10 препоръчителни витамина и минерала за зимния сезон

Медицинска информация

omega zaglavna forlife.bg

Студените месеци често са предизвикателство за организма ни. Спадът на температурите, съпровождан от активното разпространение на вирусни и бактериални инфекции изисква силна имунна система. Знаем, че храната, която консумираме ежедневно, заедно с хранителните добавки, които приемаме, са основни източници на полезни вещества. Затова и менюто ни трябва да е богато на разнообразни и здравословни източници на витамини и минерали.

На кои основни хранителни вещества трябва да наблегнем по-усърдно през зимния сезон, за да намалим риска от заразяване с вирусни и бактериални инфекции – разберете в следващите редове.

  1. Витамин D

Известен още като „слънчевият витамин“, витамин Д е едно от основните хранителни вещества, които организмът изисква, за да функционира правилно. Играе важна роля в укрепването на костите, тъй като помага на тялото да усвоява калция. Той е мастноразтворим витамин и може да се набави от диета, богата на мазна риба и яйца, но по-голямата част се синтезира от организма чрез излагане на слънчева светлина. Дефицитът на витамин D е често срещан при хората, особено през зимните месеци, когато слънчевата светлина е по-оскъдна.

vitaminD3 forlife.bg

Неговата липса може да причини симптоми като мускулна слабост, умора и липса на концентрация.

  1. Витамини от група В

Водоразтворимите витамини от група В също са важна част от поддържането на здрав имунитет. Витамин В1 помага за нормалната функция на сърцето. В6 подпомага метаболизма на протеини и гликоген, а заедно с В2, В3, В5 и В12 може да помогне за намаляване на умората.

През зимата обаче обръщаме по-специално внимание на витамин В12. Той играе роля в производството на химикали, които да повлияят положително на настроението и други мозъчни функции. Ниските нива на витамин В12 могат да бъдат свързани с депресията, която се увеличава през зимните месеци, заедно със стреса. Затова приемът на този витамин в това време от годината е препоръчителен, за да се чувстваме свежи, здрави и щастливи.

  1. Цинк

Цинкът също е ефективен при предотвратяване и намаляване на симптомите при настинка. Той пречи на прилепването на вирусите към клетъчните стени в носната кухина. Участва също в производството на антитела – важен процес на имунната система.

zinc2 forlife.bg

Ако през зимата усетите, че се разболявате, можете веднага да започнете прием на цинкови добавки, за да предотвратите или поне – съкратите значително, тежестта и периода на заболяването.

  1. Витамин С

Витамин С е вероятно най-известният витамин, когато става въпрос за укрепване на имунитета. Аскорбиновата киселина може да помогне в съкращаването на честотата и продължителността на грип и настинка. Витамин С е мощен антиоксидант, който ни предпазва от вредните свободни радикали, намалявайки риска от сърдечни заболявания. Той е ключов и за производството на колаген в тялото, поддържайки кожата здрава и еластична.

  1. Витамин А

Витамин А е известен със съществената си роля за запазване на зрението. Той е необходим в процеса на преобразуване на светлината, която попада в окото ни, в електрическия сигнал, изпратен към мозъка. Един от първите признаци на дефицит на витамин А е никталопията – кокоша слепота (невъзможност да се вижда в тъмното).

Но витамин А играе и съществена роля в поддържането на естествените защитни функции на тялото. Те включват лигавицата на очите, белите дробове, червата, които улавят бактерии и други инфекциозни агенти. Участва и във функцията и производството на белите кръвни клетки, които помагат за улавяне и изчистване на бактерии и други патогени от кръвта.

Това означава, че недостигът на витамин А може да увеличи податливостта на организма към инфекции и да забави възстановяването при разболяване.

  1. Витамин Е

vitaminE forlife.bg

Макар дефицитът на витамин Е да е рядко срещан, той е жизненоважен компонент по отношение на здравето на кожата. Студеното време може доведе до лющене, изсушаване и сърбеж. Затова често лосионите за ръце са обогатени с витамин Е и поддържат кожата мека и еластична. Освен това витамин Е намалява възпалението, зачервяването и бръчките.

  1. Желязо

С настъпването на зимния сезон нивата на енергия често започват да намаляват. Можем да ги поддържаме високи, като взимаме допълнително желязо. То е необходимо за образуването на червени кръвни клетки, които транспортират кислорода в тялото. Това означава, че желязото е важно за енергичността на организма и борбата със зимната летаргия.

  1. Фолиева киселина

Фолиевата киселина е част от витамините от група В. Тя е важна за растежа и възпроизводството на клетките, което прави приема й при бременност задължителен. Също така играе важна роля в синтеза на ДНК и РНК. Ето защо липсата на фолиева киселина може да отслаби имунната Ви система.

  1. Омега-3 мастни киселини

Съдържащите се в рибеното масло EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина) са основни елементи през зимните месеци. Те помагат за намаляване на възпалението, заздравяват ставите, подсилват имунитета и регулират мозъчната функция за по-добра концентрация.

ribeno maslo forlife.bg

Списъкът от ползи при приема на омега-3 не свършва дотук – приемът му помага и за понижаване на кръвното налягане, както и при изгарянето на мазнини.

  1. Калций

За хората над 65-годишна възраст, които са по-склонни към фрактура на тазобедрената става и костни наранявания, калцият е типична добавка за осигуряване на здравето на костите през зимата. И не само – калцият е от съществено значение и за регулиране на кръвното налягане.

Къде е балансът в грижата за организма през зимата?

Подобряването на хранителния ни режим и обогатяването му с повече полезни и ненатоварващи метаболизма продукти е стъпка към здравия организъм през зимния период. Често обаче достъпът до пресни плодове и зеленчуци, например, през зимата е ограничен. Повечето хора, които са избрали по-здравословна посока на хранене, се възползват и от благоприятното въздействие на хранителните добавки. А ако диетата по принцип не е достатъчно богата и разнообразна, добавките са от още по-голямо значение за здравето и защитната функция на тялото.  Хранителните добавки са изключителен помощник на устойчивия имунитет, комбинирани с правилен хранителен режим и физическа активност. По тази причина подсилването на организма с мултивитамини е не само сезонно, но и целогодишно решение. Така можем да сме сигурни, че получаваме от всички жизненоважни витамини и минерали ежедневно, без да стигаме до сериозен дефицит.

Остава ни само да се насладим на зимния сезон – здрави, енергични и щастливи.

Автор: Верджиния Георгиева, forlife.bg

Synevo България

Synevo България