:

 1. Правилно Хранене

– Включвайте в диетата си храни, богати на цинк (например, месо, семена, ядки), витамин D (например, риба, яйца, гъби), магнезий (например, спанак, банани, орехи) и витамин A (например, сладки картофи, моркови).

– Поддържайте балансирана диета, която включва различни хранителни вещества, като белтъчини, въглехидрати и мазнини. Избягвайте екстремни диети, които могат да доведат до недостиг или излишък от определени хранителни елементи.

 1. Умерена физическа активност

– Редовната умерена физическа активност може да поддържа нивата на тестостерон. Включването на аеробни упражнения и тренировки с тежести е полезно.

 1. Контролиране на теглото

– Поддържайте здравословно тегло. Затлъстяването и намаляването на теглото могат да влияят на нивата на тестостерон.

 1. Избягване на тютюнопушене и злоупотреба с алкохол

– Никотинът и злоупотребата с алкохол могат да намалят нивата на тестостерон. Отказването от тези вредни навици е положителна стъпка за поддържане на нивото на тестостерон.

 1. Контрол върху стреса

– Стресът може да повлияе отрицателно на нивата на тестостерон. Практиките за контрол върху стреса, като йога, медитация и дълбоко дишане, могат да бъдат полезни.

 1. Сън

– Осигурете си достатъчно здравословен сън. Липсата на сън и нарушения в сънния цикъл могат да намалят нивата на тестостерон.

 1. Избягване на хормонални загуби

– Избягвайте непродължителни цикли на прием на стероиди или други хормонални препарати без надзор от лекар

 1. Редовни прегледи и профилактични изследвания

– Посещавайте редовно Вашия лекар и провеждайте изследвания, за да следите нивата на тестостерон и други важни хормони.

 1. Избягване на нездравословен живот

– Избягвайте екстремни и нездравословни стилове на живот, като прекомерно работно натоварване, които могат да доведат до стрес и дисбаланс в хормоните.

Важно е да се отбележи, че всеки организъм е уникален и реакцията към тези фактори може да варира. Преди да направите значителни промени в начина си на живот или ако имате проблеми с нивата на тестостерон, е важно да се консултирате със здравен специалист.

Референции: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526128/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/24101-testosterone

https://en.wikipedia.org/wiki/Testosterone

Picture of Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград