Търсене
Close this search box.
Търсене
Close this search box.

Витамин Д: Защо е важен и как да увеличим приема

Медицинска информация

Обща информация

Витамин Д е група от мастноразтворими витамини, които са съществени за поддържането на здравето на костите и имунната система. Двете основни форми на витамин D са D2 (ергокалциферол), който може да бъде получен от някои растения и гъби чрез въздействие на ултравиолетови лъчи, и D3 (холекалциферол), който се синтезира в кожата на хората под въздействие на слънчевата светлина.

Витамин D има ключова роля в регулирането на калциево-фосфорната обмяна в организма, което е от съществено значение за формирането и поддържането на костите и зъбите. Освен това, витамин D участва в имунната система, метаболизма и други важни биологични процеси. Недостигът от витамин D може да доведе до различни проблеми със здравето, включително остеопороза и увеличен риск от инфекции. Съществуват различни начини за набавяне на витамин D, включително чрез кожата при слънчево излагане, диетата и хранителни добавки.

Защо е важен ?

Витамин D играе решаваща роля в редица физиологични функции в организма. Той участва в регулацията на обмяната на минералите, особено калций и фосфор, и въздейства върху множество тъкани и органи. Ето някои от ключовите физиологични функции и механизми на действие на витамин D:

1. Регулация на калций и фосфор. Витамин D регулира нивото на калций и фосфор в кръвта. Този процес е от съществено значение за здравето на костите, зъбите и нормалното функциониране на нервната система. Той осъществява регулацията чрез следните механизми:

 • Стимулира синтеза на белтъчини. Витамин D стимулира синтеза на специфични протеини в тъканите на тялото, наречени калций-свързващи протеини. Тези молекули улесняват транспорта на калций в кръвта.
 • Увеличава резорбцията в червата. Витамин D стимулира усвояването на калций и фосфор в тънкото черво. Този процес се регулира от активацията на специфичен витамин D рецептор в клетките на стената на тънкото черво, който поддържа адекватни нива на резорбция.
 • Регулира излъчването на калций и фосфор през бъбреците. Витамин D участва и в регулацията на нивото на калций и фосфор в бъбреците. Той подпомага по-голямата част от реабсорбцията на тези минерали в бъбречните тубули.

2. Костно здраве. Витамин D е необходим за формирането на костите и зъбите. Той подпомага образуването на костния матрикс и поддържа костната минерализация. Недостигът от витамин D може да доведе до различни проблеми с костите като остеопороза или рахит.

3. Имунна система. Витамин D играе роля в модулирането на имунната система. Той може да подпомага имунния отговор и да намалява възпалението. Недостигът от витамин D може да бъде свързан с по-висок риск от инфекции.

 • Модулация на Т-лимфоцитите. Витамин D участва в регулацията на функциите на Т-лимфоцитите, които са ключови клетки в адаптивния имунитет. Витаминът може да подпомогне формирането на толерантност и да ограничи прекомерната активност на Т-клетките, като например тези, които са свързани с автоимунни реакции.
 • Инхибиция на възпалителни цитокини. Витамин D може да намалява производството на възпалителни цитокини като например интерлекин-6 (IL-6) и туморния некрозис фактор-α (TNF-α). Този процес спомага за контролиране на възпалителни реакции в организма.
 • Поддържане на бариерната функция. Витамин D съдейства за поддържане на интегритета на епителните бариери, например, в стомашно-чревния тракт и дихателните пътища. Това помага за предотвратяване на нежелани възпалителни реакции и участва в първичната бариера срещу патогени.
 • Регулация на неспецифичния имунитет. Витамин D участва в регулацията на неспецифичния имунитет, като стимулира фагоцитозата (поглъщането на чужди частици от фагоцити) и подпомага антимикробните механизми.4

4. Регулация на клетъчното делене и диференциация. Витамин D участва в регулацията на клетъчното делене и диференциацията, което може да бъде важно за контролирането на растежа и развитието на клетките.

5. Контрол на генната експресия. Витамин D влияе на генната експресия, регулирайки активността на различни гени. Този механизъм на действие е свързан с неговата роля в различни биологични процеси.

Механизмите на действие включват преобразуването на неактивни форми на витамин D в активна форма в различни тъкани, особено в бъбреците и клетките на имунната система. Важно е също така да се отбележи, че една от ключовите форми на витамин D – витамин D3, може да се синтезира в кожата при излагане на ултравиолетова светлина от слънцето.

Препоръчителен прием

Възрастова групаПрепоръчителен прием
0-12 месеца400 IU (10 микрограма)
Деца (1-18 години)600 IU (15 микрограма)
Възрастни (19-70 години)600 IU (15 микрограма)
Възрастни (над 70 години)800 IU (20 микрограма)

Как да увеличим приема ?

Увеличаването на приема на витамин D може да бъде постигнато чрез различни стратегии, включително промени в диетата, удължаване на излагането на слънце и, ако е необходимо, приемане на хранителни добавки. Ето някои препоръки:

 • Излагане на слънце. Най-ефективният начин за производство на витамин D в организма е чрез излагане на кожата на слънце. Съветите за слънчевата експозиция се различават в зависимост от географската локация, сезона, типа кожа и др. Ориентировъчно 10-30 минути на ден на открито с изложена лицева и част от тялото кожа могат да бъдат достатъчни.
 • Богати на витамин D храни. Включването на храни, богати на витамин D, в диетата е важно. Сред тях са риба (например сьомга, скумрия, сардели), рибено масло, яйчни жълтъци, гъби и обогатени с витамин D храни (например млечни продукти и зърнени храни).
 • Хранителни добавки с витамин D. Ако трудно се постигат необходимите нива от храната и слънцето, хранителните добавки с витамин D могат да бъдат взети под ръка. Преди да започнете приема на добавки, препоръчително е да се консултирате с лекар или здравен специалист, за да се определи правилната доза за вас.
 • Редовни медицински проверки. Ако имате дефицит на витамин D или други здравословни състояния, свързани с витамин D, важно е да се консултирате със здравен професионалист. Той може да предложи индивидуализирани препоръки за увеличаване на приема на витамин D в съответствие със здравословните ви нужди.

Ето някои храни, богати на витамин D, и приблизителното съдържание на витамин D на 100 грама от тях:

ХранаВитамин D на 100 грама (в международни единици, IU)
Рибено масло10 000 IU
Сьомга, сурова520-1000 IU
Риба тон (консерва)440 IU
Сьомга200-450 IU
Сардели (консерва)160-400 IU
Скумрия360 IU
Яйчен жълтък200 IU
Гъби, обогатени с витамин D80-100 IU
Млечни продукти (обогатени)40-80 IU
Свинско месо20 IU

Излишъкът от витамин D също може да бъде вреден, затова е важно да се спазват препоръчителните дози и да се консултирате със здравен професионалист преди започване на режим с добавки.

Какво определя изследването?

Изследването може да установи:

 • Ниски нива на 1,25-дихидрокси витамин Д могат да се открият при наличие на бъбречни заболявания (в ранен стадий при пациенти с бъбречна недостатъчност);
 • Високи нива на 1,25-дихидрокси витамин Д могат да се наблюдават при завишени нива на PTH при някои заболявания;
 • Серумни нива на 25-ОН витамин Д над 79,8 nmol/l (32 ng/ml) са оптималните за поддържане на максимална калциева абсорбция.

Кога е подходящо това изследване?

 • при налични данни за намалена костна плътност (остеопения или остеопороза), костни фрактури и деформации, или при нарушен метаболизъм на калция (завишени и понижени нива на калций, фосфор, РТН);
 • при диагностика и мониторинг на заболявания на паращитовидните жлези;
 • при лица със заболявания, които пречат на абсорбцията на мазнини, тъй като витамин Д е мастноразтворим витамин.

Любува ли се достатъчно на слънцето тази зима?

 

Подготовка преди изследване

Кръв се взима сутрин на гладно и при поне 10 дни без прием на витамин D или добавки, съдържащи витамин Д.

Проба

 • Венозна кръв.

Метод

 • Хемилуминисцентен имуноензимен (CLIA).

Референтни стойности

 • 19,9 – 79,3 pg/mL

Интерпретация на резултатите:

 • Определянето на серумните нива на 1,25-дихидрокси витамин Д при хора с предполагаем дефицит на витамин Д има малка информативна стойност.
 • Нива на 25-ОН витамин Д между 52,5-72,5 nmol/l показват недостатъчност на витамина.
 • Нива на 25-ОН витамин Д < 50 nmol/l показват дефицит на витамина.
ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

Изследвайте заедно витамин B12, витамин D и фолиева киселина с 20% отстъпка в Пакет Витамини!

ИзследванеВреме за резултати (делнични дни)ЦенаПоръчай

Референции:

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-d/art-20363792

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/vitamin-d-deficiency/faq-20058397

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-929/vitamin-d

https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-vitamin-d-overview

Д-р Христо Славов

Д-р Христо Славов

Аз съм лекар със специалност по Ревматология, започнал професионалния си път в клиниката по Ревматология към УМБАЛ „Свети Георги“ гр. Пловдив, където работя и към настоящия момент. Работя и в доболничната помощ в МЦ „Медикс Сърджъри“ гр. Карлово.

Квалификация:

 • Медицина, Медицински университет, Пловдив
 • Специалност по Ревматология, МУ Пловдив
 • Допълнителни квалификации:

 • 2019 г. Ултразвукова мускулно-ставна ехография, Ултразвуково измерване на костна плътност, вътреставни и периставни апликации на лечебно вещество
 • 2023 г. – Капиляроскопия и поляризационна микроскопия в ревматологичната практика.
 • Експертна дейност:

 • Член на експертна комисия за отпускане на скъпоструващи лекарства от НЗОК
 • Членство в научни и съсловни организации:

 • Български лекарски съюз
 • Българско дружество по Ревматология
 • Българска асоциация за мускулно-скелетен ултразвук
 • Подобни статии

  Всички наши медицински лаборатории:

  лаборатория синев бургас 20

  Лаборатория Бургас – ж.к. Изгрев

  Лаборатория Пловдив Гербера

  Лаборатория Пловдив – Гербера

  Лабораторията Пловдив - Тримонциум

  Лаборатория Пловдив – МБАЛ Тримонциум

  Лаборатория София

  Лаборатория София – бул. България

  IMG 02fc71955900dda873fab76132a70b33 V

  Лаборатория Стара Загора

  20210319 103500 1024x768 1

  Манипулационна – Дружба

  Лаборатория Асеновград

  Манипулационна Асеновград

  асеновград пазара 2

  Манипулационна Асеновград – Пазара

  лаборатория бургас бсу

  Манипулационна Бургас – БСУ

  IMG 20230120 110925370 HDR

  Манипулационна Бургас – Демокрация

  лаборатория в меден рудник

  Манипулационна Бургас – Меден рудник

  синево бургас славейков

  Манипулационна Бургас – Славейков

  лаборатория в центъра на град бургас

  Манипулационна Бургас – Шипка

  Манипулационна Димитровград 2

  Манипулационна Димитровград

  синево пазарджик

  Манипулационна Пазарджик

  Манипулационна Пазарджик – Здраве

  манипулационна пловдив васил априлов

  Манипулационна Пловдив – ВМИ Васил Априлов, АГ кабинет

  манипулационна в квартал каменица пловдив

  Манипулационна Пловдив – Каменица, АГ кабинет

  Манипулационан Смирненски

  Манипулационна Пловдив – Смирненски

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна Пловдив – Тракия

  Лабораторията Пловдив - Георги Котов

  Манипулационна Пловдив – Георги Котов

  Лаборатория Synevo Пловдив

  Манипулационна Пловдив – Кючук Париж

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  Манипулационна Пловдив – Остромила

  лаборатория пловдив

  Манипулационна Пловдив – очна болница Луксор

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  Манипулационна Пловдив – Рилон център

  viber image 2022 03 21 10 43 55 595

  Манипулационна Раднево

  манипулационна regina life

  Манипулационна София – Regina Life

  IMG 8815

  Манипулационна София – Банишора

  лаборатория квартал витоша

  Манипулационна София – Витоша

  лаборатория втора мбал

  Манипулационна София – Втора МБАЛ

  Синево Софиа Добрила

  Манипулационна София – Добрила, АГ кабинет

  DSCF1787

  Манипулационна София – Овча Купел

  манипулационна софия скобелев

  Манипулационна София – Скобелев

  синево софия черковна

  Манипулационна София – Черковна

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – Ангел Кънчев

  Манипулационна София – ИСУЛ

  Манипулационна Люлин 4

  Манипулационна София – Люлин

  Манипулационна София – Младост

  Манипулационна София – Младост

  Лаборатория София – Надежда

  Манипулационна София – Надежда

  Synevo в България

  Манипулационна София – Оскар Клиник (бул. Черни връх)

  Synevo logo FB post img

  Манипулационна Стара Загора – Гурко

  лаборатория стара загора железник

  Манипулационна Стара Загора – Железник

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Стара Загора – Медицински Център Сано

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Харманли

  Лаборатория Хасково

  Манипулационна Хасково, АГ кабинет

  Synevo Лаборатории България

  Манипулационна Чирпан

  Партньорска лаборатория – Ескулап – София

  Партньорска лаборатория – Здраве 99 – Русе

  мц кирм св елисавета

  Партньорска лаборатория – МЦ КИРМ „Св. Елисавета“ – Плевен

  Партньорска лаборатория – Статус – Варна

  Партньорска лаборатория – Унидиамед – Благоевград