Меню
Меню

Андростендион (Androstendion) – ACTH хормон изследване

Медицински изследвания

Андростендионът е стероиден хормон, секретиращ се предимно от надбъбречните жлези, частично под контрола на адренокортикотропния хормон (ACTH). Независимо от ACTH той се отделя и от половите жлези – тестисите и яйчниците.

Андростендионът е важен прекурсор в биосинтезата на редица хормони, включващи се в групата на андрогените – тестостерон и женски полови хормони, и в групата на естрогените – естрадиол и естрон.

При увеличени стойности на андростендионa се наблюдава увеличенo превръщане в тестостерон, което повишава андрогенните хормони и води до появата на симптоми на т.нар. вирилизация, или придобиване на мъжки вторични полови белези при жени.

Това се случва вследствие на повишените нива на мъжките полови хормони – хиперандрогенизъм.

При мъжете състоянието често протича безсимптоми, но има риск от гинекомастия поради периферно превръщане на андрогените в естрогени.

Повишен андростендион се открива при хирзутизъм, вродена надбъбречна хиперплазия, синдром на Cushing, ектопични ACTH-продуциращи тумори, овариална хиперплазия и други.

Цел на изследването

 • Диагноза и диференциална диагноза на състояния, свързани с хиперандрогенизъм (заедно с изследване и на други полови хормони);
 • Диагноза на андрогенитален синдром при вродени ензимни дефекти в синтезата на надбъбречни хормони (заедно с изследване на 17-ОН прогестерон и кортизол);
 • Диагностика и мониториране на вродена надбъбречна хиперплазия;
 • Диагностика на хирзутизъм и вирилизъм при жени, както и синдром на поликистозните яйчници.

Кога да изследвам андростендион?

Препоръчително е да се изследва андростендионът при наличието на клинични симптоми, свързани с повишени нива на андрогени:

 • хирзутизъм (повишено окосмяване при жени в характерни за мъжете области – лице, гръб, гърди);
 • вирилизъм (повишено окосмяване, поява на мъжки вторични полови белези при жени);
 • олигоменорея, проблеми с менструалния цикъл;
 • акне;
 • дрезгав, плътен глас.

Подготовка преди изследване

Необходимо е изследването да бъде направено сутрин на гладно, тъй като нивата на хормона варират през денонощието, с най-високи стойности около 07:00 сутрин и най-ниски – в 16:00.

При жени е препоръчително изследването да се прави една седмица преди или след менструация.

Проба

 • венозна кръв

Метод

 • ELISA

Референтни стойности

Пол Стойности, ng/ml
Мъже 0.60 – 2.7
Жени – фоликуларна фаза 0.75 – 3.1
Жени – лутеинова фаза 0.94 – 3.2

Цена на изследване

Изследване

ЦЕНА, лв.

Андростендион (Androstendion) – ACTH хормон 26,40

Беше ли полезен този пост?

Интерпретация на резултатите

При оценка на резултатите трябва да се има предвид, че големи повишения на андростендиона се наблюдават след пубертета, като те достигат своя максимум около двадесетата година. Нивата на хормона намаляват след менопаузата при жените.

Увеличените стойности на андростендиона показват, че има увеличена продукция на андрогени с надбъбречен или гонаден произход.

Леки увеличения могат да бъдат идиопатични, резултат от поликистозен синдром при жените или използването на стероидни суплементи при двата пола.

Нива над 5 ng/mL могат да са признак за андроген-секретиращи надбъбречни или гонадни тумори. При над 90% от пациентите с доброкачествен надбъбречен тумор се наблюдава увеличение на андростендиона над 5 ng/mL.

При андроген-секретиращите карциноми също може да има увеличение на андростендиона, но при тях по-характерни са високите стойности на 17-ОН прогестерона и DHEA-S.

Увеличените нива на андростендиона водят до симптоми на хиперандрогенизъм при жените. Над 60% от случаите на хирзутизъм при жени се съпътстват с увеличени нива на андростендион.

Източници:

ИНФО Разбери повече:

DHEA-S / ДХЕА-С (дехидроепиандостерон сулфат)

 

5/5 (1 Review)