Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Затлъстяване при възрастни

Медицинска информация

Обща информация

Затлъстяването е състояние, при което индивидът има наднормено тегло или излишък от мазнини в тялото, което влияе негативно върху здравето. Обикновено се оценява с помощта на индекса на телесната маса (ИТМ), който измерва отношението между теглото и височината на човека. Затлъстяването може да бъде следствие на неправилни хранителни навици, липса на физическа активност, генетични фактори, емоционално хранене и други въздействащи фактори. Състоянието е свързано с повишен риск от различни хронични заболявания, включително сърдечно-съдови, диабет тип 2, заболявания на ставите, онкологични заболявания и други проблеми със здравето. Превенцията и справянето със затлъстяването включват здравословни хранителни навици, редовна физическа активност, справяне със стреса и образование относно здравословния начин на живот.

Индексът на телесна маса, известен като ИТМ, често се използва за диагностициране на затлъстяването. За да изчислите ИТМ разделете теглото в килограми на височината в метри на квадрат (kg/m2). Има няколко налични онлайн калкулатора, които помагат да се изчисли ИТМ .

Индекс на телесна маса (ИТМ) Състояние на теглото
Под 18.5 Поднормено тегло
18.5-24.9 Здравословно тегло
25.0-29.9 Наднормено тегло
30.0 и по-висок Затлъстяване

 

Азиатците с ИТМ 23 или по-висок може да имат повишен риск от здравословни проблеми. За повечето хора ИТМ осигурява разумна оценка на телесните мазнини. Той обаче не измерва директно телесните мазнини. Някои хора, като например мускулестите спортисти, може да имат ИТМ в категорията на затлъстяването, въпреки че нямат излишни телесни мазнини. Много здравни специалисти също измерват обиколката на талията на човек, за да улеснят вземането на терапевтични решения. Здравословните проблеми, свързани с теглото са по-чести при мъже с обиколка на талията над 102 сантиметра. Те са по-чести при жени с обиколка на талията над 89 сантиметра. Процентът на телесните мазнини е друго измерване, което може да се използва по време на програма за отслабване и за проследяване на напредъка при отслабване.

Кога да посетите лекар ?

Ако сте загрижени за Вашето тегло или здравословни проблеми, свързани с теглото, попитайте Вашия медицински специалист относно контрола върху затлъстяването. Вие и Вашият лекар можете да оцените рисковете за здравето си и да обсъдите възможностите си за отслабване.

Причини за затлъстяването

Въпреки че има генетични, поведенчески, метаболитни и хормонални влияния върху телесното тегло, затлъстяването възниква, когато приемате повече калории, отколкото изгаряте чрез обичайни ежедневни дейности и упражнения. Вашето тяло съхранява тези излишни калории като мазнини. В Съединените щати диетите на повечето хора приемат твърде много калории – често от бързо хранене и висококалорични храни и напитки. Хората със затлъстяване може да приемат повече калории, преди да се почувстват сити, да почувстват глад по-рано или да се хранят повече поради стрес или тревожност.
Много хора, които живеят в западните страни, са с работа, която е много по-малко натоварваща физически, така че те не изгарят толкова много калории по време на работа. Дори ежедневните дейности изискват по-малко калории, благодарение на удобствата като дистанционни управления, ескалатори, онлайн пазаруване и доставка на храна от ресторанти.

Рискови фактори

Затлъстяването често е резултат от комбинация от причини и допринасящи фактори:

Фамилна анамнеза и нейното влияние

Гените, които наследявате от родителите си, могат да повлияят на количеството телесни мазнини, които съхранявате, както и къде се разпределят тези мазнини. Генетиката също може да играе роля в това колко ефективно организмът Ви преобразува храната в енергия, как той регулира апетита Ви и как тялото Ви изгаря калории по време на тренировка.

Затлъстяването има тенденция да се развива в определени фамилии. Това не е само заради общите им гени. Членовете на семейството също са склонни да споделят подобни навици на хранене и физическа активност.

Избор на начин на живот

 • Нездравословна диетаДиета с високо съдържание на калории, липса на плодове и зеленчуци, пълна с бърза храна и натоварена с висококалорични напитки и големи порции храна, допринася за увеличаване на теглото.
 • Течни калории. Хората могат да “изпият“ много калории, без да се чувстват сити, особено калории от алкохол. Други висококалорични напитки, като захаросани безалкохолни напитки, могат да допринесат за увеличаване на теглото.
 • Ниска физическа активност. Ако имате неактивен начин на живот, можете лесно да приемате повече калории всеки ден, отколкото изгаряте чрез упражнения и рутинни ежедневни дейности. Престоят пред мониторите на компютър, таблет и телефон е бездействие. Броят часове, прекарани пред екрана, е силно свързан с наддаването на тегло.

Някои заболявания и лекарства

При някои хора затлъстяването може да се дължи на подлежащо заболяване, като хипотиреоидизъм, инсулинова резистентност, Синдром на Кушинг, синдром на Прадер-Уили и други състояния. Заболявания като ревматоиден артрит, също могат да доведат до намалена активност, което може да доведе до наддаване на тегло. Някои лекарства могат да доведат до наддаване на тегло, ако не го компенсирате чрез диета или физическа активност. Тези лекарства включват кортикостероиди, някои антидепресанти, антиепилептични лекарства, лекарства за диабет, антипсихотични лекарства и някои бета-блокери.

Социално-икономически условия

Социалните и икономически фактори са свързани със затлъстяването. Трудно е да избегнете затлъстяването, ако нямате безопасни места за разходка или физически упражнения. Може да не сте научили здравословни начини за готвене. Или може да нямате достъп до по-здравословни храни. Освен това хората, с които прекарвате време, могат да повлияят на теглото Ви. По-вероятно е да развиете затлъстяване, ако имате приятели или роднини със затлъстяване.

Възраст

Затлъстяването може да се появи на всяка възраст, дори при малки деца. С възрастта хормоналните промени и по-малко активният начин на живот увеличават риска от затлъстяване. Количеството мускули в тялото Ви също има тенденция да намалява с възрастта. По-ниската мускулна маса често води до забавяне на метаболизма. Тези промени също така намаляват нуждите от калории и могат да затруднят поддържането на наднорменото тегло. Ако не контролирате съзнателно какво ядете и не станете по-активни физически с напредване на възрастта, вероятно ще наддадете на тегло.

Други фактори

 • Бременност. Наддаването на тегло е често срещано явление по време на бременност. Някои жени смятат, че е трудно да свалят това тегло след раждането. Това наддаване на тегло може да допринесе за развитието на затлъстяване при жените.
 • Отказване от пушенето. Отказът от тютюнопушенето често е свързан с наддаване на тегло. А за някои това може да доведе до достатъчно наддаване на тегло, за да се определи като затлъстяване. Често това се случва, когато хората използват храна, за да се справят с отказването от тютюнопушене. Но като цяло, отказването от цигарите все още е по-голяма полза за Вашето здраве, отколкото ако продължите да пушите. Вашият лекар може да Ви помогне да предотвратите наддаването на тегло след отказване от пушенето.
 • Липса на сън. Липсата на достатъчно сън може да причини промени в хормоните, които повишават апетита.  Може също така да желаете храни с високо съдържание на калории и въглехидрати, което може да допринесе за увеличаване на теглото.
 • Стрес. Много външни фактори, които влияят на настроението и благосъстоянието, могат да допринесат за затлъстяването. Хората често търсят по-висококалорична храна по време на стресови ситуации.
 • Микробиом.  Вашите чревни бактерии се влияят от храната, която консумирате и може да допринесе за увеличаване на теглото или до проблеми със загубата на тегло.

Дори ако имате един или повече от тези рискови фактори, това не означава, че сте предопределени да развиете затлъстяване. Можете да противодействате на повечето рискови фактори чрез диета, физическа активност и упражнения. Промените в поведението, лекарствата и процедурите за затлъстяване също могат да помогнат.

Усложнения

Хората със затлъстяване са по-склонни да развият редица потенциално сериозни здравословни проблеми, включително:

 • Сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването прави по-вероятно да имате високо кръвно налягане и нездравословни нива на холестерол, които са рискови фактори за инфаркти и инсулти.
 • Диабет тип 2. Затлъстяването може да повлияе на начина, по който организмът използва инсулин, за да контролира нивата на кръвната захар. Това повишава риска от инсулинова резистентност и диабет.
 • Някои видове рак. Затлъстяването може да увеличи риска от рак на шийката на матката, ендометриума, яйчниците, гърдата, дебелото черво, ректума, хранопровода, черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, бъбреците и простатата.
 • Храносмилателни проблеми. Затлъстяването увеличава вероятността от развитие на киселини, заболяване на жлъчния мехур и проблеми с черния дроб.
 • Сънна апнея. Хората със затлъстяване са по-склонни да имат синдром на сънна апнея, потенциално сериозно разстройство, при което дишането многократно спира и започва по време на сън.
 • ОстеоартритЗатлъстяването увеличава натоварването върху носещите стави. То също така стимулира възпалението, което включва подуване, болка и усещане за топлина в тялото. Тези фактори могат да доведат до усложнения като остеоартрит.
 • Затлъстяване на черния дроб. Затлъстяването увеличава риска от мастна дегенерация на черния дроб, състояние, което се дължи на прекомерно натрупване на мазнини в черния дроб. В някои случаи това може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб, известно като чернодробна цироза.
 • Тежки симптоми на COVID-19Затлъстяването увеличава риска от развитие на тежки симптоми, ако се заразите с вируса, който причинява COVID-19. Хората с тежки случаи на COVID-19 може да се нуждаят от лечение в интензивни отделения или дори от механична вентилация.

Качество на живот

Затлъстяването може да влоши общото качество на живот. Може да не сте в състояние да извършвате физически дейности, които преди сте извършвали; да избягвате обществени места. Хората със затлъстяване могат дори да се сблъскат с дискриминация. Други проблеми, свързани с теглото, които могат да повлияят на качеството Ви на живот, включват:

 • депресия
 • инвалидизация
 • чувство за срам и вина.
 • социална изолация.
 • по-ниски трудови постижения

Референции: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/obesity/symptoms-causes/syc-20375742

https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html

 

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград