Меню
Меню

ПАП: Цервико-вагинална цитология Бабеш – Папаниколау в течна среда

Медицински изследвания

ПАП тест

Цервико-вагинална цитология Бабеш – Папаниколау в течна среда

Ракът на маточната шийка е проблем на общественото здраве в световен мащаб, което засяга предимно жени между 35-50 години в социалния и професионално активния период.

В страни, където се провеждат програми за скрининг е доказано, че честотата на рак на шийката на матката е намалял значително.

HPV (човешки папилома вирус) се счита за основна причина за рак на шийката на матката.  HPV инфекцията е полово предавана болест и се появява по-често във връзка с: ранно начало на сексуалната активност, промискуитет, множество партньори, тютюнопушене.

Има групи, изложени на риск от развитие на диспластични лезии или дори инвазивен рак след HPV инфекция  при понижен имунитет.

Вирусният генотип е важна информация, защото има над 100 щамове на HPV, от които приблизително 40 проявяват тропизъм в  долната част на гениталния тракт:

 • ниска степен риск ( нисък риск ): 6, 11 , 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 81 и CP6108, които рядко причиняват поражения,  високостепенни лезии и рак;
 • висока степен на риск (висок риск): 16, 18 , 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 и 82. 1

Най-ефективният и широко използван метод, използван в много програми за скрининг, за рак на маточната шийка, който може да се направи сравнително лесно на голяма част от населението, е цервико-вагиналната цитология.

Като цяло, Пап тест се препоръчва да се извършва периодично на интервали от три години между 21 и 65 години или 3 години от началото на сексуалния живот, защото се вярва, че по-голямата част от HPV инфекции се предават в първите години на сексуалния живот ( 18-25 години) 8 .

Цервико-вагиналната цитология се извършва в Synevo лаборатория чрез извършване в течна среда.

Течната цитология (LBC) е метод, който  има:

 • по-висока прецизност при диагностиката на интраепителиални лезии
 • намален  брой на неправилно интерпретираните цитонамазки
 • лесно  вземане на пробата от маточната шийка
 • дава възможност за допълнителни тестове, като детекция и генотипизиране на ЧПВ и скрининг за сексуално-трансмисивни болести

Обработката на клетките и оцветяването на слайдове  се извършва с апарат, които  гарантира високо качество и резултатите са стандартизирани.

Система за компютърен анализ сканира всички течни или конвенционални натривки и помага да се подобри качеството на тяхното тълкуване чрез насочване на вниманието на патолога към зрителните полета, съдържащи отклонения, на базата на измерване на стотици параметри в клетката.

Подготовка на пациента

От 24 до 48 часа преди вземане на пробата трябва да се избягва полово сношение, вагинална промивка, други вагинални лечения, гелове, кремове, контрацептиви, дезинфектанти, смазочни материали) и други вагинални манипулации (вагинални тампони).

Препоръчително е събирането на клетките да става извън менструалния период.

Вземането на пробата

 • се извършва от шийката на матката с четка, със сваляща се главата. Използват се специални среди в пласмасов контейнер.

Инструкции

 • вмъкнете центъра на четката в ендоцервикалния канал, така че късите ръбове да са в контакт с лигавицата.  Четката се върти в посока на часовниковата стрелка пет пъти 5 .

Четката се изважда и подвижната част се пуска в контейнера с течност веднага.

Завинтва се капачката на контейнера, така че да не се разлее течността, етикетира се незабавно (или преди вземане на пробата) и се транспортира до лабораторията заедно с лист, придружаващ пробата, където сте описали данните на поциента.

Стабилност на  течната среда при съхранение : контейнерите са годни  36 месеца от датата на производство при стайна температура (15-30 ° C). След вземане на пробата, клетъчният материал може да се съхраняват 6 месеца при 2-10 ° C или 4 седмици при стайна температура (15-30 ° C) 5 .

Метод

 • цитология в течна среда, Папаниколау

LBC обработка и автоматично оцветяване. Цитонамазките се сканират и анализират от компютърна система, която помага на лекаря в интерпретацията на резултата.

Предимства на системата LBC:

 • Бързо, лесно вземане на пробата, без риск от унищожаване или повреждане на клетките; 
 • 100% от събраните епителни клетки се прехвърлят за лабораторна диагностика;
 • По-ефективна транспортна среда;
 • Автоматично направената цитонамазка се състои от един слой клетки, равномерно разпределени, концентрирани в малка област.
 • Намаляване на броя на пробите, които е необходимо да се повторят поради незадоволително взет материал.

 

ИНФО Изследвания и цени – ПАП тест:

Изследвания

ЦЕНА, лв.

Течна цитология по Babes-Papanicolaou (ПАП / PAP) 49,50
Течна цитология по Babes-Papanicolaou (ПАП / PAP) + HPV генотипиране 110,00
Течна цитология по Babes-Papanicolaou (ПАП / PAP) + HPV разширено генотипиране висок риск (BD Onclarity) 135,30
5/5 (2 Reviews)