Магнезий: Изследването на серумните нива на магнезия

Медицински изследвания

Изследването на серумните нива на магнезия определя неговото ниво във Вашия организъм. Магнезият е елемент, който въпреки че се открива в малко количество в човешкото тяло, е от изключително значение за него.

Предимно магнезият се открива в костите, свързан с калций и фосфор. Той също така участва като ко-фактор на множество ензими, които са свързани с метаболизма на въглехидратите, регулира невромускулни и коагулационни механизми.

Нивата на калция и магнезия са неразривно свързани, метаболизмът на единия сериозно повлиява този на другия. Поради тази причина, винаги е наложително те да бъдат изследвани и интерпретирани заедно като част от цялостния електролитен панел.

Какво определя изследването и каква е неговата цел?

Както се споменава по-горе, изследването на серумните нива на магнезия е част от разширен електролитен панел, където се изследва заедно с калций, калий, натрий, хлор, фосфор, бикарбонати и други.

Препоръчва се изследването му при определяне състоянието на бъбречната функция, при наличие на невромускулна дразнимост, при появата на необяснима хипокалциемия. Освен това, при различни сърдечно-съдови състояния, особено такива, свързани с неправилен сърдечен ритъм, проследяване на лечението с тиазидни и бримкови диуретици, аминогликозиди и други медикаменти, които са потенциално нефротоксични.

Изследването на нивата на магнезий е също така полезно при малабсорбционни синдроми, хроничен алкохолизъм и при провеждане на парентерално хранене.

Нивата на магнезия е препоръчително да бъдат проследявани при пациенти с прееклампсия, които са на терапия с магнезиев сулфат.

Кога да изследвам магнезий?

Ващият лекар може да назначи това изследване като част от рутинна проверка на здравословното Ви състояние. Освен това, може да има необходимост от изследване на серумни нива на магнезий при определени невромускулни и невропсихиатрични заболявания, сърдечни аритмии, ендокринни патологии /напр. хипоритеоидизъм или алдостеронизъм/, проследяване на специфично лечение и други.

Подготовка преди изследване

Препоръчва се магнезиевите нива да бъдат изследвани на гладно, като поне 4 часа да са отминали от последното хранене.

Проба

  • венозна кръв /серум/.

Метод

  • Xylidylblau.

Референтни стойности

  • 0,66 – 1,07 mmol/l

Беше ли полезен този пост?

Цени за изследване на Магнезий

ИзследванеЦена, лв.
Магнезий, серум5,50

Можете да заявите този тест онлайн

Регистрирайте изследванията си онлайн и намалете времето за чакане в лабораторията!

лв.5,50Купи

Интерпретация на резултатите

Повишение на серумните нива на магнезия /хипермагнезиемия/ може да се наблюдава при бъбречна недостатъчност, дехидратация, диабетна кома, хипотиреоидизъм, болест на Адисън. Освен това и причината може да бъде ятрогенна, т.е. предозиране с прилагането на препарати, съдържащи магнезий, при прееклампсия например, по време на родилния процес, отравяне с литиев карбонат или салицилати.

Ексцесивно високите стойности на магнезий в кръвта могат да доведат до животозастрашаващи състояния, вариращи от потискане на ЦНС с гадене и повръщане до кома и ЕКГ промени – пълен атриовентрикуларен блок и сърдечен арест в най-сериозните случаи!

Понижение на серумните нива на магнезий /хипомагнезиемия/ може да се наблюдава при заболявания на гастроинтестиналния тракт, основно малабсорбция, хроничен панкреатит, бъбречни заболявания /остра тубулна некроза, гломерулонефрит, пиелонефрит, при лечение с определени антибиотици или диуретици /например при лечение с дигиталис/, хроничен алкохолизъм и цироза, множество ендокринни и метаболитни патологии, при провеждане на лечение с хемодиализа, тежки изгаряния, септичен шок и други.

Винаги интерпретирайте резултатите на кръвните Ви изследвания с Вашия лекар!

Както и съобщавайте за приема на всякакъв род медикаменти, защото голяма част могат да дадат отражение върху нивата на електролитите в кръвта.

ИНФООще цени на лабораторни изследвания:

Изследвания Цена, лв.
Калий, серум5,50
Калций (Са), серум4,40
Натрий, серум5,50

Източници:

ИНФО Разбери повече:

Какво се крие зад една анемия

5/5 (2 Reviews)

Уважаеми клиенти, моля, преди да направите заявка или да планирате посещение, запознайте се работното време на нашите манипулационни и се консултирайте с лаборантите за времето за изработване на изследванията (CLICK).

КОД

10SYNEVO

10% остъпка от стойността на всички тестове при заявка онлайн